嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

[跪求教] : 孩子半夜咳成個鐘, 但冇痰

孩子2歲半, 最近兩星期開始, 日頭就有幾聲咳, 而每訓到半夜/凌晨 (1:00 - 3:00AM) 就狂咳, 咳成個鐘先至停及慢慢訓番, 但冇痰, 大家都很辛苦, 看西醫都看了四次 (轉了一次醫生), 話孩子氣管敏感, 但是食了藥同冇食藥都冇分別, 都是照樣咳, 大家有沒有類似個案, 可以指教一下小弟應該怎樣做. :-( :-(

別墅

Poo得好勳章

Re: [跪求教] : 孩子半夜咳成個鐘, 但冇痰

嗯.. 家長你唔好擔心,你可以帶佢睇中醫,我有個中醫佢可以連哮喘都醫好,如果你要資料,你pm or e-mail 比我

或者你可以去余仁生買猴"早"散,比佢食,好有效

大宅

如果睇了幾次西醫都冇乜好轉,轉睇中醫試試都好,但最驚就係中藥味苦孩子未必肯食,你也可以煲些化痰止咳的湯水比佢飲,例如龍
[img align=left]http://img.mms.sohu.com/mms/1420/81/14881/p1.gif[/img]

洋房

我個大仔都有氣管敏感,佢個兒科醫生話食的藥唔夠直接,而且要用更大的劑量才可以有效,所以她建議吸藥,其劑量只有食用的藥的十分一。醫生醫氣管敏感的藥應該包括吸入式氣管擴張藥、吸入式類固醇,之後每日食一粒Singular代替氣管擴張藥,醫生又叫我哋用防蟎套,套住床褥被褥等,大約三個月後停類固醇,又再三個月後完全停藥。停藥已有一年,依家個仔仔好健康,唔再咳。

BTW,患氣管敏感的食抗生素係無用的。

洋房

你試

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至