論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

忍咗4個月,今日終於炒咗個惡霸兼女皇病工人。大家如果請緊工人,千其唔好請佢。佢真係嚴重唔掂。佢係本地工人,未黎我屋企前聲稱係香港做咗4年,但因為我冇經驗,錯信咗間AGENT同佢。我本黎係海X僱傭中心請咗個海外嘅,不過等咗3個月又突然通知我話個工人唔黎得。我當時又急住用工人,佢就介紹咗哩位女皇病工人俾我,後黎我先知AGENT根本冇佢資料,只係佢臨時咁啱果日去佢哋間公司搵工,咁間AGENT又好不負責咁推薦俾我。佢係我屋企只做咗4個月,以下係工人資料,俾大家參考:

姓名:SUTIATI

DOB05 MAR 1982

ID NUMBERW9180XX9

REG NUMBER1A8537375-HXX

XX為其他數字或字母)

住址:SEMARANG(如果炒佢,要陪單程機票3000幾蚊,勁貴,因為佢住得遠要轉機)

罪狀1:吃量驚人

試工第二日已有埋怨,話佢要吃宵夜,一日吃4-5餐,除早午晚餐外,夜晚要吃宵夜,晏就要吃下午茶點。之後成日話冇餸吃,我同佢兩個人吃每日都有至少兩個餸,每個禮拜吃最少一只鮮雞,魚蝦蟹牛肉湯水每個禮拜都吃。而且佢一炒就一大碟,每餐都要倒餸,佢唔吃隔夜餸。而且成日雪櫃D餸未清完,佢就吵住要去買餸,其實每次買餸都出去做私人嘢。

罪狀2:女皇上身兼黑社會大家姐姿態

我俾TIME TABLE佢跟住做嘢,佢即刻發爛,即刻打電話俾AGENT投訴我,佢話佢要自己安排自己嘅工作,唔會按照我個SCHEDULE去做。我果次激鬼氣,同AGENT講我唔要佢,咁AGENT就叫我俾多次機會佢,話可能有誤會。後黎我同佢講佢又當冇事發生,笑口西西咁話知道。我諗AGENT有同佢傾過計,所以果時就算數。

我已經唔止一次聽過佢同我講佢點令到佢D已反目成仇嘅印傭朋友冇咗份工,有一次就話打電話俾人哋太太講曬個朋友嘅衰嘢令到人哋太太炒個印傭,仲有一次就同我請假,問佢原因佢話要約埋十幾個F去個僱主到打人哋一身,仲有好多,不一一細數。佢咁嘅言行已嚇怕我。又成日打電話教佢D F點樣對付D僱主。話佢係香港超多F

佢自己有一間獨立嘅房瞓,一間獨立嘅浴室用,仲有人提供日用品,仲送咗一套護膚品、買咗新衫俾佢都唔滿足。

罪狀3:粗魯對待BB

我係全職媽媽,但係我平時其實好少管佢,佢基本好自由。我發佢竟然可以係我眼皮底下做出對阿B粗魯嘅行為,哩樣係我唔可以忍嘅。佢成日將我阿B D嘢掟黎掟去,又踢我阿B D玩具,同佢講過幾次都係咁,仲黑面。成日撞親我阿B D手腳,阿B D奶樽餐具等全部洗唔乾淨。有好幾次俾我撞破佢洗完手冇抹手,對手濕淋淋咁從消毒煲到攞我阿B D奶樽餐具出黎,我即刻問佢,你究竟俾我阿B吃咗幾多次生水?佢又黑面。仲日成日推住BB出街就去睇化妝品,阿B叫喊都唔理。

