夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

但我地有兩個女...

男爵府

可否講詳細一些?

洋房

我同老公畢業無耐就結婚.. 都一齊左好耐.. 其實我老公無咩唔大唔好.. 但生BB後我地既分歧愈來愈大.. 基本上我地除左呀女既野之外已經唔會再講其他野.. 都無咩親密接觸..拖手都好少.. 呀女D同屋企野基本上我自己搞掂晒..

我一向都獨立同要求不高.. 就算有咩問題我都唔會出聲.. 覺得兩個人相處一定有問題.. 所以就算有咩問題我都會要容忍或會睇開D.. 但有BB後..再唔係一對一的關係...問題多左好多... 我嘗試過傾我地既問題... 但講完佢覺得我好麻煩..可能因為我以前從來唔會講啦.. 而家講得多佢成日唔高興..仲要比面色我睇.. 逐漸我又習慣返將好多野收返係心入面...但換返黎我對愈來愈就不滿...

我曾經有諗過不如做D野去修補返關係... 但我真係好累.. 每日返工已經辛苦.. 回家又要湊女.. 仲又好多其他問題要面對.. 我諗我地曾經係相愛過.. 但而家已經經唔起考驗.. 而大家都覺得沒有修補既必要.. 我最唔想係將來關係會差到討厭對方先分開..

但離婚就一定會對兩個女既影響...所以成日都唔開心..

男爵府

唔知你地發生過咩事, 只可以講, 感覺走咗

面具戴太久,就會長到臉上,再想揭下來,除非傷筋動骨扒皮。——魯迅。

複式洋房

回覆 bbamm 的帖子

我諗你同佢講咩佢都可能唔明,你應該將以上一段心聲比佢睇,可能好過你講.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:想離婚嘅感覺愈來愈強烈...

嘩,好似講緊我自己個case咁!

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章

你老公覺得你煩...咁你有冇問佢而家想點先?
以前唔出聲唔代表以後都唔出聲....
兩個人有問題收埋係個心到係好難維持落去...
你老公黑面...咁你問佢做咩黑面囉...而家黑面就解決到問題?
佢話你煩...你未話有邊個呀媽唔煩呀

大宅

Same case. 自從阿仔出世後,忍耐力只會在阿仔身上,老公方便隨之變為0. 以前忍大的,現在不能大的又要忍,細的又迫住忍。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

想離婚嘅感覺愈來愈強烈...

我同老公一薺左3年幾有1個1歲大既仔!!我有時都會為左牙B/其他野鬧交!!但鬧完就算吾會擺心度!!放假會一齊出街食下野睇下野買下野都好開心架啦!!牙B又好癡爸爸:!
兩公婆應該會無所不談!!!加油牙

瑪瑙宮

婚後好多問題, 有細路問題更多. 無左耐性去了解對方, 照顧對方. 唔夾的話婚姻會令人好累. 忍耐下, 要多 d 溝通時間才能維繫好夫妻感情.

大宅

你有無諗過, 同時你老公可能都有壓力呢....

咁一齊左咁多年, 中想keep住拍拖時or岩岩結婚時既感覺係好難....所有所有既感覺都變成感情...而你都自問對佢忍耐力無以前咁好...我覺得念在咁多年感情同小朋友, 不如你寫信比老公, 同佢傾下自己心事, 係話比佢知你感受....同佢講你想佢點做, 而不是你問佢, 佢想點做, 男人係吾識答呢個問題, 因為佢可能都吾明白女人諗乜.....

吾好咁快就打算離婚...都知你有努力去修補大家感情, 我估你地係未去到一個好好溝通既地步遮....再努力下啦, 當為左自己同為左個小朋友....做女人係辛苦d....加油

男爵府

回覆:bbamm 的帖子

呢d可能係感情蒸發左,真係要做d野去重拾當年感情

大宅

唉.....又一再證明"""溝通"""真係好重要呀, 即使拍拖或同居都好, 總之兩個人起埋一齊, 有咩問題 (大或少) 都好應該攞出黎平心靜氣去講, 去分析, 去解決, 相反樣樣都收收埋埋, 日積月累, 要一次過解決真唔易架, 要清楚知道一樣野, 問題唔會自自然然消失或無左架, 都係果句, 多d "溝通"啦~

yikaho  agree!! 溝通係所有關係嘅重點!!!  發表於 11-11-8 12:24

洋房

感覺真係好累... 其實太家真係無發生過d咩大事...但生活上嘅問題令大家都無哂mood我就黎去到爆嘅地步又唔夠膽同朋友講~ 好辛苦~

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

bbamm 發表於 11-10-30 22:17
感覺真係好累... 其實太家真係無發生過d咩大事...但生活上嘅問題令大家都無哂mood我就黎去到爆嘅地步又唔夠 ...

有時我也有呢個感覺, 我也搞不清係現代人太易把"離婚"2字說出口, 還是什麼原因.
平淡無事時咪無事囉, 但一有點問題/小爭執, 就想放棄.
有時也很難想像, 將來漫漫長路, 應怎樣行.

男爵府

好媽媽勳章

你老公覺得你煩..
是突然你多左嚕 o蘇他未習慣
你嘗試下比佢負下責任..
兩個女平時生活... 要求佢都要幫忙處理

大宅

平時生活問多d他意見^^

洋房

到底點溝通呢?好似佢鐘意股票投資,我地講好左最多用二十萬買, 點知佢自己決定用左差不多五十萬買股票,到我知時已蝕到得所返十幾萬,其本上我地又唔係多錢個d人,我知道後真係覺得好肉赤,我都知話佢都無用,但我都忍唔住問佢點解要咁做, 其實我都同佢講得好直接,我話: "我一時真係接受唔到無左幾十萬,我唔知幾時先接受到,我知你都唔想,但你可以話我知你用錢嘅時候係咩心態?有無諗過我感受?"

洋房

我咁講完佢都無出聲,我諗佢都知自己唔岩,但我真係忍唔到唔出聲,以前無小朋友都唔會有呢d 問題,有小朋友後我對錢的確係緊張左~呢d情況我講佢佢又唔開心,我唔講我又谷住.

首頁

尾頁

跳至