想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果上天要給我送一個bb, 又何必折磨我 ??

9月初才小產, 已經8次了, 傷痛得不得了, 心情好不容易回復過來, 尋日去覆診, m未來, 醫生照完超聲波, 話我宮外孕, 照到輸卵管內有一個2.5cm o既胎, 但係HCG 又驗唔到.

醫生話小產後未有m好少會排卵, second prenancy 都少, 本來驗左血如果真係, 都準備入院做手術, 點知今朝早, 已經冇左兩個星期o既懷孕感覺又返來了, 我恍惚感覺到懷孕, 到底係輸卵管內個胎還在長, 抑或又再懷孕呢?

我心好亂, 點解會搞成咁, 聽日再要去驗血同覆診, 都唔知會點, 我承受唔到又再次失去的痛苦, 一想起, 眼淚就流滿雙眼, 平日冷靜的我好似失去常性, 我責怪自己, 又怪上天, 點解一次又一次從我手上取走bb, 今日我喊完又喊, 如果上天要給我送一個bb, 何必折磨我 ?? :-( :-( :-(

今次第9次了, 喊過了, 以後點樣呢? 我很想放棄, 但我一家都想再有一個bb, 我很痛苦...... 或者.... 這只是一廂情願.

:-(

男爵府

Re: 如果上天要給我送一個bb, 又何必折磨我 ??

你話已經係 9次了, 你意思係3年內小產左9次? 你會唔會考慮比身體及子宮休息一段時間先? 醫生有無比意見你?

唔好太傷心了, 哭太多對身體都唔好架

子爵府

唔好太傷心啦, 睇多次醫先算啦

別墅

唔好唔開心,放鬆一吓,比自己好好休息,補好個身子,待身體復完才努力吧!

禁止訪問

大宅

剛剛相反, 每次懷孕我都好緊張, 因為有以前小產o既經歷, 所以都好小心, 緊張到每日都失眠, 朝早未到5點就醒左眼光光, 到最後都逃唔過小產o既命運.

白合花 寫道:

我諗係上天比你的磨鍊呢!!
又或者上天知道你是一個容易得到便不容易珍惜的人,
所以才先給你深刻的體驗,
下次,上天給你真正的寶貝時,
你便會好好珍惜的了!!
我明白你的心情一定好辛苦,
忍耐吧!!
我想開心快樂的事一定很快降臨你身上的, 一定會!!

大宅

Samuel媽:

妳會唔會係慣性流產? 妳要休息下! 或者睇下中醫, 佢地可能有方法! 小心身體!!! 保重! 為妳祈禱!

大宅

Samuel媽:

太緊張對亞b同身體都唔好ga! 妳盡量放鬆la, 雖然講就容易! 不過真係要平常心d, 對身體先好ga!

大宅

castersugar,

多謝你, 我係慣性流產, 有睇中醫, 一向身體好少病痛, 上次都係十幾日就好返晒, 早兩日仲去行山, 我以為已經冇晒事tim.

老公返左大陸, 我諗今夜又係失眠夜, 不過我會入房陪個仔.

男爵府

醫生有無比意見你?

大宅

李吳知道,
西醫話我已有一個仔, 遺傳因素和精子因素都不太可能, 而我排卵又冇問題, 也沒有什麼可做, 如果發現懷孕及早d去睇醫生, 打針和食安胎藥.
中醫話可能子宮冷, 會比較難著床, 調補幾個療程可以停藥, 到再懷孕時再去安胎.

明日會去西醫覆診, 以今次情況, 醫生話最好做腹腔鏡手術將個胎取出, 等身體恢復至可以再懷孕.

李吳知道 寫道:
醫生有無比意見你?

男爵府

Samuel媽,
唔好傷心.而家最重要係保養好身體,找出問題,對症下藥.
天氣開始轉涼,要小心身體啊!
比d資料你睇睇,唔知會唔會幫到你.

