想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

上個月終於生左BB喇, 所以宜家先得閒講返成個睇周美仙醫生過程!

聽講佢係不育聖手, 連個保險經紀都係推介佢的, 我又堅持一定要係女醫生, 所以就去搵佢! 11月尾第一次見佢 (佢好full的, 果時姑娘要我1月先睇佢, 甘我話有人取消就通知我, 同日有人取消booking, 姑娘打俾我, 要我20分鐘之內到診, 我立即飛的士去), 我本身結左婚兩年幾, 試左成年都無BB, 用埋紅D都無! 第一次見醫生時, 佢係比較cool, 佢解釋左不育的幾個可能, 然後安排我同C6分別驗輸卵管同精子, 結果出黎我地兩個都正常的, 佢就話唔建議我地甘快做人工, 應該自己試下先 (所以我覺得佢唔會為左搵錢而一下子叫我地做人工), 12月經期後同我打排卵針, 俾我食排卵藥, keep住覆診, 佢就check住我卵子既狀況, 再寫低我幾時要dodo, 我以為要隔日, 原來係要連續兩日 (信錯紅D!), 佢要我dodo果兩日, 紅D都唔係深粗, 反而係過左果兩日紅D先出現深粗, 唔怪得我用左紅D甘耐都無BB!! 點知1月驗孕就成功了!! 試左一個cycle咋!

跟住一路都係睇佢直到生BB, 我以為私家都係鍾意同人開刀, 我就一直都打算順產, 佢成日叫我唔好食甘多, 驚BB大我難生, 到我入左院又未生得, 等得不耐煩, 佢黎醫院搵我時, 我同佢講想開刀, 佢都唔係幾贊成, 因為佢話睇好我, BB size適中, 我身型又ok, 順產應該無問題, 但後尾我都堅持, 佢就同我book手術室, 剛好又有人cancel booking, 所以先可以好快做到手術!

手術室既助理都識周醫生, 佢地叫我放心, 周醫生好快手的! 聽說佢以前在QE做婦產科主管, 所以我對佢好有信心, 而佢聯針手勢好靚!

我話晒都睇左佢接近一年, 見過佢十幾廿次, 我覺得佢係cool, 無咩事唔會特別出聲的人, 正如初初超聲波時,我問佢個胎size好唔好呀, 心跳點呀果D, 佢會答我"如果有問題我會話你聽架喇", 我諗大部份人聽到都會好唔高興, 我就接受到....佢係比較慢熱, 同D姑娘講佢, 姑娘都係話佢只係直腸直肚, 唔多講廢話的, 但唔係無醫德果D囉! 佢D姑娘好人到爆, 我估醫生對佢地都唔錯吧, 如果唔係都唔會成日都甘開心啦~

睇得佢耐左, 之後每次同醫生都係有講有笑, 好愉快的, 我想講就係...你地唔好睇佢頭幾次就下定論先囉! 佢真係好有料的, 少講野可能只係唔想令人諗多左! 我見到佢有甘多負面評論, 真係忍唔住要講我既經歷出黎! 佢係好串架, 初頭知我唔食有益既野長胎, 話我唔聽話, 叫我搵第二個醫生, 因為同我唔係好夾, 我都好shocked! 不過佢都係為我好! 之後我都成日見到佢滿面笑容呢! 唔好因為頭幾次經驗而卻步囉~

大家有D咩問題關於睇佢, 我都好樂意俾D意見~

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 為食熊 的帖子

可唔可以比佢d聯絡資料我呀?
我應該有卵巢多囊症,試咗幾個月都未有(連m都未泥),我想試下揾佢confirm 係咪真係卵巢多囊,同可以幫助我bingo 呀

別墅

回覆:紅D無用, 睇完周美仙bingo

想問周美仙收費?

男爵府

引用:想問周美仙收費? +

原帖由 kata 於 11-10-27 發表
想問周美仙收費?
我都想知

大宅

樓上想要周美仙資料去yahoo打佢個名就有佢在佐敦的地址同電話, 我驚俾人話我賣廣告呀!!

第一次睇就最貴, 因為佢會同你去子宮頸末片測試, total好似$1400左右, 之後見佢每次$700-800, 我記得我睇佢第一個月做打針食藥連埋我同C6既測試, 總共洗左$6000(照輸卵管都要$1600, 去第二間化驗所做)!

大宅

為食熊 發表於 11-10-27 16:53
樓上想要周美仙資料去yahoo打佢個名就有佢在佐敦的地址同電話, 我驚俾人話我賣廣告呀!!

第一次睇就最貴, ...

total數要唔要2萬?
我都試左4個cycle喇,好怕有咩問題

別墅

先弓喜你..

不過周x仙係可能對唔同0既人有唔同0既態度.
可能係我本身身體好大問題, 佢唔想接我呢單 case 啦.

唔好意思...我親身經歷過....
我個人覺得周x仙十分差, 態度惡劣.
好多jm睇過佢都有人同感.
我建議有興趣的 jm 可以响bk度先 search 吓佢0既資料.
先至考慮揾唔揾佢

yubiwa310  agree   發表於 11-11-3 23:45

大宅

小懵 發表於 11-10-27 17:01
total數要唔要2萬?
我都試左4個cycle喇,好怕有咩問題
我試左一個cycle咋, 如果唔計驗野費, 大約三千蚊...

