自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111027/00176_013.html

【本報訊】上月底首宗外傭爭取居港權司法覆核案港府先輸一仗,保安局局長李少光昨透露,官司令外傭申請居港權數字急增,以往平均每月只得一宗,但本周二高院再下判令前夕,一日已有廿宗申請。據知,首案的上訴聆訊初步排期至明年五月進行,港府正爭取加快上訴。

此外,港府雖暫停處理外傭申請居權的新個案,但據知,已積存有數十宗個案將交由人事登記審裁處審理,故首宗外傭居權案上訴聆訊前,不排除有個別外傭或已獲審裁處批出居港權,不過,若港府提請人大釋法,令獲批的外傭不符居港權資格,港府仍可收回其居權資格。
單日接20申請李少光昨指,以往每月平均得一宗外傭申請居權個案,但至今年八、九月,每月就有十六、十七宗,前日單日升至廿宗。據了解,港府內部認為昨日判決對當局有利,如同「攞正牌」暫停處理申請,故預計申請個案不會再急升。據知累計申請個案有數十宗,仍少於一百宗。
入境事務主任協會副主席倪錫水指,部門暫不需處理申請,現階段對人手不會構成重大壓力,但前線同事要處理收表及料有大量查詢,工作量定必增加。若港府最終敗訴,當局要處理十多萬外傭的居權申請及其親屬來港簽證,必須大增人手才能應付。他又憂慮有外傭以申請居權為由,即使簽證期滿亦拒絕離港,引發法律爭拗。

邊個政棍話,大部份外傭都唔會想居港架?!?!?!!?

如果真係無意申請居港權,又點會去查詢呢?!?!?!

宜家未真係敗訴都已經係咁... 若然... touch wood... 唉...

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

thinkpanda 發表於 11-10-27 13:24
咁由零開始,當然係「忽然飆升」啦
咁即係會越來越多囉

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:外傭申居港忽然飆升

遲啲我哋呢啲正宗香港人先係二等公民

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

:;pppp::;pppp::;pppp:

子爵府

畀面勳章

仲有好多的, 只不過我哋平時無留意

比如巴籍人士, 尼泊X, 佢哋全部都生得就生

....真係前途暗淡, 被佢哋包圍難道是將來的事嗎?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

香港土生既中國人,好快變少數民族。如果你家三代糸香港出世,但又無丁權既,應該越黎越少!
不知所謂的乙陸!!!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我諗香港遲D要改名叫做"收傭港"

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

佢地要申請都冇成本支出, 係打個電話入張表格, 就咁簡單, 如果政府唔批, 又可用我地D錢打官司, WIN咗又申請過. 佢地點都係winner, 但係就洗納稅人既錢, 用公帑, 拎福利但唔付出, 係D 8痴9官話唔理後果只依法理審理啫. 佢地D上等人有錢有地位住半山, 點知呢個判決會帶來社會不平衡丫啫~佢地有錢幾時移民都得, 仔女又可以去外國讀書, 但我地既資源就比人一忽一忽咁繼續俾人切走

佢地話唔會有咁多人申請? 但我好相信最終都一定有幾十萬人黎香港定居

首頁

尾頁

跳至