婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:未來99話..

你想旅行結婚咪照去

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

yikiyip 發表於 11-11-1 22:39
好多謝大家回覆..再等我再講

食飯一定會食.但唔代表男家全部食
你99既意思,係話唔比你地去旅行??從你所轉述既說話中,我唔覺得佢係唔比你地旅行,只不過想你地喺香港行禮,可以請一啲比較親既人一齊見證.你地去外國行禮,我諗你無可能請埋大伯&嫂嫂一齊去啩!咁喺香港結婚註冊行禮,跟住再去旅行渡蜜月,又點會求其?
你地唔擺酒,咁未一樣係求其!順下老人家意,喺香港註冊真係令你咁為難?!張結婚證書由名國簽署會好啲?!

而你話只係同6299,大伯&嫂嫂食飯,我唔覺得好怪,我自己都係咁,不過我有家人,所以一齊就十幾個人食.

民房

大伯個到不用擔心.其實佢本身係想去關島旅行

cotychan 發表於 [url=tel:[url=tel:11-11-1 23]11-11-1 23[/url]]11-11-1 23[/url]:29
你99既意思,係話唔比你地去旅行??從你所轉述既說話中,我唔覺得佢係唔比你地旅行,只不過想你地喺香港行禮,可 ...

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

但係喺香港註冊,你6299可以叫啲好親,關係好好既親友嚟分享下嗰份我地個仔結婚嗰種喜悅~點解一定要喺外國,場面冷清清咁呢?

而你大伯,就算佢地都想去嗰度旅行,咁...唔通你地結婚日子,要就埋佢倆公婆幾時拎到大假去旅行,你地先結婚?!就算你喺無嘢做既,你未來老公都要返工,你地要去外國,都要申請大假!一定可以就到你地,同大伯佢地都拎到假去關島?!到你喺嗰度註冊完,咁你好意思先叫你6299返香港先,同埋叫你大伯嫂嫂自己去佢地既行程,跟住你同你老公2人世界渡蜜月?!定係跟住既幾日,要6日行?或者你地兩公婆同埋你6299四人行?!

子爵府

畀面勳章

樓主~ 如果我個CASE有D同你似~

不過如果我未來奶奶肯同我講叫我就咁簽個字食餐飯, 慳返D錢 , 我實會開心死呀!!!!!!!!!

樓主你問清楚海外結婚要用幾多錢未??
我本來都打算咁架, 諗住去關島.
點知問下價, 兩個人基本都要五萬銀...未計親友...即係如果你帶埋屋企人去..你預起碼十萬以上

於是我縮沙啦....

諗住係香港簽個字, (我屋企人都唔會出席, 我搵朋友做我証婚人架唧), 然後自己再去旅行玩算, 咁就慳好多....又可以玩得好豪!!!

點知未來奶奶到我地真係認真問佢果時, 佢問我女家想點攪,
我答:一切以慳錢為大前提
咁佢即答: 咁我地男家自己攪啦, 我地親友都七圍啦, 麻雀腳都一兩圍, 亞仔~ 你駛唔駛叫埋仔D舊同學, 朋友, 同事黎呀....

完全無視左我....都當左自己個仔識印銀紙, 冇諗過同個仔慳...
佢口中既簡簡單單食餐飯, 已經係兩樣野黎....

樓主我好羨慕你, 可以真係簡簡單單攪結婚呀!!!!!!!!!

我同我男友, 而家係打算先斬後奏!!! 同佢地講, 我地去簽左紙先!!! 後補"食餐飯", 拖得就拖果"餐"飯~~

子爵府

畀面勳章

另樓主~~

如果你諗住叫晒D親友去關島睇你地註冊+佢地玩, 你就天真左啦~~

關島你當去五日先叫岩岩夠結婚用..

因為你第一日未天光去到, HEA到晏就就要去海外婚禮公司傾野, 再去關島政府部門攪手續, 變左第一日其實你會好累之餘, 陪唔到D屋企人玩. (佢地第一日可以自己玩)

第二日, 有份出席既人都要陪你地去開茶會, 試衫, 傾埋最後D手尾~~都應該冇左大半日...出海睇海豚果D. 你真係要夾到個時間好準...

第三日, 你就行禮+影結婚相..其實頭頭尾尾都去左6-8個鐘...
觀完禮D親友先有得玩...如果你攪早上結婚就好D. 下午都有時間玩.
如果你攪下午結既..變左佢地又係冇得玩....

第四日, 你晏就機返香港.......玩乜鬼丫......

去關島五日, 因時差其實係四日

(以上資料由我去過關島結婚既朋友提供)

我驚到時D親友玩得唔夠盡慶, 唔高興咋....不過如果全個行程係你地兩公婆請晒既, 就唔會有人出聲既~~~~自費就...........(所以呢樣都係我縮沙既原因之一)

男爵府

引用:+本帖最後由+faye525+於+11-11-2+01:24+編

原帖由 faye525 於 11-11-02 發表

樓主~ 如果我個CASE有D同你似~
我同我c6拍左成9年拖,到後來雙方父母都吹我地結婚,仲話唔擺酒都得,咁我地咪諗住旅行結婚。點知通知完我媽,佢同意,到通知佢阿媽,又唔同左講法wor,話一定要擺酒。我啤一聲,仲鬧c6,佢話佢都俾6298扼左。結果我地就發老脾有咁大搞咁大,擺左28圍。使左廿幾萬

子爵府

畀面勳章

回覆 Momo99 的帖子

真係為你荷包痛呀!!!!!!!

男爵府

引用:回覆+Momo99+的帖子 真係為你荷包痛呀!!!!

原帖由 faye525 於 11-11-02 發表
回覆 Momo99 的帖子

真係為你荷包痛呀!!!!!!!
冇計,好在我媽同佢媽都俾左d禮金我地,咁之後賣番d金器都係用左幾萬

禁止訪問

引用:有件事想請教各位+我同我男友都想下年結婚(

禁止訪問

引用:好多謝大家回覆..再等我再講食飯一定會食.

首頁

尾頁

跳至