夫婦情感

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

畀面勳章

未結婚之前,我同佢講過我係一個好需要人陪的女人,當時拖拍無論幾夜佢都係等我收工陪我出街食飯,當時佢話我一個女人仔住一個人食飯好孤獨好淒涼,所以佢一定要陪我,之後我有咗bb,我當時同佢講大家都未ready想落咗個bb,佢喊住同我講想同我結婚生個b出嚟,我當時真係好愛佢,亦考慮得好清楚生個b出來就要對亞b負一世責任,最終我哋都結婚生咗亞囡。由我決定生亞囡開始,我真係全心全意愛囡囡愛呢個家。

我唔介意邊個付出多dd,但我介意只係得我單方面付出。識佢第一日已經知道同佢一齊係要捱,一定係公一份婆一份先可以生活。係拍拖的時候,因為知佢人工唔高,如果日日出街食飯佢負擔唔到,之後佢屋企人叫我唔好日日出街,話煮埋我飯,咁我就開始晚晚去食飯,當時有畀返伙食費同有幫手開枱執碗,間唔中買d水果上去。

到開始攪結婚,佢媽媽就開始現形,我人生兩件大事(結婚 / 亞囡滿月)都畀佢亞媽攪到好唔開心,佢亦知道我唔開心,話虧欠咗我,會更加錫我補償返畀我,可惜最後佢選擇佢亞媽拋棄我仲要同我爭亞囡。

大肚時公司歧視我,我真係好唔開心,我日日喊住返工,佢叫我為呢頭家點都要忍,我忍到好辛苦,但為咗頭家我幾辛苦都撐住,產前檢查佢只係陪過我一次,當時我有唔開心過,因為次次去到見到其他媽媽有老公陪,但我就孤伶伶加上公司的事,但佢話請唔到假我體諒佢,到我開刀生完bb出院,由下午等佢接我出院等到夜晚七點多,佢話要ot唔同得我出院,我係醫院喊咗出嚟。

到坐完月復工第二日公司就解顧我,我拎住幾萬諗住一家三口捱住申請攞公屋,原本佢份工工資剛好夠申請公屋,我已經提佢減少ot,等攞咗編號再算,但佢無理我,最後因為超額數百蚊無得申請,而我無怪過佢,唯有出返嚟做嘢,可惜我英文唔好加上行頭窄,搵咗好耐朋友先介紹到現在份工畀我,係未搵到工其間,佢同佢屋企人係咁畀壓力我,我又要湊住亞囡,真係好辛苦,因為一路以來係上奶奶度食飯,奶奶都有說話聽,佢又次次遲畀家用,提咗佢好多次都唔記得,我好堅持男家的事由老公攪,而我女家的事從來無煩過佢。到亞囡去咗育嬰園(因為準備工作要預先送囡囡入院適應),我就開始煮飯做家務,我體諒佢要返工,所以屋企嘢無要求佢做過,屋企家頭細務我做晒,係屋企佢無幫過亞囡換過一條片沖過一次涼,夜晚亞囡扭計都係我湊,佢係瞓到完全唔知亞囡喊過。就算佢係屋企,我煮飯的時候,只要亞囡扭計,都係我放低廚房嘢去睇完亞囡再煮。

到我開始返工,佢要求再返奶奶度食飯,因為剛開始我未適應又返工又湊囡的生活,我答應再返奶奶度食飯,惡夢就開始了,奶奶係一個小氣的人,同佢反映相處唔到,佢無處理,仲迫我同佢亞媽困獸鬥,最終爆煲,自此我無再上男家,而我爸爸對佢亦開始有不滿,因為一直就算我同佢有乜爭吵都好,我唔會返外家數佢,但佢唔同,無論大事小事,大吵小吵,佢第一時間就走返佢屋企數我,佢屋企只會我唔體諒佢,奶奶當我面鬧我話做女人就係要蝕低,為頭家要忍讓要體諒個老公,最後有次嘈到叫晒兩家人上門三口六面講清,當時我娘家只係叫咗爸爸同一個細佬上嚟,而佢全家就老爺奶奶二叔二嫂三叔同佢上嚟,奶奶口臭到話驚我哋對老爺不利,佢就同我亞爸講,話我煮啲嘢唔係人食,話我迫佢食食到佢嘔,佢就日日自己返老爺度食,上次嘈到要離婚,佢就去我爸爸屋企同我爸爸傾,我爸爸講佢咁樣掉低我一個長此落去唔得,佢就唔出聲,就係呢一刻我爸開始好不滿佢(因為我一直無係爸爸面前講佢壞話仲幫佢講咗好多好說話,所以亞爸無話過佢一句,亦無教訓過佢,只係解釋畀佢自我有幾唔開心),但佢無改善,之後因為育嬰園收得早,有時趕唔切,所以轉咗畀本地姨姨湊,但個姨姨又反口又黑面,佢怪我搵錯姨姨湊囡,我話我返工而且搵咗幾個都唔合心水,咁我都無辦法,叫佢自己搵,佢又話搵唔到,最後變咗朝早我送亞囡去姨姨度,夜晚佢湊亞囡走,但佢係湊埋亞囡返佢屋企食飯,食到十點十一點先返。因為佢話要佢屋企人幫手湊要額外畀多d錢。所以家用我要畀大份(財政一直係佢管,我一個月要拎成8000畀佢,6000係家用,另亞囡同屋企日用品,玩具衫褲全部我另外再畀,佢月尾會問我借一千幾百唔還)。我曾經要求過佢直接湊亞囡返屋企唔好返老爺度,但佢唔答應,又話我霸住個囡唔畀佢亞爸亞媽見,咁我都算。

