自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

ula1219 發表於 11-11-11 23:05
我減肥過頭時試過

唔通好似樓上咁講係血壓低?咁你會唔會伴随飛蚊架?

ula1219  不只一隻蚊,去驗是否貧血缺鐵  發表於 11-11-12 00:08

大宅

googoo 發表於 11-11-11 23:06
多數視網膜脫落都係近視深引起,可以一隻可以兩隻。但你囡囡咁細,未必係呢個原因,所以都係check 真下好。 ...

好同意GOOGOO既講法,我都係右眼視網膜穿左好多 lone,當年我FORM 6 時發現突然有飛蚊症,我媽同我去睇眼科,醫生同我CHECK眼底佢右眼視網膜穿左幾個 lone,如果唔快D補番佢,可能有脫落既危險,醫生都講真係隨時都有可能發生,於是我立即當晚做LASER手術。SO FAR呢十幾年都冇事(要每年去CHECK下)。而我姊姊也有同樣問題,醫生都話有可能係遺傳。(補充:我近視左右眼各大約500度左右,冇散光)

所以你明天一早同你囡囡去眼科度CHECK下好D呀!

別墅

rubyplk 發表於 11-11-11 22:43
好似我細過咁囉.
不過當時屋企返工既返工, 返學既返學, 都無人理我, 我又見成日都係咁, 所以無同屋企人講.. ...

咩都唔知時,就唔識驚。
愈聽愈多時,就好多野都好擔心。

別墅

草莓囡囡 發表於 11-11-11 23:17
好同意GOOGOO既講法,我都係右眼視網膜穿左好多 lone,當年我FORM 6 時發現突然有飛蚊症,我媽同我去睇眼 ...

草莓囡囡,

咁你左眼係咪正常,冇閃光冇飛蚊架?

我天日會帶佢去睇眼科醫生,希望冇事啦!

大宅

我左眼都有飛蚊,不過眼底冇事。

仲有,飛蚊係冇得醫,佢係因為眼裡面既JELLY有部份凝結左,所以光穿唔過佢地而令到我地睇到有"灰"一粒粒咁飄來飄去,平時多D休息係唔會太覺。

其實我當年係冇閃光發生過,我只係一發現有飛蚊就立即去睇醫生,而醫生同我講,就算我補番D lone, 只要一發現眼有閃光,就要立即去睇眼科,因為好大機會係視網膜有事。

希望我講呢D野唔會嚇親你,不過真係要明天去睇專科,如果醫生話冇事,都安心D呀嘛。今晚早D休息,唔好想太多,明早一早去CHECK!

別墅

macca 發表於 11-11-11 22:35
我長期有閃光同飛蚊,就係視網膜有事!

多謝提醒,天日同佢睇眼科醫生。

大宅

回覆 monkeybar 的帖子

無架,初初keep住睇食下中藥.
後來我個女話好左d,就只係有病先去睇,
順便調理下.中醫永遠都會叫唔好比凍野佢食,
唔好夜訓就會好喎.
你check左你女女隻眼無事的話,
都試下幫佢調理下.

別墅

草莓囡囡 發表於 11-11-11 23:32
我左眼都有飛蚊,不過眼底冇事。

仲有,飛蚊係冇得醫,佢係因為眼裡面既JELLY有部份凝結左,所以光穿唔過 ...

多謝你的分享,睇完醫生,有消息會再上黎話俾大家知。

別墅

Cmcl 發表於 11-11-11 23:37
回覆 monkeybar 的帖子

無架,初初keep住睇食下中藥.

食涷野同夜瞓,呢兩樣佢都經常做架
多謝你的提醒,會叫佢改善吓。

別墅

帶咗阿女去睇眼科醫生了,檢查咗眼底話冇問題
遲D有機會帶佢去睇下中醫。

係呢度感激各位的分享,令我唔駛變慌失失奇兵

首頁

尾頁

跳至