自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好擔心, 6歲半小朋友尿床問題

我個仔由小到現在都很小尿床的, 但不知何解最近瞓到半夜時就成個扎醒, 話底褲仔濕咗,
賴咗小小尿, 起唔切身, 跟手就即刻去洗手間呵尿, 如是者已有十次八次, 今天早上仲激氣,
起身尿到一床都濕晒, 點解會咁呢?? 臨瞓前已一定要他去好廁所先瞓覺,
好擔心, 有無媽媽有此經驗呀??

大宅

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可能升小一壓力大!!

MariaTsui  YES  發表於 11-11-5 10:16

別墅

回覆:好擔心, 6歲半小朋友尿床問題..........

好似係有心理壓力病

伯爵府

hashtag影視迷勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

rayray 發表於 11-11-5 09:26
好擔心, 6歲半小朋友尿床問題

我個仔由小到現在都很小尿床的, 但不知何解最近瞓到半夜時就成個扎醒, 話底 ...
會唔會太攰呀?我細仔如果太眼瞓而起唔到身去厠所
佢會大喊架!
不過就未試過濕褲濕床!

大宅

請問須唔須要贂醫生呢??? 還是要做些什麼幫助佢呢?? 如因壓力 / 因小一壓力大, 此情況會維持幾"內"先有好轉呢??

水晶宮

臨睡前不要飲水,另吃藥後,都會容易尿床,不要給予太大壓力.樓主,加油!!!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

帶你小朋友去睇醫生, 再找出原因~~
[img][/img][img align=left

男爵府

阿仔都係咁(6歲),我覺得佢係壓力大所以係咁,因為佢有尿床既時候,通常都係之前果日有特別事發生:例如.第一日返小學,同小朋友玩得太激烈,第一次默書時..
而家每遇到比較特別既事,臨訓前會同佢傾多D計,陪佢多一陣,比多D安全感佢.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同佢傾多計, 了解下學校各樣野, 分享下, 又同佢講下自己細個讀小學時又係點(好既/唔好既都同佢講下/笑下), 多d擁抱下!! 同佢講媽/爸都知佢好努力!!!

水晶宮

好媽媽勳章

剛剛昨日係一間醫務所睇到一D有關尿床o既資料
你小朋友應該係因為壓力所以先有咁o既情況
係咪最近因為測驗考試?定有其他壓力?
嘗試多d同小朋友傾計,幫佢舒緩壓力
如果情況冇好轉,先去搵醫生
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

首頁

尾頁

跳至