自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:大力大力+發表於+11-11-21+17:53+這

原帖由 EVA222 於 11-11-21 發表
我家族無人讀國際學校,優劣我唔知,而且要我交足多年貴學費,我都負擔唔起,我唔信讀國際學校,就無傳統家庭觀 ...
絕對同意,其實小朋友都係白紙一張,個人有感讀IS又好local又好,最重要嘅係家長本身對小朋友嘅期望係點,對學校所持方針是否理解及能否加以配合。家長嘅栽培先至係關鍵,漫漫人生,學術只係其中一部分,品格、閱歷都並非學校所能提供。

伯爵府

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

wonderlulu 係咪用英文學習架? 用中文學啲中文造詣要好高喎, 識之乎者也都唔掂。

其實,個女啲中文造詣有幾高,失禮啲講句,我呢個亞媽都唔知㗎,
我只知係用中文教,教科書係簡體字,係咪要好高造詣?我真係唔知。

男爵府

sabun 發表於 11-11-21 10:22
上學真的很愉快,學的東西比傳統學校更多更有用,功課不多,功課很有趣的,老師成日叫佢哋enjoy weekend,and re ...

上學真的很愉快,學的東西比傳統學校更多更有用,功課不多,功課很有趣的,老師成日叫佢哋enjoy weekend,and rellax,所以我成日weekend同呀女睇戲,看她愛的書、去郊外.........,同學仔又成日舉行playday。如果我小時候都能讀國際學校就好了,人生有幾多個十年吖,最緊要有happy childhood!!!

當人地話國際學校的唔好處時,有小朋友响IS讀嘅家長會好大反應,但上面一句說話,就好比在講緊LOCAL學校嘅唔好,直頭唔讀IS係遺憾咁....又係米言重左呢...!!!各位....各有長短!
如果個個都可以讀到IS!到時IS都變返LOCAL...亦都好多人講,IS華人多過外國人...!!!每個人背景能力唔同,但有所"謂適者生存",不適應者米另覓方向LAW...!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 回覆:大力大力的帖子

珍珠宮

引用:+本帖最後由+nintendo+於+11-11-21+11:47+

原帖由 nintendo 於 11-11-21 發表
其實國際學校上佐year 6 之後,係好多好多功課做,只係佢地谷既年紀唔係咁細個開始,但絕對唔會少功課做!而中文,我好同意係睇父母既安排,我仔四歲已經係父親倍同之下,每晚瞓前半個小時講同讀,到宜家都一樣四大古書,已經睇到紅樓夢,墨子,孔子既書,成卷出師表。佢好鐘意中文,無問題!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

水晶宮

引用:Quote:sabun+發表於+11-11-21+10:22+上學真

原帖由 ms.aeroplane 於 11-11-21 發表
上學真的很愉快,學的東西比傳統學校更多更有用,功課不多,功課很有趣的,老師成日叫佢哋enjoy weekend,and r ...
我對樓主由Is 轉 local 之後又轉返Is ,好有興趣

Bye

伯爵府

畀面勳章

我的小朋友都係讀國際學校, 但是在國內讀, 其實學校都好注重中文. 而我小朋友亦以中文好為榮, 我地都要在家給他多看中文課外書, 以及請家教來教中文. 而且, 不只我們香港人, 外國同學都注重中文, 都有請家教.

所以, 我覺得讀國際學校既學生, 不代表他中文唔好. 再講, 而家香港既大學生, 我又唔見得佢地既中文好好喎

我認為, 中文同英文都同樣非常重要, 把口講唔到英文和普通話, 都幾難搵飯食.
東方曼哈頓  : Iherb 用戶首次優惠 5 美元 code GQF455

男爵府

回覆:其實都幾羨慕呀女讀國際學校。

只要有讀咩都得!冇就一定做田鴨。

子爵府

引用:+本帖最後由+大力大力+於+11-11-21+17:56+

原帖由 大力大力 於 11-11-21 發表
本地學校家長不見得中文水平好,文中好多錯別字呢!唔好五十步笑一百步,未有深入了解國際學校制度及校風,就一口咬定班學生唔好,猶如女拔校長一句「我冇執錯女」一樣口出狂言,膚淺。

大宅

bigbighei 發表於 11-11-22 00:07
我仔四歲已經係父親倍同之下,每晚瞓前半個小時講同讀,到宜家都一樣四大古書,已經睇到紅樓夢,墨子,孔子既書,成卷出師表。佢好鐘意中文,無問題!
請問令公子而家幾多歲???好叻!!!咁佢寫中文字及寫作方面如何??
請分享,等我地學下野.

大宅

ChloeMa 發表於 11-11-21 19:36
both schools request them to attend the Chinese I, which is a syllabus for local Chinese (a more difficult one) and they could not drop
How's the results of Chinese 1 of these schools in general?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實讀local or is都好要睇小朋友發展,我自己都心儀local傳統學校,但係又唔知我小朋友適唔適合谷果類,每次見到小朋友做傻事我都好心痛,係未一定要谷谷谷呢,自己見過好多小朋友讀is,同我地都係講中文,有禮貌.

子爵府

壞女孩 發表於 11-11-21 13:14
見親這些 topic, 為引起不必要爭論都很少回應,只是實在覺得好好笑,討論的家長大都將著眼點放在中文上,本人 ...

同意~

選擇國際學校!我想。。不會純粹單看學好英文,放棄中文理由咁簡單卦?
亦應該好難搵到有國際學校中國人父母會放棄中文!只係父母心中有數小朋友將來中文唔會叻,但都唔代表放棄小朋友學中文機會,希望將來佢地普通應對書寫係無問題(當然屋企要配合)

其實我識好多國際學校生,佢對住講廣東話既人係一個字英文都唔會有架,係會盡力講全中文,絕對唔會以唔識講中文為榮!
相反... 好多本地學校名校生,會又英又中咁講ee哦哦,真係想問佢:『想點呢?』反而有比我感覺佢地真係以中文唔叻覺得威喎!

傳統/國際各有各好!只要做父母認為自己選擇最快樂最合適既路比小朋友就是最好的安排...

禁止訪問

回覆:其實都幾羨慕呀女讀國際學校。

子爵府

好媽媽勳章

咸魚青菜各有所好. 我估偏向傳統教學, 要求紀律嚴格的家長會選擇本地學校.

我個人兩樣都讀過. 由本地學校操練出黎既, 基本上一定FIT過國際學校學生. 因為, 課程全部D, 深D.

禁止訪問

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

EVA222 發表於 11-11-21 19:06
我家族無人讀國際學校,優劣我唔知,而且要我交足多年貴學費,我都負擔唔起,我唔信讀國際學校,就無傳統家庭觀 ...
同意
雖然我都認為學校對小朋友成長好重要,但家庭觀念應該係家人去教/做榜樣,學校o係呢方面既影響有限。

EVA222  好似扣肉平,是有錢,個女唔見得有質素.  發表於 11-11-22 16:57
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

禁止訪問

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至