嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

萍果雪梨水

請問你地會點煲萍果雪梨水,會再加什麼材料?

謝謝!

別墅

Re: 萍果雪梨水

可隨意加多少 無花果, 雪耳, 南北杏, 果皮
該用戶已被刪除

別墅

不用加肉已經好清甜

ba&ma 寫道:
請問駛唔駛落肉架?

珍珠宮

醒目開學勳章

我都想問下,點解我煲出黎果d湯水係酸酸地既?
minmineasy 寫道:
不用加肉已經好清甜

男爵府

me too.我估係因為雪梨.

ho_mama 寫道:

我都想問下,點解我煲出黎果d湯水係酸酸地既?
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

珍珠宮

醒目開學勳章

me 3

我係用鴨梨, 唔知有無關係呢?

我用三個 apple 二個鴨梨 + 二粒蜜jo.

珍珠宮

醒目開學勳章

Ivyl,chilli:

鴨梨�啤梨�丰水梨�貢梨,我通通都試過,蜜早我加三大粒,仲加埋兩條粟米添,但一樣酸酸地既,一d都唔甜?!

複式洋房

你有無去核呀?不可以放核一起煲的.

大宅

我昨日用5個天津梨+2個萍果+2粒無花果+南北杏+雪耳, 一大煲水,煲兩個幾鐘淨番半煲水,非常香甜,小b飲了很多,成十幾安呢.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我o岩o岩個sat都煲左,我女女一野就同我飲左7安呢,所以我好開心呀!另外我想問,萍果雪梨水會唔會好涼?一個星期暇多可以飲幾多次呀?

大宅

應該唔涼,不過唔洗飲得好密. 煲一次可以飲兩日. 最近的天氣開始乾燥,我諗住每星期煲一次.

ChingChing730 寫道:
我o岩o岩個sat都煲左,我女女一野就同我飲左7安呢,所以我好開心呀!另外我想問,萍果雪梨水會唔會好涼?一個星期暇多可以飲幾多次呀?

伯爵府

我b囡8個半月大, 可以開始飲嗎?
^^^... ^^^

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

yonniemarn 寫道:
我昨日用5個天津梨+2個萍果+2粒無花果+南北杏+雪耳, 一大煲水,煲兩個幾鐘淨番半煲水,非常香甜,小b飲了很多,成十幾安呢.

萍果你買邊一隻架?我都想煲比阿仔飲,thanks!!

珍珠宮

醒目開學勳章

yonniemarn:

嘩! 聽你咁講,真係羨慕c我! 你係咪又係去皮去心架? 我都有咕喎! 咁....點解你可以煲到,咁甜既? 你係咪滾水落,再滾翻時,就改用中火呀? 我煲一粒鐘倒,咁你呢? 請指教下,唔該!

大宅

好媽媽勳章

萍果不要在一開始時落.要煲了一陣後才落萍果,這樣會甜些. 這是先前BK媽教的.

禁止訪問

大宅

我加雪梨萍果各一個(因為我唔係煲太大煲), 去核, 連皮煲, 加一粒蜜棗, 齊水煲, 水滾後慢火再煲45分鐘, 巳經勁清甜, 呀女追住飲

而家天氣乾燥, 飲呢款湯水就至潤, 或者煲木瓜雪耳南北杏, 都係好潤架

大宅

萍果你買邊一隻架?我都想煲比阿仔飲,thanks!![/quote]

我買華盛頓萍果. 阿媽話用萍果煲任何湯水,都要用華盛頓萍果

大宅

係呀, 一定要去皮去心架. 滾水落,再滾翻時,就改用中火.我原先以為煲個半鐘ok,但覺得d味出唔到,所以轉細火小小再煲多一個鐘,總共煲左成兩個幾鐘.

ho_mama 寫道:
yonniemarn:

嘩! 聽你咁講,真係羨慕c我! 你係咪又係去皮去心架? 我都有咕喎! 咁....點解你可以煲到,咁甜既? 你係咪滾水落,再滾翻時,就改用中火呀? 我煲一粒鐘倒,咁你呢? 請指教下,唔該!

[quote]
[/quote]

首頁

尾頁

跳至