跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日終於出院啦...........

我今日終於出院啦....
我個囡重6.6磅, 10月17日係法國醫院出世....
但係我好無用, 最終都係開刀攞囡囡出來...
而家個胸成日谷奶, 好硬呀...但係我個囡又唔肯食我啲奶... :-(
Welcome to 吳公館
www.babyhome.com.tw/babyhoey

男爵府

Re: 我今日終於出院啦...........

我下個月都係法國生囡, 你在醫院時護士又無教你餵呀? 我記得講座d姑娘話有時媽媽用的沐浴露太香, bb都會唔食奶.

禁止訪問

大宅

valy,
係法國入面啲護士都好nice, 佢都好用心咁教你, 你可以放心....
我呀b唔食係因為佢出世之後唔係第一時間啜我個乳房,而係用奶咀食奶, 所以佢就唔肯食我個啲....
係呢..你諗住開刀定順產呀...??

別墅

Chingmy1002,

首先恭喜你呀, 小心保重身體.
點解你打算順產, 最後要開刀既 ? 我都打算去法國生, 可否分享一下醫院的環境同你的接生醫生呀?
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

別墅

Hi Chingmy,

I am so glad you've done it! I am happy for you too. Did you have a hard time in the delivery?
Take care!
I am still waiting :(

大宅

恭喜晒!

祝 母子健康

唔係一生出黎沖完涼就埋身餵架咩?點解無啦啦要開刀既?
我都係十一月在法國生呀!

大宅

我都係法國生的. 不過係8月,開刀既. 護士/環境 ok喎.

複式洋房

我都會係法國生,請問你哋有冇join package??
入院係未以午夜十二點開始計??
中午入都計足一日架??

大宅

Kiomama

我係join package 開刀既. 入院係以中午十二點開始計, 你唔好掉轉喎

複式洋房

AnitaHo,

Tks a lot!!

大宅

chingkm,

其實因為我係15號個日已經見紅小小痛, 半夜入左醫院,但子宮頸未開......
之後到第二日個啲陣痛, 突然冇左....咁個醫生話我只係開左一度.....個bb唔可以係個子宮入面收縮咁耐.....對bb有影響, 佢建議我一係開刀, 一係催生,要觀察多一日先可以決定....但係到左半夜12點幾, 又開始陣痛....仲每五分鐘痛一次, 一次痛過一次.....
痛左8個鐘,到左17號既早上.....已經好痛好痛.....個尾龍骨好似有人敲打咁.....真係好痛....等到醫生來檢查, 佢都仍然話我開得一度, 咁醫生叫我催生, 我問佢催生仲要幾多時間, 佢話要多8至9個鐘, 咁我就即刻話要開刀, 因為已經痛到我攞住床邊個兩條支架柱鬥力.....真係好好痛....

我覺得法國啲姑娘同醫生都好nice, 佢地都好溫柔同好耐心咁解釋俾你聽.....但係居住環境我就覺得一般啦.....因為有好多新移民, 唔好話我鄙視佢地, 佢地有時真係唔係好有教養....我自己住大房(6人房), 但係啲內地同胞同埋佢啲同鄉講野好大聲, 有時我覺得佢地嘈住我地休息(仲有其他生活細節), 你知啦.....私家醫院佢儘量都唔會話啲病人...所以都冇辦法....不過而家無論係政府定私家都有咁多內地人架啦....避都無得避....

而我個接生醫生都好好, 我17號朝早開刀, 我自己第二朝已經落床, 晏畫已經週圍走......唔係好痛....而家我都唔痛啦....咁當然, 我都唔咁去做運動,又或者太用力.....始終都係傷口嗎....

chingkm 寫道:
Chingmy1002,

首先恭喜你呀, 小心保重身體.
點解你打算順產, 最後要開刀既 ? 我都打算去法國生, 可否分享一下醫院的環境同你的接生醫生呀?

大宅

kiomama,

我自己係冇join package, 因為我覺得係平啲既...
我可以list俾你睇個breakdown....

Date: 15-10-05
registration fee........$140.00
Room charge...........$520.00

Date: 16-10-05
Room charge...........$520.00
Treatment/associate materials......$493.00

Date: 17-10-05
Diaper/Pad.......................$60.00
Hepatitis vaccination..........$200
Laboratory........................$600.00
Medicine/injection...............$99.00
Nursery - bed charge...........$380.00
Operating threatre charge.....$2285.00
Operating threatre materials..$3194.00
Room charge.........................$520.00
Treatment/associate materials...$1190.00

Date: 18-10-05
Diaper/pad.............................$60.00
Meal/beverage........................$19.00
Medicine/injection....................$334.00
Nursery - bed charges..............$380.00
Room charge..........................$520.00
treatment/associate material...$107.00

Date: 19-10-05
Diaper/pad.............................$60.00
Meal/beverage........................$25.00
Nursery - bed charges..............$380.00
Photocopy/fax.........................$20.00
Room charge..........................$520.00
treatment/associate material...$107.00

Date: 20-10-05
Meal/beverage.............................$25.00
Medicine/injection..........................$85.00
Treatment/associate materials.....$195.00

另加, 醫生費.....麻醉師費, 兒科醫生費......仲要記住呢個係開刀既醫院費用...不是順產的....

你自己可以compare一下, join package同唔join package 邊個抵啲.....希望可以幫到你啦....

kiomama 寫道:
我都會係法國生,請問你哋有冇join package??
入院係未以午夜十二點開始計??
中午入都計足一日架??

別墅

嘩, 媽媽真偉大, 痛左咁多個鐘才開刀, 開刀後要打理傷口, 媽媽真係唔易做呀~~ 多謝你既資料呀~~ 等我搵日都去醫院參觀下先~~~ 祝你同小 b 都身體健康.
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

大宅

好多人話唔join package抵.
今日去過法國參觀, 環境ok, 房新&大.
我多數去法國生 (出年2 月)
希望3人房不會full啦 :lol:

別墅

dora611,

我預產期係4月, 都打算去法國喎~~ 不過未去參觀, 其實原先想去港安的, 但因我的醫生不在港安掛牌, 所以先轉去法國.

大宅

chingkm,

我都希望你同bb都健健康康....快快樂樂...
而家我同我老公都忙於照顧小b...雖然係忙, 但係見到囡囡就開心哂啦....

大宅

Chingmy,

八卦過黎睇下妳係唔係度 點知 ,大家都係bk友,睇見妳可以出post証明已好得七七八八 :lol: 不過都記得休息多d,祝bb身體健康、快高長大! :-P

首頁

尾頁

跳至