跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你地有咩方法教佢講野???
佢明我意思,識做指令但唔願講野點算好?

別墅

回覆 回覆:LOGINC的帖子

我仔都未識,你仔以家識講咩野丫?

別墅

其實係單字都吾講定係未講倒句子乍,如果單字都未得就真係擔心d la,你有冇試過要佢講到指定既野先比野佢玩or食呀,e.g.比佢想食香蕉,你要佢講"香蕉",想睇電視,就要佢講"電視",佢吾講就吾比佢睇or食,有時做父母既真係要狠心d伽~

別墅

回覆:你們的小朋友識講野未?

My girl can speak a lot probably 2nd kids learn quicker

子爵府

你小朋友係男仔定女仔? 男仔通常慢D, 有D2.5YEARS 先開始講, 但一講就成句成句....

別墅

回覆 maman0720 的帖子

我的是女仔。 都有2yr4m。 會講好少唔清晰的單字。

別墅

我的是女仔。 都有2yr4m。 會講好少唔清晰的單字。
如:奶﹑睇
唔清晰的詞語如:daddy﹑kitty
清晰的有:mama﹑馬﹑gigi﹑嫲嫲
已經每次都有教佢想要嗰樣野時,一定要佢講咗先
但佢唔肯講仲要發脾四扭計大聲喊 未達到佢的目的係唔會罷休
咁可以點呀?

別墅

我女識講好多野..仲係句字..要同佢講多d野..咁佢就會跟住你講.

別墅

你們的小朋友識講野未?

我個仔都就二歲三個半月,但都系識講以下几個字清晰:爸爸,媽媽,哥哥,姐姐,姨姨,波波,奶奶,爺爺,嫲嫲,婆婆,公公,車車,巴士,拜拜,手機,要丫,知丫,好丫,包包,飽飽。抱,hi,1,2,bb,成日教佢講都唔肯講,激c。不過講咩佢都明意思哦,

民房

回覆:你們的小朋友識講野未?

我個囝囝就快兩歲4個月,佢好喜愛說話,由朝到晚都講過唔停。其實佢兩歲前已經識講句子,依家就成日問點解... 例如今午經過酒家有新人擺酒,佢就問我:「媽媽,點解嗰度有閃閃燈,咁奇怪嘅?」有時都會被佢問到我口啞啞。

好的就是我可以清楚了解他的所需,及在面試時的確有點優勢… 但同一時間,我們及身邊的人要特別格外小心我們的言語。

大宅

你們的小朋友識講野未?

我囡講得都多重開始點人做野

大宅

回覆 LOGINC 的帖子

我個仔又係唔肯講野, 佢明我講咩, 但係唔肯講, 試過揾野食引佢講, 都唔得, 好煩呀.....

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我細女(2歲4個月),雖然咬音唔係好正,但已經講野好叻...咩都會講+長句子!

首頁

尾頁

跳至