自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

點解佢重笑得出, 唔係人黎架, 個bb死得好慘.....

誕嬰插入馬桶殺死她
塞床單 蓋桶蓋 女公關認殺嬰罪

【本報訊】曾經歷三次流產的 27歲前夜總會女公關,再懷孕後於賓館留宿時突然早產,驚惶失措下為免女嬰的哭聲驚動他人,竟狠心將女嬰倒插入馬桶,不理女嬰狂哭,再塞入床單將馬桶蓋上近 3小時,親手活生生殘殺一條小生命。
記者︰陳佩明

女公關早產 倒插馬桶殺 B

被告莊靜月(圖左)原打算生產後,將骨肉轉交保良局。
資料圖片

報稱無業的被告莊靜月,昨在高院承認一項殺嬰罪。曾任職侍應及夜總會公關的被告,事發時懷有 9個月身孕,嬰孩的父親是她的印巴籍前男友。被告知道懷孕後,沒有通知親人,只選擇告訴前男友。她下定決心將孩子生下,然後將骨肉轉交保良局。
去年 9月 27日,被告因同住的女友人返回內地導致有家歸不得,於是入住旺角西洋菜南街的金運來賓館。 28日清晨 4時許被告突然作動,陣痛 5小時後於房內誕下一名女嬰,女嬰呱呱大哭。

女嬰馬桶內哭喊 45分鐘放大圖片

被告將女嬰倒插入房間的馬桶內,避免別人聽到女嬰的哭聲。

對突如其來的早產,被告大感意外及驚慌,生產過程令現場血迹斑斑。被告見女嬰滿身污垢遂幫她清理,但無法阻止女嬰持續哭喊。於是,她將女嬰倒插入馬桶並蓋上馬桶蓋,然後清理現場及洗頭。
被告之後將床單塞入馬桶,再蓋上馬桶蓋,因她不想女嬰的喊聲驚動他人。女嬰在馬桶內持續哭喊約 45分鐘,其間被告從沒打開馬桶蓋。
約上午 11時,賓館一名女職員發現被告的房間有水流出走廊,被告回應說正在染髮,並向職員索取毛巾。至中午 12時許,女職員入房打掃,在馬桶內發現一個狀似公仔的物體而揭發事件。

「我好驚所以掟佢入馬桶」
女嬰被送院救治,但至同日下午 2時證實不治。法醫官指女嬰可能因遇溺、低溫症,或因被倒吊而造成的呼吸困難致死。
被告於警誡下解釋:「阿 Sir,我好驚,我生咗個 BB,佢不斷喊所以我掟佢入馬桶。」翌日被告接受專家診症,證實沒有精神異常。
今年八月被告再與精神科專家會面,專家指被告懷孕時,下意識地壓抑即將作為人母的心理,出現抑鬱及判斷力受損。又於生產時身心筋疲力竭,大量出血令她嚴重貧血,可能構成虛弱、頭昏眼花及感覺混亂。法官將案押後至本月 18日宣判,以候被告的背景及感化官報告。
案件編號: HCCC98/11

案發前已被通緝

【本報訊】被告莊靜月懷孕時正值惹上官非,於去年 3月 14日任職夜總會公關時,在時租酒店內偷走醉酒嫖客 4000元被捕。案件排期同月 23日提堂,但她卻缺席應訊而變成通緝犯,及至 9月發生殺嬰案後,始被揭發其通緝犯身份。
控方表示被告有 4項盜竊、一項藏毒及一項沒有出示身份證的前科,偷嫖客案被判囚 6個月,今年初刑滿後,因這宗殺嬰案一直還柙。
被告曾向警方透露,因明知遭警方通緝,導致她於賓館產子後,選擇不報警。

禁止訪問

回覆:太殘忍.....個女人唔係人黎

象牙宮

冇腦諗野.老左必有報應

lulu1312  佢有機會嗎  發表於 11-11-4 11:27

男爵府

呢D人真係5C都冇用

nicksonma  yes!  發表於 11-11-4 09:58

公爵府

根本就係痴線,

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

珍珠宮

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 熱血勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

選擇要生的話, 點解唔即刻報警呢!
害了一條一命.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

點解咁都做得出?

大宅

避孕丸好貴咩?

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

呢d都唔係正常人嚟既
我地好難理解架喇
等天收佢啦 :;pppp:

YYCHIN  agree  發表於 11-11-4 10:16

珍珠宮

環保接龍勳章

如果個官真係信佢有病 , 個官就真係有病 !!
大家好,我是子悠~~

珊瑚宮

不能以正常思維去理解

公爵府

D人唔想生,但又唔想俾錢落,
咁樣仲好,又有正苦狽,
有事就轉介睇精神科,'搵社工,

大宅

我都見到張相,仲笑得出,唔知獄中仲笑唔笑得出呢!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

大宅

畀面勳章

carzy

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

個BB好無辜!!!

翡翠宮

首頁

尾頁

跳至