論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

BK Milk勳章

好可怕 沒有來過香港都會甘?

我請著一件完成沒有海外經驗的 驚

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

sweetcouple 發表於 11-11-8 00:50
我果件今日都有講呢句喎: If u dont like me, you can send me back to agency!!!.

我即時答佢: surely, I ...

甜,轉用印啦!我連換幾个Bun(overseas),全部同妳个咁上下款。永冇Saysorry,宜家哩个直頭發脾氣高声鬧我架+掟野。好離譜!不過有經驗印印都好難找。冇經驗印又蠢到一隻野咁。Agent話喎,个工人咁態度必有前因(即係我唔知点對佢),唉…啞仔食黃連…。祝妳都好運!

sweetcouple  咁你都忍佢?  又係因為冇乜人肯做SPECIAL KID?  定係因為預左再換都係咁衰?  發表於 11-11-8 01:07

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

妳選人可能叻d,我真係唔識揀,投哂降。歺歺手臭,揀着都係生番。A,馬拉的是講馬拉話,小心佢不識英門。搞清楚佢地d言語溝通能力才揀,因印印至攞命乜文都唔識,對住哩d真係佢唔死我死!

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

點評sweetcouple 咁你都忍佢? 又係因為冇乜人肯做SPECIAL KID? 定係因為預左再換都係咁衰? 發表於 9 分鐘前
两樣都係啦!俾着N年前,d咁既淫材,我炒9佢9世啦!宜家放了風几間找,都未有人So我!好似話冇乜貨呀!

大宅

回覆:pollyw 的帖子

印is not gd too. 剛送走公主,日日發夢,投訴 always cleaning cleaning, no music。永遠唔跟指示做。我個仔哭了成個鐘佢唔知死左去邊。

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

BK Milk勳章

Yes, agree.

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

見到你地D工人甘,我都無乜心情揾(現bun bun2月尾完約)

BabyHazel  me too....but 5月尾完約....mouth:  發表於 11-11-11 00:09
珍惜 感恩
You got this!!

伯爵府

引用:Quote:sweetcouple+發表於+11-11-8+00:06+

原帖由 ting-ma 於 11-11-08 發表
我個bun 31jar~~ 同你那個都好似...

晾衫問題, 同你相同情況也發生過, 又係之前已remind 佢唔好同一時間 ...
"I am not animal" 笑咗 最敝佢仲衰過animal

公爵府

回覆:sweetcouple 的帖子

我件賓姐31歲都有你件seafood脾氣呢!亦冇樣掂,除咗英文,但做野又係冇心冇腦!仲玩iphone4潻!

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

唉... 睇左咁多POST, 都想發表下我的經歷:
我個賓 4X歲, 之前有1X年新加坡同一僱主, +香港6年同一僱主. 冇斷約. 單身. 之前因為僱主唔想俾多期服務金, 所以唔續約.
基本上佢大把OFFER, (佢話) 不過最後選左我地. 選我地之前黎過我屋企2次, 見過我小朋友(個時2歲), 知道我之前一個工人係完約走的, 會有OVERLAP交接期, 佢覺得我地應該係好僱主, 所以選我地...
大家睇到咁... 會唔會以為我執到寶??
依家工人做左一年... 我一D都唔鐘意佢囉... 未會要立即炒, 但唔會想續佢約...
佢份人超難溝通, 勁有自己原則... 我從來冇'鬧'過佢, 不過每次如果有野要佢改善, 佢第一時間駁嘴, 總之, 佢冇錯, 一定係我錯!!!

我之前要番工,哩一個月先開始做FTM,早幾日,見到佢12點先開機洗衫,咁我就話:下次你如果要洗衫盡量一早開機,早D洗唔洗D衫唔乾又要long過夜。佢回答:就算早洗D衫一日都唔乾的!都會要過夜的。而且本來佢唔打算今日洗哩機杉.... 一大推藉口...我話:點會唔乾,其實之前個工人好少D衫要LONG過夜的,我地又有露台,日頭又有陽光入屋... 佢回答:之前個工人同佢講,就算少少濕都可以收入衣櫃的!不過佢覺得咁樣唔得,所以先放過夜!而且冬天更加冇太陽入屋... 大佬呀,之前工人冇試過衫濕都放入衣櫃囉,只係你地'乾’的定義唔同,有時我夜晚o係士多房見到D衫都乾的,佢都long過夜,不過佢話未乾晒(可能係未’硬’晒? 我唔知)是旦啦...
我又唔係鬧你好中午先洗衫,只不過叫你下次早D,洗唔洗咁多反駁... 我費事再講落去,就同佢講:我係話下次,總之盡量啦。之後我同阿女出左廳玩。
過左5分鐘,佢走出黎,話:如果你要我一早洗衫,咁點解你星期六唔一早攞D衫出黎呀(因為星期六我地唔洗番工,會訓到9/10點,但洗衣籃O係房廁所)。。。頂!!!我真係火都黎埋,不過我都係好平心靜氣地同佢講:如果你需要,我可以早一晚攞定出黎,又或者早一晚你入黎攞定先。。。仲有,如果想D衫快D乾,最好一日只係洗一機衫,唔好一次洗2機,D衫太密都會難D乾。。。(佢真係有時唔洗,有時一洗就洗2機的!) 佢聽錯左係一星期只洗一次,又同我駁一輪,話冇可能! 我話:點會冇可能?我地只係一家3口加佢一個,咪二日係大人的,一日係小朋友,一日係你的,一日洗床單囉。。。 跟住佢先知係佢聽錯,但都冇道歉,就走左去。。。 

到左星期六,佢換左我地張床單。星期一一早,就開機洗床單,之後幫阿女換床單。佢走黎同我講:我今日要洗2機,因為一機洗唔晒!因阿女只有一張床'chin'. 頂。。。一定要今日洗阿女床單的嗎?我冇要求你星期一一定要換床單喎? 不過我都冇話佢,只答佢’咪洗囉’是旦啦,反正都換左,但我諗番覺得佢係突登話我知,冇可能一日只洗一機衫,不過最搞笑係,星期二,佢又唔洗衫喇喎!!!

你話係咪激死你? 哩D類似的事,成日都發生,總之我叫親佢做野,佢都覺得係我有問題咁。死未?

但我又唔想炒佢,因為佢又冇嚴重過失,又冇偷野呀,我驚請過第二個番黎仲差。而且依家岩岩開始冇做野,仲有左5個月,之後大把開支,一炒佢又要俾一萬,我唔想呀。。。

大宅

conniemar 發表於 11-11-8 18:58
"I am not animal" 笑咗 最敝佢仲衰過animal

我見到你依句真係笑出嚟

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至