跳至

首頁

尾頁

別墅

小兒4歲9個月(k2), 他能順序寫1-100, 大楷A-Z及小楷a-z, 簡單中文字如: 空中小姐, 筆順是全對的, 全部無師自通, 是他自己跟著書畫畫寫寫然後學識, 我只是有時見他錯筆順才糾正他. 另外, 他可以自己無聊時默寫"sun", "pig"等三個字母組成的字加埋圖畫. 數學方面, 他可以倒數50-1, 用直式進位加數至總和200以下, 借位減數, 四項物件比較大小, 長短, 高矮, 肥瘦, 闊窄等.
想借問大家, 其實是否所有4歲幾小朋友都識以上所講的?

Chan2427    發表於 11-12-13 23:22

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

唔係,但係如果佢無師自通嘅,真係好叻!我大仔某d能力上同你個仔差唔多,唔同嘅係:我地見到佢能力較好嘅地方,有機會就會教多d,好似每朝daddy送佢返學,會睇書(我反對架),會教心算
跟功課時,會教佢睇吓個字嘅比例點先叫啱
現時可以獨自做小三習作

好多朋友叫我驗吓佢係咪資優,但係我地唔想label咗佢,反而第時揾學校仲難...名校鍾意smart,唔鍾意gifted,所以...我努力照顧不隱定嘅情緒,希望佢唔好响學校製造麻煩

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:4歲幾能寫的字和數學

我個女唔識

大宅

回覆:zuzu888 的帖子

我個仔都唔識。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我仔寫工人.木.日.白.自都教到我喊
英文就好d,寫中文佢隨心.求快,筆順有d重係寫錯.
你個b真係好叻!

bee918  same here   發表於 11-11-9 13:26
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

別墅

你地千萬唔好羡慕我呀, 我寧願佢唔識咁多呢d野, 因為佢大肌肉方面好差, 要做物理治療. 你地教仔女讀書寫字好辛苦, 我就教佢跳同接波教到癲. 上天係好公平架, 每個人都有強項同弱項, 只係項目唔同啫.

catiou627  我個女都係發展比較平均,寫字方面 ,樓主果仔會做GE, 我個女好多都未做到.  發表於 12-3-2 14:49
Gloriasogashiwa  難道真是四肢發達, 頭腦簡單; 反之則頭腦發達, 四肢簡單.  我d仔較平庸.  發表於 11-11-10 12:10

侯爵府

回覆 bonniec2000 的帖子

其實我嗰個大肌都唔係特別好,但係我地好早就知佢較弱,一路跟開職業療劑師嘅playgroup到兩歲幾返學,到e+先覺得佢唔算慢人太多

大宅

回覆:小曳人 的帖子

Hi, may I know where can I find these treatments? I think my son is weak at this too! Thanks.

侯爵府

feiji 發表於 11-11-7 09:10
Hi, may I know where can I find these treatments? I think my son is weak at this too! Thanks.

你有無聽過Sam Sir 個playgroup? 我知道佢地好似無搞大仔嘅,但係佢都有做private case,要睇小朋友問題嚴唔嚴重,其實多d同小朋友去公園玩吓爬吓,已經會好好多!

大宅

回覆:小曳人 的帖子

I see. Thanks a lot!

別墅

如果真係覺得小朋友大肌肉有問題, 一定要喺4歲返健康院時同姑娘提出, 因為如無問題, 健康院個file會喺4歲closed. 咁之後發現有問題就好難排到政府服務架啦. 私家物理治療做一次都成$700, 政府就$100咋, 真係差好遠, 而且私家又唔知邊個好.

別墅

我個女都唔識

男爵府

中文字黎講, 好多好多字都識讀, 例如中國,香港,龍,樹,馬英九,哩D多少少筆劃既都識讀,但未識寫, 對住黎抄都得, 但筆順錯哂!!
一般少筆畫既佢都寫到, 除左佢自己個名~暫時寫到最多筆劃[的]字,
但寫到好搞笑囉!!哈哈
英文A-Z都寫到, 一般只寫大楷
數字0-9都無問題, 可以一直數到100
倒數就只識10-1

但有個問題, 因為佢係用左手, 好多筆順都唔識得教佢~

別墅

回覆:bonniec2000 的帖子

我仔0710,都只係4 歲一個月,只能寫"木,水,男女,秋風,姐妹,父母,大,上下,田,口,日,太,自己,朋友"全學校教,只識,20以下減數,加數只能雙位加個位數,英文大小偕a-z, 串字只識自己名,cat, dog, apple, 好簡單既,那係唔係好差呢?!

小曳人  正常進度呀~  發表於 11-11-13 07:08

別墅

醒目開學勳章

taiyingchun 發表於 11-11-11 21:17
我仔0710,都只係4 歲一個月,只能寫"木,水,男女,秋風,姐妹,父母,大,上下,田,口,日,太,自己, ...
中文學校會教, 但數學k2學校應該未教好深架wor.
你們是否自己教或出去學?

男爵府

樓主的仔簡直勁 !

大宅

醒目開學勳章

你地啲小朋友好叻仔叻女呀
我女女而家都係識寫好簡單嘅中文字,上下日口田嗰啲咋!
英文淨係識寫大楷A-Z,數字只識1-15咋!
其實而家k2只識呢啲係咪唔多夠呢?

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

樓主小朋友好叻!

侯爵府

畀面勳章

引用:你地千萬唔好羡慕我呀,+我寧願佢唔識咁多呢

原帖由 bonniec2000 於 11-11-07 發表
你地千萬唔好羡慕我呀, 我寧願佢唔識咁多呢d野, 因為佢大肌肉方面好差, 要做物理治療. 你地教仔女讀書寫字 ...
哇!你個仔咁似我個仔?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至