自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

IB 不可能成為主流。
首先,IB 好貴,因為要比錢 IBO 黎視察,又要請大批合資格的老師,老師要年年進修交流,呢 D 都係錢。

IB 生要讀兩個語言,但對其中一個 "重點語文" 要求很高。
"語文" 科有大量文學元素,即使是其他科目如各科 SCIENCES 和 HUMANITIES,都要大量寫作,其中個人的評論佔很重。
以香港高中生的英語水平,除非是小部份名校中的 TOP STUDENT,要他們都用英語作答,可以說是沒有可能。
掉轉頭,如果要使用全中文作答,又係可能只有小部份名中中做得到。
以男拔為例,他們都只讓最 TOP 的學生讀 IB,其他只可以留讀本地課程。

其實,在美國和加拿大,IB 學校都係 ELITE SCHOOL,通常都係精英學生先會敢讀。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

nintendo 發表於 11-11-7 13:48
IB 不可能成為主流。
首先,IB 好貴,因為要比錢 IBO 黎視察,又要請大批合資格的老師,老師要年年進修交流 ...

明白哂, thank you!
講真從來冇諗過讀ib
~~~~ 花生組組員 ~~~~

水晶宮

IB 不可能成為主流。
首先,IB 好貴,因為要比錢 IBO 黎視察,又要請大批合資格的老師,老師要年年進修交流 ...

IB 生要讀兩個語言,但對其中一個 "重點語文" 要求很高。
"語文" 科有大量文學元素,即使是其他科目如各科 SCIENCES 和 HUMANITIES,都要大量寫作,其中個人的評論佔很重。

咁如果係 IB 校內既中游分子, 是否亦可做到上面的要求?
Bye

水晶宮

畀面勳章

侯爵府

2018復活節勳章

meow~meow 發表於 11-11-7 14:11
咁如果係 IB 校內既中游分子, 是否亦可做到上面的要求?

現在的 IB 學校主要都係國際學校,英文水平唔會太差,要拎個合格唔難。
以 ESF 為例,如果個別學生成績不好,都會建議佢唔好讀 IB DIPLOMA,改讀 IB CERTIFICATE,甚至只讀 ESF CERTIFICATE。但後兩者升大學就會難好多,可能要諗讀 COMMUNITY COLLEGE。

珍珠宮

IB讀得好就好,成績唔好變成三不像!

就算你英文好,講到要寫評論既就,都要思想出眾至得既,人云亦云洗咩你讀?!
我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

男爵府

IB 不可能成為主流。

同意。

但好多家長為咗逃避本地學制去報讀IB,似乎無留意如果要有好嘅IB成績,係英文方面要求之高唔係一般本地學校嘅所為好,真係某幾間名校嘅 top student 或 國際學校學生先可以應付得到。

lily_liu817  agree!! 讀得ib~~但唔係出眾的話都幾"兩頭唔到岸"  發表於 11-11-7 14:52

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

侯爵府

2018復活節勳章

I/LOVE/3T 發表於 11-11-7 14:50
同意。

但好多家長為咗逃避本地學制去報讀IB,似乎無留意如果要有好嘅IB成績,係英文方面要求之高唔係一 ...

咁講,ib 學校收生都好嚴,唔係話你想讀就讀。
如果真係叻仔叻女,又考得入去,咁我相信都應該會讀得上。

男爵府

回覆:讀 IB 會唔會成為主流?

有錢先讀到ib,邊有咁多有錢人

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

nintendo 發表於 11-11-7 15:38
咁講,ib 學校收生都好嚴,唔係話你想讀就讀。
如果真係叻仔叻女,又考得入去,咁我相信都應該會讀得上。
...

但.....有d係差o既(應該咁講啦, 跟唔上.........就真係.....)

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

讀咩都着數, 實在好多學校都轉咗IB

禁止訪問

回覆:讀 IB 會唔會成為主流?

侯爵府

2018復活節勳章

bb20040225 發表於 11-11-7 15:43
有錢先讀到ib,邊有咁多有錢人

考李寶椿囉,佢地好多學生都係靠 scholarship 入。

侯爵府

2018復活節勳章

lily_liu817 發表於 11-11-7 15:44
但.....有d係差o既(應該咁講啦, 跟唔上.........就真係.....)

度度都有學生跟唔上,我都識有人,由本地學校考入李寶椿,覺得跟得辛苦,但後來都 ok,入埋 hku law 添。
真係讀唔上總會有,不過,但我覺得 ib 學校真係較少,
因為,學校已盡力篩選過學生,先決定比唔比佢讀,
水平唔夠,唔會比佢讀,免得誤人子弟,
個別學校點做,我唔知,不過我唔覺得學校會送學生去死卦,
我只可以話,全香港的 ib 學校平均分係比世界好多地方都好,合格律間間都九十幾 % ,
當然,齋合格唔代表入到 harvard,
但我既然 ib 比本地課程深,合格律都高過本地課程,即係大部份學校都冇亂比學生讀 ib。

子爵府

yoyobb 發表於 11-11-6 22:57
讀IB唔多唔少係想去外國升學既,條路唔同唔係爭本地U!!
不過聽講本地男拔/st paul都申請緊行IB??
"讀IB唔多唔少係想去外國升學既" --> not everyone, but some parents who pick the IB curriculum DO plan to send their kids to overseas universities from day one. (Local universities are never in the plan.) Moms I know who pick the IB route belong to this group.

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

nintendo 發表於 11-11-7 16:08
度度都有學生跟唔上,我都識有人,由本地學校考入李寶椿,覺得跟得辛苦,但後來都 ok,入埋 hku law 添。
...

ib 真係好難入???

水晶宮

至少師質經過嚴選又要定期考試,這方面己比本地學校好。但12年再加入U, 少d都唔掂。
Bye

水晶宮

另一方面,係唔係等於如果讀完三三四,若成績優秀都可入李寶椿及入U 讀IB?
Bye

子爵府

引用:會,不單係香港,是globally+大勢所趨。 +

原帖由 vvnpo 於 11-11-07 發表
會,不單係香港,是globally 大勢所趨。
香港唔知會唔會,但同意世界有此吹勢。

首頁

尾頁

跳至