婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

有件事想請教各位

我同我男友都想下年結婚(旅行結婚,因為我無父母的)
男友說一早已經跟他父母說想結婚簡單一點
男友父母都說ok的
但到真正坐係到傾.(只有男友傾)
我男友跟他父母說想旅行結婚。男友父母都想觀禮
ok 他們想去當請佢地旅行
但未來99說 想我地慳d 錢,係香港簽個字.食個飯就好
慳d錢用來買樓用
我又唔係一件貨.簽收咩.我聽人講因為擺酒而煩ja.我件事都係第一次聽

我想問各位.其實未來99咁講.係因為真係想我地好.定還是唔係自已人就咁對我

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆 yikiyip 的帖子

"結婚、買樓、生仔"未必係人生必經階段, 但當您決定玩這個遊戲,就要面對,希望您明白我這個路人甲的意思。

公爵府

畀面勳章

回覆:未來99話..

唔使理佢地,最重要係你c6點諗,你地結婚已經夠簡單,仲想連呢樣都憸返

珍珠宮

唔係好明點解喺香港簽字你會諗到當你係一件貨?
父母想觀禮好正常, 你想簡單, 可唔可以喺香港註冊, 一家人食餐飯, 然後你哋兩個去旅行.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章

咁樓主正係想去旅行唔註冊
唔係好睇得明....

大宅

你咪照你意思去旅行結婚囉,使乜為6299而改變?係你結婚又唔係佢,一早應承咗而家又反口~係我唔會理佢地囉

B B快啲返黎我身邊啦

民房

回覆 ardin 的帖子

因為我同我男友都想旅行結婚
而家都好多可以係海外註冊

民房

佢地要觀禮係好正常.我都有講可以請埋佢地去.
但我唔明 仲咩仲要提出咁既想法..
我地而家又無擺酒.我身邊朋友結婚講緊20-30w
我地咁樣都係少於10w
仲咩仲要為難我呢

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章

yikiyip 發表於 11-11-1 17:49
回覆 ardin 的帖子

因為我同我男友都想旅行結婚

咁旅行完之後請返6299食飯..

子爵府

其實出發點係好o既
如果你地經濟ok 兩樣野都兼顧到肯定無人阻你
觀其言、察其行、知其底、方識其人。

大宅

就來一家人,大家好好咁商量下啦。結婚吾係兩個人既事呀,如果你生左仔女,仔女大左你都想參加佢地婚禮啦!

Cinken  完全同意  發表於 11-11-2 08:25

伯爵府

我覺得妳地可以在港註冊,然後一家人食飯,之後你地去旅行..
其實佢地應該無特別意思...甘講只係為日後打算姐(個人睇法,不喜勿插)

kathytam2000  agree!  發表於 11-11-2 00:33
誰也不懂誰

男爵府

照舊旅行結婚,返來再同親戚食餐飯。簡單一餐飯又唔駛擇好日,好多酒樓都有位嘅。

冬天的味道

子爵府

樓主, 妳所講嘅情節好熟...好似我個CASE...
我讓步,然後男友亞媽所謂食個飯唔知點解變咗廿幾圍仲要愈來愈多要求

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

但未來99說 想我地慳d 錢,係香港簽個字.食個飯就好←我覺得呢個意思係,唔想你地用錢請埋佢地去旅行,想你地將啲請埋佢地去既錢SAVE咗佢.

既然你地想出國,佢地跟去你同你老公又邊有渡蜜月FEEL?除非佢地係同你老公講,唔比你地出國,只準你地喺香港,咁先係留難你地姐!

香港註冊,又同你係件貨簽收有乜關係?

而且做父母既,想觀禮好正常,亦想比人知道佢地個仔結婚,等啲親戚都認識你.話比人知你係佢地新抱"自己人"~你想你無聲無息咁同你老公簽個字就結婚?到你地生仔先去同人地講,我結咗婚架啦!唔係未婚媽媽?

男爵府

回覆:cotychan 的帖子

同意,你諗簡單d,作為父母係想分享你地既喜悅,可能佢地覺得你地係外國簽紙得兩個人,所以想你地係香港註冊,又可以影下相留念

民房

好多謝大家回覆..再等我再講

食飯一定會食.但唔代表男家全部食
只係99 62 未來大伯/嫂嫂食
咁結婚會唔會好怪呢?

買樓同結婚係唔係2件事.
我只係想一步一步去做..
而家我同我男友都搬左出黎住
結左婚都不用為搬出黎煩
唔通因為買樓而唔去旅行/生仔/而結婚都咁求期咩
我唔係有一蚊就用一蚊
係應洗則洗而去做人

大宅

樓主, 最緊要係''你同你老公''意願
只要你老公肯企硬(如果佢都真係想係外地註冊)
無人可以阻止你地
道理就係咁,但事實上,講真
做父母想睇住自己個仔行禮又真係好正常
又唔好諗到人地當你係件貨物咁先~

至於食飯個到,樓主,我覺得你要小心
好多父母表面上就話無所謂
到到咁上下個陣就會好多要求.
請下請下就變左擺唔知幾多圍,我唔係嚇你
到時你個婚禮可能同你諗既完全唔同
唔好真係諗得咁簡單住

暫時,其實你未來6299已經唔算過份啦
真係要同你老公有共識先