習慣性流產(轉載自http://cmedicine.org/)

習慣性流產指的是連續三次以上,懷孕週數20週以前的自然流產。

臺大醫院從1987年到1993年的統計, 共393個案例,其中因為染色體異常佔了3%, 內分泌異常佔20%,子宮異常佔8%,子宮頸閉鎖不全佔2%,免疫因素佔12%,原因不明者佔55%。

※一、染色體異常

染色體異常造成胎兒死亡,所以胚胎流產。染色體異常者無法可治,只能反覆受孕期待生出正常者。

※二、內分泌異常

甲狀腺機能亢進、低下、糖尿病、高泌乳素症,但最常見為黃體素不足或是不全者,只要量基礎體溫,再黃體期檢測血清中的黃體素,即可確診,只要妊娠前後施予荷爾蒙治療即可改善。

※三、子宮體異常

先天性子宮體異常如雙子宮、雙角子宮、中隔子宮,此異常子宮胚胎不易著床。當流產後的詳細檢查可以通過超音波、陰道內視鏡發現異常,可以手術處理。

後天性子宮異常如子宮沾黏和子宮頸閉鎖不全。子宮沾黏源自於人工流產損傷內膜、感染、產後受傷,沾黏可以手術後治入樂普避孕器,再以雌激素治療。子宮頸閉鎖不全多出現在妊娠中期,因為胎兒過重擠壓出子宮頸口,然後破水而流產,可以妊娠後手術治療。

手術子宮肌瘤也會導致習慣性流產,可以手術或是藥物使肌瘤縮小後再受孕即可。

※四、免疫問題

全身性紅斑性狼瘡或是原發性血小板過少者,會使流產比例上升。

大宅

Samuel媽

你好勇敢呀, 我只係試過一次流產, 已經好擔心下次都會咁唔好彩... 你唔好怪個天啦, 我相信個天好公平, 佢知你既心意, 亦好努力, 一定會比一個好健康既 bb 比你既.

hope you recover soon!

男爵府

Samuel媽

唔知你係咪好想生第2個所以好想快d懷孕, 但你已經係3年內第9次小產了, 我估你每一次小產都沒有好好休息調理就再懷孕, 每一次你的子宮未康復又再一次做刮宮, 子宮未好番想懷孕都難啦~~ 你唔好怪個天啦, 怪自己太心急啦! (我都小產過2次, 所以我明白小產後身體受到的傷害)

複式洋房

Samuel媽,
琴日剛剛想起你, 想知你的近況, 估唔到今日就見到你了.....真係唔知可以講d咩說話令你釋懷, 或者諗深一層, 你已經有一個健康小寶貝, 上天已經待你不薄了, 有很多人千方百計只係想要一個都好難! 珍惜現在你所擁有的!

大宅

Samuel媽,

您幾多歲呀? 如果唔係太大年紀, 就唔好咁心急啦. 等自己完全康復之後再努力會好d囉, 如果唔係就算比您有咗而自己身體唔好, 都好難保得住嫁. 我自己上兩個星期都小產咗, 身體康復中, 我個醫生話起碼要等3個cycle之後先好再懷孕喎, 我都已經36歲啦. 順其自然啦.

大宅

hialice 寫道:
Samuel媽

唔知你係咪好想生第2個所以好想快d懷孕, 但你已經係3年內第9次小產了, 我估你每一次小產都沒有好好休息調理就再懷孕, 每一次你的子宮未康復又再一次做刮宮, 子宮未好番想懷孕都難啦~~ 你唔好怪個天啦, 怪自己太心急啦! (我都小產過2次, 所以我明白小產後身體受到的傷害)

agree, 唔好咁心急啦, 養好個身體先再試過!
該用戶已被刪除

伯爵府

係呀,休息耐d先再bingo好似好d呀~~!! 唔好心急,最緊要係自己身體呀~~!!!!
wing&hung 寫道:
我都覺得您應保持一年不懷孕. 在這一年裡, 盡量吃得健康, 有足夠休息, 做運動.令自己在最佳狀態下迎接新生命. 成功機會必大大增加. 不要心急啊呀!

relax.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至