大宅

nataliewwf 發表於 11-10-27 17:51
先弓喜你..

不過周x仙係可能對唔同0既人有唔同0既態度.
可唔可以講下佢點差呀? 初頭佢D態度真係麻麻地, 唔熟佢會好難受, 不過熟左又成日有講有笑架喎!

講真在HK唔係有好多生殖科的女醫生, 我個人就好好好介意男醫生囉, 因為始終每次見面例如check卵子都要做陰超, 要除褲擘大對脾, 就算女醫生我都覺得有D尷尬, 莫講係男了!

別墅

回覆:為食熊 的帖子

你同佢夾到咪好囉!
所以我話佢對唔同人有唔同態度。
或者佢覺得我唔惦,想我死心先咁對我啦。

我已經係一年前見佢,我唔知佢有無改善過。我嘅經歷我唔想再提嘞。而加我更加唔想响度唱衰佢。你想知嘅話可以响bk度搜尋吓佢個名,當時嘅討論我係有留言的。

我去嗰陣好多大陸媽媽搵佢生咖!不過香港人比較少。

無錯,女醫生係唔多,好嘅女醫生更少。佢係女醫生但唔代表佢係好醫生。响bk度開佢嘅名做題目係比其他醫生少,但少得嚟多數負面嘅。點解會咁呢?

其實我只係想建議啲本身身體有問題嘅jm, 如果面皮薄,容易喊就千奇要三思。佢嘅態度、傲慢嘅咀臉、說話語氣真係唔係人人都受到!要睇佢就要有心理準備!我就真係受唔到嘞!

別墅

回覆:紅D無用, 睇完周美仙bingo

我去睇過佢不下十次先咁講咖。希望其他jm唔會有咁嘅經歷啦!

大宅

nataliewwf 發表於 11-10-27 18:36
你同佢夾到咪好囉!
所以我話佢對唔同人有唔同態度。
或者佢覺得我唔惦,想我死心先咁對我啦。
我睇佢果時都有search佢個名架, 確實係負面多! 但同時我都理解到點解佢會俾甘多人開post鬧, 佢既態度真係唔係人人接受到, 佢果時仲叫我搵第二個醫生啦, 不過可能真係人夾人, 我最終都係睇佢睇到生埋仔!

我見有好多大陸人同埋香港人囉! 好多高齡既睇不育, 亦有好多幾十歲人睇婦科! 後生的比較少, 可能因為收費都唔平!

大宅

講多樣野, 我28w時做產前檢查, 我睇D書話28w後就每兩週產檢一次, 但周醫生就話32w先再做, 然後先每兩週做一次, 我都幾surprised, 有錢都唔賺呢!

男爵府

回覆:為食熊 的帖子

恭喜你呀!想問即係紅d深粗前do定後do?

別墅

引用:恭喜你呀!想問即係紅d深粗前do定後do?

原帖由 Babylyly 於 11-10-27 發表
恭喜你呀!想問即係紅d深粗前do定後do?
我都想問一下

大宅

carol2108 發表於 11-10-27 19:44
我都想問一下
我係紅D深粗前dodo, 果時醫生要我dodo後一日紅D先有深粗!

我睇醫生前用紅D同睇分泌都試過, 成年都唔成功呢! 不過都好睇個人, 我果時紅d係經期後第17日左右先會深粗, 而醫生叫我dodo係經期後14日囉~

大宅

我BOOK左明天4/11 看周美仙呀, 我係多囊症, 好緊張呀

珍珠宮

環保接龍勳章

我睇完佢, 都係

一個好醫生,除佐可以輔助不孕夫婦生bb之外 , 都應該顧及下病人感受囉 !!

我睇完佢之後,冇再睇其他醫生, 因為佢一口咬定我咩都唔駛做 ,冇得生 !

但之後睇過 dr tay 同 dr chan , 佢地都叫我可以試 , 雖有問題但未至於完全放棄 。

TO 為食熊 : 不是 , 我問佢做IUI/IVF得唔得,佢一句聲都唔出,只係擰下頭, 低住個頭顧住睇下一個人既病歷(佢睇症好似有幾個人咁一齊睇 ? ) , 身體語言比我感覺好似叫我快D出番去唔好阻住佢!! (因為我問完問題之後,佢只係擰頭 ,成間房靜到係冇聲架 ,個刻強烈FEEL 到佢唔想理我 ) 我真係未見過咁冇HEART 既醫生!!! 睇完佢我DOWN到SMS 叫老公離婚搵過個老婆生仔 !!之後都DOWN 佐成個星期, 喊足幾日!!

為食熊  會唔會係唔想你浪費金錢呀?佢一開始都唔同我做人工住,要我自己試下先!  發表於 11-11-4 09:34
大家好,我是子悠~~

複式洋房

回覆 nataliewwf 的帖子

我有睇過, 可能 我case有點煩, 她態度有問題到極囉.
她一路講唔生育唔係病, 我其實好想問她為什麼讀這不育科呀. 都唔係病. 無又算啦. 唉..... 睇過她我差點抑鬱囉(絶對是痛苦的經歷)

大宅

回覆 vyvycollection 的帖子

返黎報告下呀!!

首頁

尾頁

跳至