論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前post 過賓賓喊住要朝早沖涼, 聽完大家意見後, 我就叫佢一定要6:45am 前沖完涼, 因7:00我地要起身返工, 今朝第一次實行, 點知佢7:10先沖完, 我叫阿sir話佢,

阿sir : 請你一定要6:45am 前沖完涼, 否則只可等我地放工返來後先可以沖

阿姐: 我唔可以夜晚沖涼! (眼泛淚光, 受委屈咁嘅樣, 態度好差)

阿sir : 咁你可以早d起身沖嘛!

阿姐: 我 “試下”! (態度非常差)

我: 我地唔响屋企, 得你同bb在家, bb得8個月大, 你唔可以掉低佢自己走去沖涼, 你响toilet聽唔到出面嘅聲, 有咩事又唔能夠第一時間出來, 如果你堅持要朝早沖, 就一定要我地起身前沖, 你唔可以霸住個toilet 阻我地返工

阿姐: (冇出聲, 面色難睇到好似逼緊佢食C咁)

我: 以後你要朝早沖, 自己早D起身沖

阿姐: (都係冇出聲, 想喊咁嘅樣)

究竟d阿姐係咪朝早沖涼大過天????
可以掉低bb話之你死, 又不理僱主要返工用廁所!!!

男爵府

回覆:ivanama 的帖子

侯爵府

好媽媽勳章

yes!
[img align=right][/img]

男爵府

SHE NEED CHANGE HER LIFE STYLE TO FIT FOR US,NOT US CHANGE TO FIT FOR HER LAW!!

子爵府

陪月勳章

回覆:賓賓喊住要朝早沖涼 - (2)

係大過天!佢地沖涼好多習俗。尤其period

複式洋房

係咪習俗
?
比我會set定alarm, 早d叫佢
始終bb在佢手,,,
唔好太差啦

大宅

其實你已經好好, 叫佢早些起身沖涼. 只係佢想今又想今, 照顧bb的工人, 我自己一定不會比她早上沖涼. 佢沖涼時bb有事點算 ????? 有的責任心, 都唔會要求今做. 及早上起身, 應該是第一時間做清潔. 我工人之前也問我可否早上洗頭, 我只是解釋一次, 為何不可以. 工人say yes. 明白.

大宅

回覆 heymonmon 的帖子

佢做咗5個月先同我講, 喊住同我講要朝早沖, 我都唔知發生咩事, 如果佢一早想咁應該早d同我講, 而唔係好似我地虐待咗佢5個月咁!

叫佢早d起身沖其實好合理, 因為佢唔可以阻我地返工, 另外唔可以响我地返咗工時掉低阿b唔理 (佢一沖就至少半個鍾), 問題係佢d死人態度好有問題! 我唔明如果自己要求朝早沖涼, 點解早d起身沖都唔得, 覺得自己大晒!!!

複式洋房

要傾下...可能佢想clean d, 但又可能係好個人問題,
總之, 要佢妥協, 同就左大家d時間,,,用唔係唔得,
早d用,,,,,,
唔得就叫agent講, 唔得就警告

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我只會同佢講, 我同先生要返工, 唔好阻住個toilet, 如果我或者先生late for work, 有咩後果佢自己負責:;pppp:

大宅

It is the problem of her attitude not her habbit. She is so selfish and not care about the others.

侯爵府

BK Milk勳章

態度唔好最難頂 自己既私人習慣影響他人又不願意做出妥協好討厭:;pppp:

sillything  agreed x2  發表於 11-11-14 21:02
joanie731  agreed!!  發表於 11-11-14 14:34

男爵府

佢地淨係諗自己嫁咋,邊會諗其他人.所以我同意佢要朝早沖涼就要早起.我個公主平時放假日咪係6:15AM起身沖涼,點解平時工作日要10:00沖涼?

大宅

佢地d 態度係最難頂....如果佢唔肯同你合作, 但湊bb又湊得唔錯既話, 你唯有試下改變起身時間, 做人肉鬧鐘, 叫佢起身沖涼!!! :;pppp:

男爵府

回覆:賓賓喊住要朝早沖涼 - (2)

d bunbun真係沖小次涼會C嫁離晒譜!

大宅

lanlanaRies 發表於 11-11-14 13:49
佢地d 態度係最難頂....如果佢唔肯同你合作, 但湊bb又湊得唔錯既話, 你唯有試下改變起身時間, 做人肉鬧鐘, ...

唔係呀化??? 為咗佢,我要專登每日早起身叫醒佢沖涼??? 就算佢做嘢做得幾好都 no way啦!

公爵府

好媽媽勳章

呢d真係要用溫馨提示紀錄低
第日有勞資糾紛, 你大把在手, 佢出力去告囉

但reminder要用得好有技巧, 唔好雞毛蒜皮都用, 太mean亦會比人覺得你裝佢彈弓

複式洋房

回覆:sk10tang 的帖子

十分同意,我地返工都要就公司規矩

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

大宅

講多幾次唔得,就炒佢啦,一直以黎,我都覺得生活習慣大家都可以遷就下。

不過俾面色俾我睇,或者態度差就"勢"係假呀!!

絕不姑息。

我家姐姐曾經一次黑我面,俾我捉佢傾個幾鐘,唔改,炒得。

我返工都唔敢俾面色老闆睇,佢地憑乜野!!

再多幾次唔合作,記低佢,加多幾次不服從合理的命令,炒得!!

首頁

尾頁

跳至