論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

工人密謀告我?<後記: 今日工人失咗蹤>

All,
我工人尋日走去問我媽, 點解佢每個月得2日假, 乜唔係一個月4日咩, 我媽話:"你第一日返工已經講好咗, 每個月得2日假, 唔放就補番$100一日比你, 而且咁耐以來你放假, 我地都照出埋d加班錢比你~如果你有問題就去問AGENT啦~"
好鬼煩, 如果佢堅持要一個月4日假, 我一定比佢放, 唔會比錢佢. 其實佢講咁多都係想我地每個月出多$200比佢

我出cash俾工人的, 因為佢無bank account, 佢次次都有簽收, "補水"寫OT $200, 咁TOTAL$3,470law, 就冇寫話OT邊幾日.

唉, 都唔知佢會唔會玩野?

別墅

Re: 工人密謀告我?

你最好唔好出現金,我朋友比印印告佢唔出糧,佢出現金有簽收、打埋指模,但個官話現金收據係無用架,個妹可以話你迫佢簽,最後我朋友輸左要賠幾萬蚊比個妹呀

男爵府

你叫你媽咪唔好答佢, 話咩都唔知, 有咩事叫AGENT同太太講番。

因為D工人好叻, 分分鐘錄埋音走去告你。

珍珠宮

PINKAVA 寫道:
你叫你媽咪唔好答佢, 話咩都唔知, 有咩事叫AGENT同太太講番。

因為D工人好叻, 分分鐘錄埋音走去告你。

真的什麼都話唔知,再問要佢直接同你地講或問agent. :tongue:

男爵府

咁點算呢? 佢黎咗16個月都係出現金bor, 唉, 好煩呀!
小恐龍 寫道:
你最好唔好出現金,我朋友比印印告佢唔出糧,佢出現金有簽收、打埋指模,但個官話現金收據係無用架,個妹可以話你迫佢簽,最後我朋友輸左要賠幾萬蚊比個妹呀

子爵府

減齡達人勳章

真係錄左音都唔奇. 我有個朋友, 佢請underpaid, 有一日(同完約差不多3個月), 佢出糧比個工人, 個工人突然同佢講係$3670, 個friend "mo下" "mo下"竟然同佢講 - 咩$3670, 一直以來都係比$2,000元給你, 就係咁, 佢比個工人錄左音, 佢自知理虧, 怕左個工人攪事, 結果培2萬幾比佢, 所以你要小心呀.

子爵府

死囉!
現在的工人咁恐怖的呀?

水晶宮

小恐龍,

我都係出cash, 係咪要叫佢去bank開戶口, 我就要每個月過戶比佢, 佢咪要成日去bank"law 錢"?

別墅

busimami

我朋友都係,佢個印都係差唔多完約先去告佢,我諗佢地諗住可以攞多d錢,但我唔明點解個官咁都信個妹,有冇可能無糧出年幾都唔出聲呀,分明扼人個官都信,激到我朋友死死下,佢話以後都唔再信d工人,佢以前成日係我地面前讚個妹乖架,冇100分都有90分,點知反轉豬肚就係屎!!

勞工處話最好出支票過戶再簽收,僱主要keep入數紙正本。

別墅

I think you must have an account for your maid
I paid monthly salary for my maid is $3320
So for one extra day is $110.7
[size=x-small]Rachelmummy

禁止訪問

男爵府

小恐龍,
嘩, 咁即使開bank ac, 我都補唔返之前出糧D record wor, 越講越得人驚

子爵府

wouldbe,
或者你的工人唔會告你呢?
唔好自己嚇自己啦!

大宅

We use internet banking to transfer the salary to the maid's a/c, print out the record, ask her to sign on the record sheet + our own salary receipt form.

Some of the maids are very cunning, don't think it is trouble for them to open an a/c and draw money. Always think carefully when u deal with them in case any problem will arise any time later on. We must PROTECT ourselves first!!!

