自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

書包太重, 每日行十幾分鐘, 大人想幫手拿, 想買手拉車, 邊隻好呢?? 大約幾錢呢??

大宅

書包太重, 每日行十幾分鐘, 大人想幫手拿, 想買手拉車, 邊隻好呢?? 大約幾錢呢??

禁止訪問

子爵府

我都覺得比番小朋友自己咩番, 要養成自己的事自己做.

大宅

唔係唔想比佢咩, 但真係實在太重 (小一), 已經日日拾書包, 而且每日行最小15分鐘, 試問又點認心呢?? 大人都咩到shoulder痛, 所以先想買手推車.......

maggie_be  我完任明白呀.書包大過個身體呀,我個大仔寒寒地背添呀,拾完都係咁重..唉..  發表於 11-10-28 14:31
Shelliemay  15分鐘咋喎~~~  發表於 11-10-28 12:34

大宅

水晶宮

回覆:書包重, 大人幫手背, 想買手拉車, 邊隻好呢??

買個有得拉既書包得唔得?

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

水晶宮

回覆:書包重, 大人幫手背, 想買手拉車, 邊隻好呢??

一係買買餸車,幾廿蚊

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

子爵府

回覆:rayray 的帖子

買d普通的鐵手拉車啦~我2個女嘅書包加埋有30幾磅重!我由小一開始已經用鐵車拉~如果買有碌的書包會好重加好烏曹!

大宅

我買左一個有碌書包比仔,行路個時幾好,不過你要考慮,通常返到學校唔比拉,一樣要咩,個書包多左d鐵同碌,更加重左,而且要小朋友記得咩之前將碌包好,否則校服污穢晒.價格大約200左右,你考慮佢拉時間多還是咩書包時間多再決定.

珍珠宮

唔好咩野都放晒落書包, 要分開袋, 水樽小食餐具用另一個袋仔袋, 如都仲係好重, 就連功課都要抽出分開袋

咁小朋友可以照揹書包, 大人可以幫佢拎袋仔

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我一直都主張自己O既野要佢自己做返,所以個囡自理能力都OK。

我一路都話要佢自己揹,我都已經心諗佢自己揹買返SPI好D,但係到實質返學我送佢坐校車行5分鐘左右,我揹都覺辛苦,真係好唔忍心要佢揹,有吸收其他媽咪經驗,分袋攞,但係分左袋上落校車好狼狽,都扶唔實,而家我朝朝都同佢搶書包揹,佢要自己揹,我唔忍心(有幼稚園同學仔媽咪見到都問我個囡點解呢排有少少駝背),所以講一套,做上來係另一套。

我見淘寶上面有種手拉型書包,手拉車可拆出來,如果唔介意用大陸書包都OK,朝早拉到學校門口,個書包拎出來,架車仔攞返去,接放學時再帶去裝返拉。

大宅

分開袋唔係唔好, 不過漏嘢係學校架機會就會大大增加, 書包有碌係會重上加重, 只係方便咗家長, 實際上小朋友係仲辛苦咗(因返到學校真係唔比拉), 佢哋呢個年紀好易咩到駝背 / 腰骨變形, 所以我先決定買車仔, 我只係咩咗兩個月已經要去跌打c fu度睇頸, 何況係小朋友呢??

咁請問邊種車仔好用, 平靚正呀??

水晶宮

我都矛盾,想佢學會自律,但佢又細粒過人,書包又大又重,我揹都痛,何況小朋友,唯有將d書抽出來我幫佢揹d

別墅

我想同學校反影吓,咁樣都唔係辦法,幾歲人仔日日咩20-30磅返學,發肯緊架嘛,等亞仔考完試,試吓先!

大宅

rayray 發表於 11-10-28 10:38
書包太重, 每日行十幾分鐘, 大人想幫手拿, 想買手拉車, 邊隻好呢?? 大約幾錢呢?? ...

要諗埋返到學校要上幾多層樓梯bor, 手拉的書包會重好多的.

大宅

所以只想買車仔, 而唔係想買有碌架書包

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

rayray 發表於 11-10-28 11:27
唔係唔想比佢咩, 但真係實在太重 (小一), 已經日日拾書包, 而且每日行最小15分鐘, 試問又點認心呢?? 大人都 ...
你或者可以幫佢拎起一部份既書, 用紙袋你拎住, 但都比個小朋友揹番個書包, 去到學校門口先比番d書佢囉。
最好真係比佢自己揹番啦, 係佢既責任尼架嘛。
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

子爵府

我都買左個有轆既比囡囡, 我又唔係咁覺加左轆重好多, 都係咁啦, 但我點都擔心平時係學校唔準拉, 個書包好重

大宅

因有個媽咪提起佢阿囡用有轆的書包, 返到學校要抬上課室, 又冇得揹重辛苦!
我都試過幫佢地執書包, 真的輕很多, 有時他們怕帶漏野, 所以乜都放係書包度

首頁

尾頁

跳至