罪狀4:家務求其,屋企清潔完都發臭

舉其中一個例子,佢清潔我屋企個浴室,浴室有浴缸、廁所、洗面枱、毛巾櫃、架、兩個大鏡、玻璃飾櫃等,咁多嘢佢竟然10分鐘搞掂,我老公同我講,覺得每次去廁所都聞到一陣臭味。我有一晚突擊檢查,發現屋企D抹布全部黑炆炆,臭到不得了,同佢講一定清潔完要洗乾淨曬係露台,佢基本冇做到,依然咁臭,地下拖完又係臭,佢就落多D清毒液,搞到間屋都係消毒液嘅味道,我又忍佢。跟住吸塵機只清潔過入面一次,窗只抹過兩三次。露台差唔多成個月先清潔一次。頂佢唔順。佢自己D衫堆到成個幾禮拜先洗,搞到佢個專人浴室非常臭。

罪狀5:大話連篇

佢同我講話佢成日同之前嘅僱主一齊邊睇電視、邊吃燕窩,後黎佢講俾我99個工人知,佢係前僱主到成日偷僱主俾BB嘅燕窩吃。買餸要成4個鍾,打電話問佢係邊,佢話好多人排隊俾錢,我話佢唔知去咗邊度玩就真。4個鍾,來回大陸都得。又同我講佢個仔要交學費,叫我提前出糧俾佢。我話咁突然嘅,交學費學校唔係會有提前通知架咩?學校點解會今日通知你個仔又要你今日朝早即刻寄到錢俾佢啊?又要出去寄錢但叫我唔算佢放假。我當然唔理佢。仲有好多。。。。

罪狀6:目中無人、態度惡劣

話說我有一次同佢一齊去買餸,一搭LIFT,佢就開始同個唔識嘅印傭傾計,當我無到。我都由佢,後黎去到街市,佢又遇到個F,跟住佢就拉住個F同佢行到鬼咁前,將我落係後面。我激鬼氣,叫佢佢唔認,於是沖上去拉佢件衫,我話,你係咪當我死架。佢每逢下午5-7點就要煲電話粥,而且係不顧我反對。仲期望10點可以休息,每埋8點幾先起身,有時瞓到9點幾。完全當我冇到。最近叫佢專職湊B,佢就黑面,向我投訴太多嘢做,太辛苦,做唔曬,我同佢講,你用咁多時間煲電話粥、玩電話、上FACEBOOK溝仔、瞓覺,梗係唔夠時間做曬D嘢啦。

罪狀7:情緒起伏無常

佢成日係我屋企講電話好大聲,同老公吵完交就將我屋企D嘢掟黎掟去發泄,又大哭,大叫。我見佢同老公吵交都冇鬧佢。不過哩種情況實在發生得太頻密,基本係一個禮拜有兩次。我真係太容忍佢。一切都因驚佢會傷害BB。不過現在更驚~

沉晚,我係出面返到屋企,我媽咪黎咗睇BB,我知道BB全程係由我媽咪湊我就睇到個工人冇洗阿B D餐具、瓊水嘅盤又成盤水都冇倒,唔怪之得我阿B D攪拌機、保溫壺等都咁臭,我啱啱買返黎嘅日用品就咁灘到成地都係,佢都冇擺好,我之前叫佢洗嘅拖鞋擺咗4日都冇洗,我著出街嘅鞋又成個禮拜都冇抹,折好嘅衫又成三日都擺係個梳發到等等,佢就返咗房上網打電話,玩到哈哈大笑,跟住瞓埋覺,我已經忍無可忍啦,唔駛湊BB嘅人竟然可以係我屋企咁樣做。我即刻叫佢倒咗盤D水,佢應咗我一聲冇落到床,跟住我同老公同好嬲,叫佢出黎,佢黑住面出黎,態度好差咁問咩事啊?我話咩事?我叫你倒水你仲乜唔出黎,佢話佢要瞓覺,好攰。哩個大懶蟲。我就開始同佢講佢冇做咩,要佢做,同埋下次唔好再犯,佢就叉手靠住櫈黑面,反過黎鬧我哋,我同老公都忍無可忍,叫佢聽日即刻返AGENT到,我哋唔要佢。佢仲惡過我,話,你鍾意點就點啦,我冇所謂,態度極之囂張。