大宅

好恐佈, 真係咩人都有, 我工人來了四個月我才同佢去開戶口, 之前都係出cash, 現在就過數, 但我都沒有簽收嫁, 甘我係咪要叫佢簽收好d呀

大宅

wouldbe
你真係咩都唔好答佢,叫埋你媽咪都唔好答佢...d工人衰起上黎咩都做得出...叫佢問agent啦!!!不過真係唔好出cash呀....好牙煙的,睇你個工人依家分明玩野,可能識左d不知所謂既同鄉或公會,掉返轉頭同個僱主玩野(獅子開大口)。
我老公個同事之前個賤工人又係咁,做左3年半差不多4年,但僱主唔打算續約了,因d細路都大,個同事一直聲稱呢幾年個工人好好...好幫得手...仲買定左成$5000金器、$3000利是當俾個工人返鄉下....點知就出事了,個工人唔知係邊度俾d死人公會教唆...(因個同事一直都係出cash,信得過佢嘛)....唉~~~咁就俾個賤工人玩死了,隻死野無啦啦有日走左去、無影無蹤,之後就有律師信寄佢屋企話告咁多年一直都冇出過糧...個賤人開口就要10萬喎....痴線架...上堂都唔知上左幾多次,最後....賤人得直....獲陪4萬幾蚊!!!
你最好同agent傾傾先...冇理由做做下會問你媽咪咁既問題...佢應該係最清楚,希望你冇事!!!

fw5775 寫道:
小恐龍,

我都係出cash, 係咪要叫佢去bank開戶口, 我就要每個月過戶比佢, 佢咪要成日去bank"law 錢"?

hi..fw5775
去bank都係叫佢自己去,你教佢去一、二次,之後咪由佢自己去囉...唔駛煩咁多!!!最好開支票俾佢去,有証有據,每個月開左張票同時再攞去copy留底)

doristsang 寫道:
好恐佈, 真係咩人都有, 我工人來了四個月我才同佢去開戶口, 之前都係出cash, 現在就過數, 但我都沒有簽收嫁, 甘我係咪要叫佢簽收好d呀

hi...doristsang
每個月都要佢簽收,搵個file keep起晒佢。

唉~~~~依家d工人真係叻...打工打到咁,聽到真係 都黎埋!!!

民房

哇mug 咁唔公平的, 白紙黑紙都話唔信得過, 咁都唔使簽約請人啦 !!!!!都唔知d官點判的. 其實呢d情況是否發生係印印多呢? 咁d賓賓又會用mug手法呃$$$$錢呢????
都唔明個官會話我地迫佢簽, 但又唔會話佢地陷害我地, 都唔知邊個(納稅人)先係飬佢地

大宅

SAMMA38 寫道:
哇mug 咁唔公平的, 白紙黑紙都話唔信得過, 咁都唔使簽約請人啦 !!!!!都唔知d官點判的. 其實呢d情況是否發生係印印多呢? 咁d賓賓又會用mug手法呃$$$$錢呢????
都唔明個官會話我地迫佢簽, 但又唔會話佢地陷害我地, 都唔知邊個(納稅人)先係飬佢地

所以我成日都話...依家請工人,真係分分鐘裝個計時炸彈係身邊~~~
講開又好似係多發生於印印身上喎...可能bunbun好少接受underpay啦~~~而且bunbun知識水平高好多...有咩佢地都會開口據理力爭。

子爵府

究竟D咩法官來呀?
白紙黑字都唔係證據,
香港地都有一班人是出 CASH 啦!
又唔見那班人會去告個僱主唔出糧.
個官有沒有請個工人的呀?
如果出 CASH 就沒有證據,
咁放假叫佢地填放假證明表都無用啦!
咁佢地會唔會又屈僱主無放過假俾佢地呀?

用戶要求終止服務

hi,wouldbe,
照你甘講,你個工人應該有古怪,可能已經錄左音.如果你得閒,妳可以平日早上去旺角始創中心19&20樓,果度有好多野睇,你可以傍聽,睇下d工人點告顧主.
另外,你出量俾工人,無論係cash或經bank過數都好,就算你有齊銀行証據,無欠佢地錢,有d工人都會告妳.目的不外乎係錢和可以多d時間逗留香港,佢地有d乘機找新顧主,甚至係搵外快.
據我所知,就算d工人走左幾年,佢地都會返黎告前顧主.

首頁

尾頁

跳至