嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

昨日照b超医生話bb有腦積水,我簡直唔敢相信,唔可以接受,bb已經33週點好,我和老公只會喊,唔知點做好?医生話後腦發育完整,但前腦全是水,現在還要抽胎水再驗是否染色體有事,各位媽咪請問我可以點做已知會有缺憾,我可否有權選擇放棄bb呢?

PUTTOLI  E+抽有咩用?得個知字,,仲+危險!!
請問呢個缺憾有得醫嗎?有呀!  發表於 12-6-23 19:18
sukiau  查下資料, 問醫生有沒有兒科專科轉介, 可能未必想像中咁差呢  發表於 11-10-28 01:03

男爵府

唔好咁擔心住先LA~
已經係事實再擔心都冇用...勇敢D面對...

24W前先可以選擇...你唔好亂諗LA..
都唔可以講缺憾既!!!等出左世做手術治療...未必一定有太大影響...比D信心自己同BB...ADD OIL!!!

我個時BB 有D事都係網上搵資料...
了解多D...自己會冇咁驚...

大宅

回覆:証實胎兒腦積水

過左27week 佢係算一個人,同應該有方法去解決千萬唔好胡思亂想

大宅

回覆:cindy1227 的帖子

應該問醫生出世後點樣醫?有咩可以做!千萬不要放棄,可能唔係你想像中咁!

大宅

找 多個醫生 睇, 吾好 放棄, 可能有 得 醫,

大宅

唔好甘擔心住,而且醫學甘昌明,實有方法嘅,不妨搵多個醫生意見啦!

大宅

想問正係唔係照結構時就係前腦內見到黑影,到三十週才証實。因為我剛超完結構,就有以上問題。我好驚,但又唔知可以做咩。

PUTTOLI  保持愉快心情好多野唔驚得咁多!總之比一個舒適既環境佢出左黎就要靠自己  發表於 12-6-23 19:14

大宅

畀面勳章

醫生仲有點講?有咩意見俾你?唔好灰心,亦唔好放棄bb

別墅

樓主:
用最大既努力做好自己,唔好擔心, bb會知道你做緊咩, 你只需要好好休息, 食好訓好, 再請教多d醫生, 唔好只睇一個, 或者情況唔係你諗咁呢?!.
媽媽加油呀~

大宅

回覆:cindy1227 的帖子

唔使驚住,定d. 我bb又係照結構時都照到小腦有積水,當時我都好似你地甘擔心。跟住我係仁安睇胎兒專科醫生,佢解釋bb個腦到一歲都在發育中,如果唔係腦栓,甘可以monitor住。我仔仔已四個月大,三個月時覆診照u/s,積水細左。

水晶宮

唔洗咁擔心住.....33周你話放棄...醫生都唔會比你放棄..好好想下或問下醫生BB出世可以點醫啦...

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

搵多個醫生睇多次, 問下意見, 加油呀ma ma!!

男爵府

加油

子爵府

証實胎兒腦積水

咁醫生有冇講會影響成長?出世後 有冇得醫?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔駛咁擔心, 問多個醫生啦!!
個bb喺你個肚已經33週嘞, 你捨得唔要佢?? 佢已經有生命, 唔好因為一個問題就要放棄, 扼殺佢0既生命! 既然係事實, 請你勇敢去面對!!
我陀細女果時照結構, 醫生都話個腦有水泡, 之後一直keep住睇, 到出世果時, 個水泡已經消失!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家33周都唔可以再決定要唔要了,醫生在18周check時有冇同你地講過問過係地意見? 點都好,希望BB平安

大宅

別墅

22w既時候o係pwh照結構時本身樣樣都正常~但過左3日到姑娘打電話俾我話阿b腦水擲界~所以再約我過幾日照多次~點知得出既結果都係擲界~但姑娘話叫我唔駛太擔心~因為1cm係正常~我個數係1.09,屬於輕微,只要keep住做超聲波check住冇超得太多或者小左就ok~之後我再返去照結構既時侯~醫生話阿b個腦有d問題出現左~之後又話阿b個腦缺少左一個左右腦既連接體~呢個情況好罕見~所以要緊急安排去照磁力共振睇下仲有冇其他腦部問題~醫生話如果有其他問題一齊出現既話阿b就冇得留低~醫生起初仲話情況好唔樂觀~仲話叫我要同老公有心理準備~好彩有奇蹟出現~做完磁力共振阿b個腦冇其他問題~只係缺少左一個左右腦既連接體,醫生話佢地有機會發展遲緩,或者同正常人冇分別,而且BB嘅自癒能力好高,所以你要比啲信心BB同自己

PUTTOLI  BB好叻仔  發表於 12-6-23 19:10

別墅

之前睇林勇行~佢話阿b會有十分一既機會有嚴重既腦部問題~情況唔樂觀~我簡直崩潰,但pwh抽羊水既快速測試13,18,21都冇問題,而且當時pwh既醫生見議我再自費中大做左個Fetal DNA Chip(驗100條染色體)都一切正常~所以我信有奇蹟架,加油呀

大宅

回覆 cindy1227 的帖子

各位 BB 36 W出世了 3.14 KG 現在係 NICU 等待報告.之後 DR 再決定點做.唉 做媽媽真係好辛苦. BB 你要堅強 D 呀 I LOVE U

首頁
12345...8

尾頁

跳至