終於捱到亞囡兩歲可以返n(可以延展到八點),我可以自己湊返學放學,我開始唔畀錢過佢手,佢負責屋租,我負責亞囡同企所有開支,佢就開始鬥氣,一星期7日都話要開工,日日無十一、二點唔返,日日如是,我人工只係多佢一千,但我就日日要返工放工湊囡,從來無自己時間可以出去見朋友(就算佢湊亞囡返佢亞媽度,只要我通知佢要去街,佢十點就會打畀我催我返屋企)。我要求過佢星期日唔好返陪我同亞囡出街,佢一定會話唔得,亞囡學校親子日營叫佢請假又話唔得,但係佢朋友叫佢請假幫手,佢就一定請到假(佢上年d年假未放晒)。仲有佢公司ot係有錢的,糧單亦打咗佢ot時間,不過無佢講咁多,我問佢點解,佢話佢果d係秘撈,d錢仲要係年尾一次過收。之後佢就收埋晒d糧單唔畀我睇。

都咗前幾晚我忍唔住同佢嘈仲出手刮咗佢好多巴,佢就發狼係咁出盡力打咗我好多拳,打到我頭暈企唔到起身,佢仲想再打我,好在當時嘈醒亞囡,亞囡嚇到喊,但佢都未想收手,叫我再同佢打,我知我唔夠佢打,我攬實亞囡唔敢再出聲,就係呢一刻我完全死心,下定決心離開呢個男人。我話要同佢離婚,我話我要返個囡,佢仲指責我話我唔畀亞囡佢亞媽湊係我一早舖好路,我真係好鬼嬲,我係囡囡亞媽,我湊返自己個囡有錯嗎,我無唔畀佢返嚟一齊湊個囡,佢係選擇咗同佢亞媽過下半世,我真係忍唔住話佢,你咁鍾意你亞媽,點解要咁害我,你咪同你亞媽結婚生仔上床攬住佢過人世,做乜要招惹我攪到我咁唔慘怪埋個囡。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3776538&page=1

bebepig  恭喜妳甩難呀!!! 唔好為了一棵樹而放棄一個森林, 大把好男人等著錫妳呀!!   發表於 12-1-29 17:11
MimiChun  加油啦! 女人要錫自己, 囡囡都會知媽媽好愛佢, 佢一定知道!  發表於 11-11-29 22:22
laurenleung  樓主, 為左你同你囡囡, 一定要離婚!  發表於 11-11-29 22:04
pianongng  早走早著.....撐你  發表於 11-11-29 17:44
SUKI291613  支持妳
加油  發表於 11-11-27 00:27
KarenC  過去的日子妳是點捱的? 妳好硬淨,我都支持妳,加油!!  發表於 11-11-18 23:39
ANN222  帶囡囡走, 好好照顧囡囡, 唔開心既野忘記佢, 加油~  發表於 11-11-18 17:45
JJYau  離婚是最好嘅選擇!放自己生路..你,囡囡要開心生活!  發表於 11-11-18 00:23
alicialee1210  加油  發表於 11-11-15 17:42
gloriamcy  加油  發表於 11-11-10 14:41
la_source  加油努力  發表於 11-11-9 23:20

大宅

撐你~~~~

大宅

陪月勳章

回覆:我決定離婚了,回顧我的婚姻生活,原來傷心係比開心多。

I want to cry after I read your post ah....

laurenleung  我係喊左...  發表於 11-11-29 22:05
alicialee1210  me 2  發表於 11-11-15 17:42

珍珠宮

你老公,6299真係好過份

大宅

畀面勳章

呢個版我真係好少回....不過睇到你個post..
都想同你講一句...早走早著..要加油過新生活!

複式洋房

唔好同男人打交 你無可能夠佢打
點解要咁蠢
動口就不動手 動手都唔夠佢秋
離婚係明智選擇 支持你 加油照顧囡囡

別墅

我決定離婚了,回顧我的婚姻生活,原來傷心係比開心多。

早走早著

大宅

回覆:onon2000 的帖子

在他們心目中妳永遠都是外人,做得好是應該做得唔好是外人。兩夫妻打交已經去到無法修補的地步,加油支持妳!

Sandy155  要去到兩夫妻打交先自係去到無法修補的地步嗎!  發表於 11-11-4 19:49
kingbb I am 7 years old. ;-) :-D :-D

瑪瑙宮

同呀囡重新開始, 以後同呢家廢人永不再見.

Lobebe  Agree...  發表於 11-11-8 16:54

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

支持你呀樓主,打女人嘅男人早走早著

男爵府

好媽媽勳章

支持你

大宅

為妳的女兒而加油!!!

複式洋房

這樣的境況真係好痛苦,我建議你搵社工幫下手,因為佢打你已經係唔可以接受! 暫時分開一下好d, 比大家冷靜,唔好比機會再同他有正面衝突!

禁止訪問

回覆:onon2000 的帖子

禁止發言

伯爵府

你打佢雖然都有唔岩..但佢還手,仲要出拳頭...呢d賤佬唔洗恨啦~早走早著...希望你以後既生活會過得開心快樂!!!!加油!!!

伯爵府

你要加油呀 支持你

星期五是無飯主婦日

大宅

BK Milk勳章

我決定離婚了,回顧我的婚姻生活,原來傷心係比開心多。

加油呀! 支持你!

男爵府

樓主, 早走早著
帶阿女從新開始
支持你

複式洋房

add oil..

首頁
12345...12

尾頁

跳至