自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

meow~meow 發表於 11-11-21 11:58
dororo68 拋咩鑊?

哎吔, 乜你英文咁差架.......

定係你扮唔識中文呀??

得閒攞本通勝出黎睇, 最尾O個幾頁會教你英文架

wonderlulu    發表於 11-11-21 21:41
meow~meow  我係文盲  發表於 11-11-21 14:56
~~~~ 花生組組員 ~~~~

子爵府

畀面勳章

請問你小朋友係邊間 IS ?

子爵府

畀面勳章

請問你小朋友係邊間 IS ?

禁止訪問

引用:見親這些+topic,+為引起不必要爭論都很少回

大宅

壞女孩 發表於 11-11-21 13:14
我認識的國際學校家長有好多是DBS DGS MCS LS...等名校校友,而且不是讀不成書的壞分子, 而是成績優異再升讀外國名牌大學之輩, 個個都是成功人士, 難道這班人不知道中文的重要性?難度他們是傻的嗎?

請問這些背景的家長一般點培育佢地子女的中文?d小朋友最後中文能力如何?想學下野,many thanks!!!!

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

meow~meow 發表於 11-11-21 10:31
以我朋友為例,個女讀英基,校內十個有九個半抗拒學中文、睇中文書,如果你認為中文科唔重要,那國際學校必 ...

可能,我同C6都酷愛中國文化,對佢有少許影響啦,我大女都係讀國際學校,
但佢而家揀咗讀中醫,其實,都係睇個細路對中國文化有無興趣。
無何否認,讀國際學校,家長同啲小朋友係承受無咁大壓力,我本身唔係嚮香港接受教育,
所以,香港嘅教育制度,我適應唔到,我唔想因為學校嘅分數,令到我同仔女嘅關係咁緊張,
為了佢地有個愉快學習嘅童年,我另願銀行簿仔少兩個零。

wonderlulu  係咪用英文學習架? 用中文學啲中文造詣要好高喎, 識之乎者也都唔掂。  發表於 11-11-21 21:44
meow~meow  讀國際學校之後揀中 e? mouth上 d 中文字好難學................  發表於 11-11-21 17:34

禁止訪問

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 壞女孩 的帖子

Agree!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

happymama2009 我都係, 唔鍾意佢地滿口英文好似ABC咁, 行為舉止又放任, 無規無矩!!

這是我最大考濾,無左中國傳統家庭觀念,而讀國際學校好難考入香港大學,而我認為細個比佢地習慣競爭,對佢地將來更好,我成日勞疫阿仔,怕佢幸苦反而害左佢,反正出到社會工作壓力更大。。。。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我小時候都係輕鬆學習, 我考試從來冇溫書,
都成日playday架, 通山走, 又去釣魚, 又去踩單車, 又去探險,
(記得果陣大約係小五-小六到)
到中1我仲輕鬆, 成日唔返學添
去溝仔, 睇戲, 拍拖
阿爸都冇打我鬧我架

到依家諗返起, 我都覺得不往此生

aromama  不枉此生。  發表於 11-11-21 18:12
日本の平安を祈ります

公爵府

1. meow~meow 讀國際學校之後揀中 e? mouth上 d 中文字好難學................
複製代碼
咁佢又OK喎,教科書仲係簡體字,佢又學多一樣嘢。
當年我迫佢揀法文,佢無揀,佢揀咗中文,認真講當年好嬲,
而家諗番,都覺得自己好幼稚,成日想個女學我想佢學嘅嘢,
自以為,為佢好,原來佢一早會為自己打算。

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:見親這些+topic,+為引起不必要爭論都很少回

原帖由 壞女孩 於 11-11-21 發表
見親這些 topic, 為引起不必要爭論都很少回應,只是實在覺得好好笑,討論的家長大都將著眼點放在中文上,本人 ...
同意!
其實讀咩學校屬個人選擇,2 者都有長處跟短處,冇話讀邊間就高人一等⋯
雖然我住外國,但都好憎有D
My Two Princess

公爵府

bkfans 發表於 11-11-21 17:38
優閒生活一向FOR有錢人.

除了IS,而家都有好多學校係活動式教學。

伯爵府

我個女都係讀國際學校(不過唔係香港),不過我地係屋企要佢講廣東話(佢3歲半),雖然佢有時會一開口就英文,但我地會要佢轉番中文。
讀得international school 既,都預左佢中文唔會叻到曉飛。但亦想佢起碼睇得明報紙雜誌。

珊瑚宮

AAmother 發表於 11-11-21 10:56
yes ! Kindergarten should be enjoy and no homework
my son attended a local kinder, just around the corner. His days were full of fun and with not much homework. He had time for the playground/playgroup every day. I don't think he was ever less privileged.

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:大力大力 的帖子

大力,你好似軍訓

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

my friends' kids, 1 is studying at level 7 of KGV, the other one is at Canadian School. both schools request them to attend the Chinese I, which is a syllabus for local Chinese (a more difficult one) and they could not drop. the most scary part is 文言文 is included in the syllabus.

I think if the international school has confirmed to go for IB, it will never be easy.

首頁
34567...8

尾頁

跳至