跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

有冇報左馬鞍山2005年9月的n1,交流下

如題

男爵府

Re: 有冇報左馬鞍山2005年9月的n1,交流下

我報咗"康傑"N1班, 由於我個女為2003年3月份, 故插班入, 出年直升, 有無問題可以幫到

別墅

我都幫囝囝報左出年的n1, 但就要9月先至可以開始上堂, 因為佢8月中出世, 啱啱差幾日先夠2歲, 而且現在都冇得畀佢interview添, 因為太細喎, 要等佢20個月大先至約先喎.
另外都報左綠茵, 唉! 都唔知邊間好. 其實我都想報錦豐果間小天使, 因為比較平, 同埋我諗pn班是否讀邊間都沒有太大所謂呢, 請畀下意見吖. thx!

男爵府

但聽聞"綠茵"唔係咁好

男爵府

好媽媽勳章

我也是報左"綠茵",我都係之後聽有人話呢間唔係咁好,我又報左康傑,但佢地話下年先至面試,錄茵我巳交留位費,我而家都唔知比唔比佢讀

別墅

我都是報了康傑同綠茵, 仲有合一堂, 全部都未in得, 康傑話要等我個仔20個月大先至in(即是出年4月), 而綠茵就話過左農曆年通知in, 合一堂仲敝, 要出年7月收晒已足2歲的bb先至到我個仔, 都有d悲哀. 又真的不知那間好, 都幾煩.

大宅

路過搭咀.
我BB9月出世,上年報合一堂的經驗不大好(也是要收晒8月入學).現在我BB讀頌安幼兒中心,我覺得很滿意,老師很細心.我BB初時返學很扭計,我常常打電話給老師,她一點也不覺得我煩,還很細心和我傾.返了兩個多月學(9月入學),他們表現得開心了,說話也多了(之前只能說十多個單字,叫媽咪只說"咪",現在可以說媽咪抱樂樂)

別墅

當初去合一堂交form時, 都攪到我好唔開心, 因為個職員同我講要到出年7月收晒人先至睇下點安排你個仔in啦, 果種態度麻麻地, 我仲問佢到時會唔會冇晒上午班的位, 佢仲答我話唔洗諗, 就算收都得下午班咋. 我當時有d 咢然, 我以為做幼兒園的人應該會好有愛心同耐心同溫柔先至係架.
但無奈合一堂的地點最近我屋企, 我諗住每朝帶完亞仔返學就返工嘛. 唉!

大宅

我都路過搭咀,我個仔在綠茵讀緊pn,見佢都返得好開心,其實佢唔識講太多野,但返左學後講多左英文,good morning, good bye, sorry, please, 佢都識,而且肯學自己'筆'野食,但行政方面就麻麻地,放錯比其他小朋友的通告落阿仔個書包到.你地話聽聞依間學校唔好,我都好想知有mut唔好,事關我仲未交下學期留位費呢

大宅

janettang,
我上年也像你現在的情況.合一堂也說上午一定無,全日或許有.當時我也做晒心理準備是讀下午的.但我10月報名時說可能年尾會in.12月打去說最早要3月in,3月打去直頭說要7月才in.我覺得感受不好.雖然她們一直說下午應無問題,但一直不能firm我,如果到7月才說無位,我bb點算?所以到3月時我便找其他學校.雖然我明白她們是想收8月可以開學的學生,也明白如果firm了我,便會少收2個月學費(初時我打算10才返學),但做大後備的感覺真的不好.而且她不應拖我,一早說好7月才見,我便不用多次打電話.

禁止訪問

別墅

其實, 如果綠茵沒有什麼不好的話, 我多數都會畀個仔在綠茵讀pn, 因為地點比較合適. 但在這裡又見到d媽咪話佢麻麻地, 可否請各位具體講講綠茵可取又或者不可取之處呢, 幫幫我地呢班打算明年畀bb去返學的媽咪啦! 唔該晒.

男爵府

最起碼個地點唔係咁好, 落校車個位係兩個馬路中心!

大宅

我報咗"康傑"N1班, 由於我個女為2003年3月份, 故插班入, 出年直升, 有無問題可以幫到

我個女係你小朋友的同學??

別墅

我打算報康傑06/07 n1班,今朝打電話查詢資料,教職員答得好nice同好快。學費半日都係$2,000左右,對於私立黎講算係合理。上星期六,去左綠茵interview,in完之後就比張留位表格你,半個鐘唔夠,就走得;想參觀一下校舍設施,我要主動問佢哋先至有教職員帶我參觀,整體印象真係麻麻。

唔知其他媽媽對康傑印象又點呢?

大宅

康傑地方大乾淨
教職員好nice,特別是何副校,睇得出佢係好有照顧小朋友的熱誠同經驗
N1班主任徐老師都非常好,成日笑口常開,佢好喜歡小朋友,上課時120%投入

別墅

hellokm

好多謝你o既意見。

IrisLau

hellokm 寫道:
康傑地方大乾淨
教職員好nice,特別是何副校,睇得出佢係好有照顧小朋友的熱誠同經驗
N1班主任徐老師都非常好,成日笑口常開,佢好喜歡小朋友,上課時120%投入

男爵府

畀面勳章

各位媽咪你
一切皆是命,半點不由人!

別墅

我報左合一堂06/07年N1班,但由於迦善9月份出世,佢地話會優先取錄適齡小朋友(即8月前出世小朋友),合一堂話我要等到06年8月先至有得INTERVIEW,你都知啦,返學前都有好多嘢要準備,等得黎,都報左第二間。

另,今日問MOS康傑可以幾時安排INTERVIEW,佢話要等迦善20個月先,即係要等到明年4月先有得IN。

大宅

其實我都有報合一堂同康傑,但仔仔10月出世,這兩間學校都好遲先有得in,合一堂最離譜,今年11月先叫仔仔in,而綠茵就差不多即報即in即收,仲即交留位費,所以最終我都比仔仔讀綠茵,而讀落都唔係咁差ge

首頁

尾頁

跳至