烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

早前去華x超市,手痕買咗包黑涼粉(total 200g,分開兩包),今日終於試咗,好似整馬豆糕咁,仲好快食得,幾過癮,但味道就同平時食嘅涼粉差d,冇咗個重涼粉草香味。

10蚊都唔駛,100g粉整到大約2.3公升(即200g粉可整到4.6公升容量),算好抵食。

另請問有冇靚太整過白涼粉? 味道ok嗎?

夜d再補番相
盡我一己之力,發放正能量!

水晶宮

agree, 同台灣野 "燒仙草" 差唔多 ---無味...

白涼粉仲衰...同 "舉藥" 差唔多質感 and 味道.....

我通常都整到佢稀稀地, 加奶茶 / 綠茶奶茶 , 用飲管吸吮扮台灣飲品...

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

tammy2008 發表於 11-11-14 18:56
agree, 同台灣野 "燒仙草" 差唔多 ---無味...

白涼粉仲衰...同 "舉藥" 差唔多質感 and 味道.....
咦! 當佢係蒟蒻粉好似幾抵喎

超級版主

大家整過黑涼粉未?

懶得切細粒

超級版主

回覆 回覆:召藥師的帖子

不好意思, 要大家側住個頭看

男爵府

回覆:大家整過黑涼粉未?

尋晩整咗白涼粉,都係街巿買果D涼粉好食D!

伯爵府

呢隻好易整,
自己整叫做安全 D

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

召藥師 發表於 11-11-14 19:42
懶得切細粒

個look ok喎.....
不過我5吃涼粉....so 5會整

超級版主

夢之城 發表於 11-11-14 23:52
尋晩整咗白涼粉,都係街巿買果D涼粉好食D!
原來真係咁透明架?! 咁其實有味嗎? 我指類似涼粉嘅山草藥味。

男爵府

引用:Quote:夢之城+發表於+11-11-14+23:52+尋晩

原帖由 召藥師 於 11-11-14 發表
原來真係咁透明架?! 咁其實有味嗎? 我指類似涼粉嘅山草藥味。
就係冇,所以冇咁好食

伯爵府

回覆:大家整過黑涼粉未?

好有興趣!得閒去睇下有無得買黎整下先!事關我老公唔準買街巿一尊尊果d

每日都咁開心!!!

首頁

尾頁

跳至