唔想再有人受害,所以先POST我個CASE俾大家,希望幫到大家,唔好LAI嘢。

PS:我同老公已經唔係善男信女,都可以俾佢激到嘔血咁製~~~

我同老公都以最快速度,送走瘟神~~~

我有相,大家可以問我攞~~

第二任媽媽  咁睇黎佢係想博妳炒佢就真, 咁衰o既人都有, 另外, 唔該 比張相我睇下,  發表於 11-11-17 14:56

男爵府

大宅

回覆:chaneldior01 的帖子

太恐怖
俾張相睇吓

大宅

點解你可以忍到佢4個月?!呢個工人真係經典! 佢似做公主多過打工,不知所謂,如果呢啲人攞到居港權仲得了?!快啲將佢大名放在名單上吧!另外可以send 相比我嗎?

大宅

回覆 回覆:chaneldior01的帖子

要怒炒佢

大宅

Some helpers claim they come from far away cities which requires domestic air transfer.

I had a bad experience. I took over a helper (my ex-bun bun) from my friend who got overseas assignment after hiring her for a few months. When I signed the contract, the helper told the agent that she changed address. I was so dum that I didn't know how far Davao city from Manila and just thought she moved apartment.

I realized only when I wanted to send her back for holiday after a year with us. She told me to buy her HK Manila HK only and she would take care of the domestic transfer that I realized the cost for the domestic flight was same as HK Manila HK. Since I was responsible for one way (not yet finished contract), she said she paid for the domestic. I asked her for relevant receipt when she returned but she failed to provide with a number of reasons.

My feeling is she didn't go to Davao. When I terminated her, I had to buy HK Manila Davao which costed $2000+ one way.

Just want to bring this to the attention of BK sisters and be aware. I don't mean everyone would do the same as her but just be alert when you hire local bun bun / yan yan. In case of termination, they could get more $$. The amount is more than half of their monthly wage.

Don't rely on agents as they won't verify I doubt, though they are in better position to verify for you.

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆:苦忍4個月,今日終於炒咗惡霸兼女皇病印傭

嘔哂血,等有d人仲幫佢地d行為解話,係bk呢度如何無事根本唔會出聲,樓主又係多一個受害者!mouth:

珍惜 感恩
You got this!!

大宅

呢d工人得一句想同佢講。返鄉下做公主啦
希望唔好有人再受害mouth:

伯爵府

我都想睇吓佢張相

大宅

陪月勳章

你是不是要賠錢給這個衰嘢啊?

公爵府

引用: 嘔哂血,等有d人仲幫佢地d行為解話,係bk

原帖由 tingbb@mama 於 11-11-13 發表
嘔哂血,等有d人仲幫佢地d行為解話,係bk呢度如何無事根本唔會出聲,樓 ...
真係好不幸遇到超衰公主。我都唔明都有人會話返我哋呢啲受害媽媽?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你真係叻, 可以忍4個月. 我忍得6日. 乜仇都報晒

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

極品中之極品 !
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

比入境處信記得寫她的惡行,一個僱主寫唔信,三四個僱主都是一樣的話,入境處有可能唔批証比她.

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

樓主你EQ好高

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁都忍到

大宅

回覆:chaneldior01 的帖子

樓主好高EQ, 我前公主都係semarang. 個名都有d似,叫setiyani. 唔知係唔係果度興,都中左您極品7成罪行
PS機票真係幾貴!

Mangosteen  我個EX印都係出自sermarang - setiyani, 一個鬼地方!  發表於 11-11-14 14:47

翡翠宮

大宅

苦忍4個月,今日終於炒咗惡霸兼女皇病印傭

真係好難想像,樓主點頂呢段期間;我都想睇下佢個樣,睇下呢的人有冇樣睇的。

首頁

尾頁

跳至