自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111028/00174_001.html

六歲女捱車撞變炮彈飛童
行人有優先使用權的斑馬線,險變成死亡陷阱。一名六歲小一女生昨晨由父親陪上學,至葵涌石梨街學校對開處,父親因照顧同行的胞妹,離遠目送她橫過斑馬線,詎料一輛落斜的公共小巴駛至,煞掣不及將她撞倒,頓變炮彈飛人,飛彈兩米重傷昏迷,其父親睹經過後悔不已,立即撲前檢視女兒傷勢,並通知妻子到場,陪同女兒送往醫院搶救,女童一度情況危殆。........

我唔係想討論小女孩個爸爸有無好好睇住個女,而係....

"行人有優先使用權的斑馬線"

宜家啲人揸車,好似已經無咗哩個守則... 我試過唔止一次,明明望清無車先踏出斑馬線,行到一半有車飛緊唻,佢仲響行安飛住唻,唔收油...

最危險一次... 喺跑馬地(下)巴士總站落咗車,行去過斑馬線,明明見到係無車,行咗幾步出去,有架的士響長安飛住唻 (落緊少少斜)... 我嗰刻真係嚇到唔識郁,成個人僵晒企唙馬路,我控制唔到隻腳... 好彩... 好彩... 個總站度有個巴士司機一手扯返我入行人路... 架的士最終停咗喺斑馬線,但... 佢仲要大聲問候我全家,仲話我亂過馬路...

Allyly  "行人有優先使用權的斑馬線" 係o羅, 我都想問到底而家揸的人識唔識呢樣野?  發表於 11-10-28 17:37

子爵府

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

係呀, D 車跟本唔停底讓人囉

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

成日都係咁o架...企喺斑馬線等過馬路,係唔會有車停低比你過o架...所以都係要靠自己睇實有冇車先好過..

珍珠宮

我都發覺而加好多時喺波燈位置, 好多司機係唔肯停低比人過馬路嘅.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

伯爵府

係呀, 宜家吾同以前 la, 好似大6咁 ..
真係需要小心

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

如果架車入咗之字線, 佢係可以唔停車㗎

大宅

畀面勳章

小倩 發表於 11-10-28 12:23
如果架車入咗之字線, 佢係可以唔停車㗎

望到無車先行出去,就梗你之字線範圍無車啦~~~

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

就算係斑馬線又好, 綠公仔都好
都要睇清楚d車係咪停定先好過

pigpigyy  agree  發表於 11-10-28 14:52
antique  agree  發表於 11-10-28 14:26
renren  YES,我教亞仔就算綠公仔都要望清楚先過馬路,因為有D人渣照沖燈  發表於 11-10-28 12:45

別墅

今朝睇到好心"UP" 希望個小朋友無事啦!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

係呀, 我都覺, 而家好似班馬線有等於無, 行慢d都比人boot. 情願佢唔好整, 等人過馬路時唔好以為係班馬線無晒警覺.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

唔好話斑馬線, 就算唔係斑馬線, 我老公都對我千叮萬囑,
即使著咗綠公仔燈, 都要睇清楚架車是否停定才開始行,
驚d司機踩錯油門, 明明停車變衝前!

十年前我, 只識過有交通燈的馬路, 冇交通燈的就唔夠膽過(寧願兜到老遠行天橋or隧道), 所以我老公好擔心我自己一個出街

水晶宮

回覆:六歲女捱車撞變炮彈飛童

一定要睇實小朋友,意外就是意料之外無法估計

少奶奶的身份,丫頭的命...

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

唉..我個邊條斑馬線又係咁架... d大車同小車一齊爭路..我個女7歲啦,我都無話佢知斑馬線個原意係咩,只係話佢知呢到可以過馬路,但要望清楚有無車先過.

侯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

陰公咯

象牙宮

2024年龍年勳章

唉, 最重要教識小朋友如何過馬路 - 睇清楚無車先過馬路。

有紅綠燈, 轉左綠行人公仔, 我都睇下 d 車有無意識停。 有 d 貨車踩油踩到行,帶住小朋友,真系要等 d 車停定先過馬路。 最多咪等多2 分鐘。

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

睇住個女比車撞....
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

首頁

尾頁

跳至