在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

下屬做錯野又吾係突登嘅,心裏已經好難受,點解老細仲要痛罵佢,人地都有阿媽生的,鬧完吾代表件事可以解決左,亦吾代表個下屬吾會再犯錯,係米坐得高就代表你可以吾駛尊重別人?
我只係見倒有同事俾老細鬧到喊,有感而發啫。

複式洋房

雖然未見過有人比上司鬧到喊....但呢種事我都聽唔少朋友呻過...

做錯事被訓話屬平常事..雖然話份人工已經包含左..

但多數女上司/同事說起話來...真係特別刻薄~

男爵府

回覆:Ackl1002 的帖子

因為老細係變態架lor

複式洋房

雖然未見過有人比上司鬧到喊....但呢種事我都聽唔少朋友呻過...

做錯事被訓話屬平常事..雖然話份人工已經包含左..

但多數女上司/同事說起話來...真係特別刻薄~

別墅

回覆:點解D上司咁鍾意鬧人?

可能係她們之前都被上司成日鬧,所以現在反映

公爵府

如果做野緊慎d,吾怕多口問人,有d責任感,吾好多藉口,邊個老細會中意罵人,有d下屬好厚臉皮,死性不改

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我以前個女上司就係, 總之我做咩都係錯, 要鬧到全公司都知, 雖然全部同事都明白, 佢根本係無理取鬧但無計, 終於頂唔順resign走左, 搵到呢份工, 老細唔鬧人, 做錯左, 佢只會叫你做過比佢, 唔會黑面拍枱鬧, 所以都唔係全部boss都咁衰的

男爵府

如果上司係單身仲衰,嘩鬧人唔使本。同事點努力去做會話你賴散,總有藉口不滿你,話你,鬧你。一些正能量都發射唔到。唉!

shirleyying  冇錯,有啲人就真係鍾意玩針對,冇佢符。  發表於 11-11-17 11:06
machuchu

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

嘻嘻...你好好人, 好有同情心啵...

就貢...去安慰吓那個比人閙到喊喊嘅同事啦: 嘻嘻, 你個上司無你付架, 若果佢係有power嘅, 就做左你世界, 炒鬼左你啦, 洗咩係樹閙人唧....嘻嘻
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

子爵府

回覆 Bibibut 的帖子

我唔同意,有啲老細就係鍾意擺老細款,鍾意高高在上,覺得鬧完啲細之後自己就好有面!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我... 7年前遇過一個好好嘅老闆,一班好好嘅同...

每有同事做錯事/闖禍,大家都係第一時間諗解決問題方法,之後再大家一齊開始作出檢討及改善,唔會問責、唔會有人俾人鬧、唔會有單打... 總之咩事都大家一齊諗辦法.... 當時大家真係好開心,但... 好老闆梗係俾人撬... 相處咗一年,佢就俾人撬走咗... 換唻嘅係... 一個鐘意問責鐘意鬧人,而將解決事件放到最後先處理嘅老闆.... 有時佢仲鬧完就算,都係要我哋自己解決番,佢真係只係鬧...

知道新老闆係個咁嘅人後,當時我上司都係一貫處理手法,我哋自己解決咗先,唔鐘意拖住件事,搞好之後先再上報... 點知換唻嘅除咗鬧你之外,都依然係鬧... 之後我哋曾經試過... 先以上報佢&解決問題同步進行,但... 唔成功,佢收到 e-mail 後即將召晒入房鬧,一鬧就個幾鐘,俾佢鬧完之後又俾啲客鬧,話我哋唔再似以前咁有效率解決問題... 唉... 最終好多同事都頂佢唔順,各散東西喇....

首頁

尾頁

跳至