論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我有時都會用一d廚房嘢diy 美容, 如將麥皮磨粉去做下facial.檸檬咁ar...
工人都見過我用機磨麥皮. 我有日响屋企同朋友傾電話提到麥皮敷面有咩好. 點知我傾完後, 個工人話, 佢都想試下 ?! 佢份人有時都gei貪心下. 真係怕佢拎我廚房果d 來用... 我當時個心突左下.. 唔知大家驚唔驚工人拎廚房d嘢diy美容 呢 ? 有工人係咪應該避忌d唔好俾佢知 呢 ?

ai.. 其實請工人, 有個外人都gei麻煩下.. 我遲下可能會買部洗面機返來. 只要換了刷頭就一家大細都可以用. 將部機放在toilet方便大家用, 又怕工人拎來用wor....唔放toilet, 大家用又麻煩...

大宅

push~

侯爵府

BK Milk勳章

你如果害怕 最簡單就是在廚房裝眼仔

咩你都看到

家中貴重物品 保養品 不要怕麻煩

要收好

寧願要用時再拿出來

不然姐姐偷用一定唔出其呀

大宅

u r right..以你經驗. 裝眼仔每個月用得多唔多電ga?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有可能架 !

以前有個賓賓用房 d 鹽刷牙 ,
想話佢要咁 ,
問過我先 ,
但佢棚牙又幾白喎 ,
我都學咗一課 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

回覆 augustbee 的帖子

佢用你d嘢自用, 你都笑得出ge.haha
咁你話完佢, 佢有冇自己買來用 ar?
d工人自己私人要用就自己買lar. 又要拎僱主的. 真討厌.
我自己用, 都另外買開, 不會走去拎廚房的.

augustbee  我用笑話形式道出事件 , 不用太認真 !  發表於 11-10-27 16:22

子爵府

ya114 發表於 11-10-27 12:20

d工人自己私人要用就自己買lar.
放心 !

現在工人上工時 ,
我已講好家規 ,
佢地知道分寸 !

大宅

咁你點同工人講ar?
又唔可以直接同佢講 '你唔好拎廚房d嘢diy 美容'wor...

公爵府

回覆:驚唔驚工人拎廚房d嘢 diy美容?

如果只係用油盐糖,咁就睇唔到咁多,檸檬鮮奶都會唔多覺,不過我見佢連cream都唔搽應該唔會搞咁多野!

子爵府

回覆 ya114 的帖子

其實家規訂立的一個基礎 ,
就係互信的底線 ,
佢工作做好 ,
不太離譜的情況下 ,
都可以放手多些 !

大宅

你係咪同佢講, 廚房嘢只可作食的用途, 不可私下拎來用 ?

珍珠宮

好同意!請O左個工人真係麻煩好多~ 我而家O的護膚品化妝品全部擺房(lock 住)。佢成甖拎o左去我反而覺得無咁恐佈(但肉赤),但我一諗起佢有可能 liu 過隻手指落去我就打冷震~ 全部扭蓋o野都要收埋

你個係咪印印識聽廣東話?如果係你同人講電話時都要小心o的,佢地好鍾意豎起耳仔 8 你o的o野!

大宅

回覆 zitzai 的帖子

係ar... 印印來的. 就算菲律賓的都識聽 !
之前有媽咪講過加拿大果邊d人好少請工人. haha, 如果香港都可以做到就好了. 我都覺得好麻煩.....

首頁

尾頁

跳至