跳至

首頁

尾頁

大宅

同樣都係收左明年am班,但學費相差吾少,係咪揀慶恩,再出去報其他pg好 ???

大宅

回覆:kkjim2009 的帖子

想問小朋友幾大和面試考乜

大宅

cow1230 發表於 11-12-2 22:29
想問小朋友幾大和面試考乜
亞女1008 bb....
*翠茵係2位家長同1位老師面試的!俾下野bb,又叫佢俾野其他人,再放回籃中 ;問隻手指仔公仔是什麼 ;答老師問卷...亞女做bye bye ,飛吻咁...
*
慶恩就只可以1位家長陪同,當時係由daddy同佢去!因為daddy話亞女好多(例牌野)都吾肯做, 我預算吾收,所以都無詳盡問
面試過程 !只知係小組形式,似是有幾位老師觀察評分的!part 1 做小玩具
如入形狀&顏色,杯仔
(亞女俾人揀曬容易的,只有拼回動物形在木版上,daddy同老師講佢吾
識架,老師俾左搖鈴亞女,佢即時係咁搖不停;part 2去玩大件玩具,我亞女自己去左玩滑梯,其間老師問下野,daddy話佢識講&做什麼,但當
時亞女玩緊滑梯,吾睬daddy,吾係好肯做 ..另外,daddy要填回問卷 !

大宅

你個女好醒,我個仔未識請問介左片未

大宅

cow1230 發表於 11-12-5 13:12
你個女好醒,我個仔未識請問介左片未
我吾覺亞女醒目....教佢講野&做指令,好多都吾肯做,總知佢要做時先會做,服從性好低 ! !最慘吾鍾意食野,不受食物引誘,更加難教難聽話吖 =.=

當然未介片啦 !佢得 16m大,(我無bb坐廁安排俾佢),又吾識講好多野,吾識話我知要去廁所 !! 佢只習慣早上放佢坐"大口仔" (大人廁板上加bb的),佢會去"大大"&玩刷牙,但好間中都會其他時間痾係尿片上 !每次我同佢換片,都會試下放佢坐大口仔,但特別是晚上佢8成吾肯的 !日間99湊無吾同佢坐大口仔,下一步要教佢識話俾大人知去廁所,但都未知幾時開始&點教喎,仲有d人話bb要自己識穿/除褲,自動識去廁所先可以真正叫介左片喎 !!

大宅

原來16個月大我個仔13個月大d學校成日打來interview 跟本乜都唔識當然無人收加上工人揪仔又點識所以都好頭痛,小朋友唔食野同阿仔一樣只渴奶5 至7安其他食物不吃,都唔知點攪,想問是否每個大囗仔都可用我想買

大宅

cow1230 發表於 11-12-5 13:58
原來16個月大我個仔13個月大d學校成日打來interview 跟本乜都唔識當然無人收加上工人揪仔又點識所以都好頭 ...
想問是否每個大囗仔都可用<--是的,亞女是用堂家姐2手,2邊是有扶,手背部有少少凳背(現在較少見到有),精品或大家品店都有 !妳亦可考慮獨立坐廁,等BB自己行去坐底(稍後我會再執堂姐2手..HAHA),我就因為早上自己要擦牙洗面,無其他人睇亞女先要放佢坐大口仔對住我(吾洗佢行去攪野&整親) !另外,亞女仲煩,吾肯食奶粉,其他野都吾食得多,又吾肯介埋身人奶,由出世巳奀過人,攪到我超頭痛 !

大宅

如果方便可否影張相來看。
還飲人奶咁很健康。
現在我俾smartfish 每天一包佢食。
因佢身體一向都差已入醫院兩次了。

大宅

除翠茵有否申請其他學校

大宅

cow1230 發表於 11-12-5 17:12
除翠茵有否申請其他學校
有報比諾(要搭地鐵,但下年應連接到,不用行露天先揀咋,但11月尾時都沒去去面試)...仲有得寶(寶盈)未面試 !2間都吾係在坑口,99盡量吾想要搭車,現在只係2間揀1間算啦 ! [我合共報左4間]

大宅

cow1230 發表於 11-12-5 17:11
如果方便可否影張相來看。
還飲人奶咁很健康。
現在我俾smartfish 每天一包佢食。
smartfish<--無聽過添...HEHE

大宅

我都有報得寶寶盈都未面試

男爵府

回覆 kkjim2009 的帖子

我會選冇學卷的翠茵。我覺得小朋友會英文叻些。

大宅

winnietingting 發表於 11-12-6 22:23
回覆 kkjim2009 的帖子

我會選冇學卷的翠茵。我覺得小朋友會英文叻些。
多謝妳意見 !
我報n班...係咪都無卷 !
另外我係報主流班,吾知學英文都係會叻些呢 ?

男爵府

回覆:n班...想問慶恩 & 新寶城翠茵(主流)...點揀?

我會揀由機構辦學的幼兒院,認為給學校、老師的支援以及專業發展培訓會較充足。而且上幼兒班的目的不是學英文,是培養小朋友的社交及自理能力。希望幫到你。

大宅

貪靚媽 發表於 11-12-17 07:07
我會揀由機構辦學的幼兒院,認為給學校、老師的支援以及專業發展培訓會較充足。而且上幼兒班的目的不是學英 ...
我應該都係揀慶恩,因為讀得吾好先轉其他學校都仲有可能, 但相反就一定吾得啦 !

大宅

將軍澳新寶城翠茵幼稚園校服 (男仔冬夏季各一套), 適合 PN 或 K1 的小朋友

冬季校服 : 灰色冷衫,白衫, 格仔褲,長袖運動套裝,tie, 校褸 各一件

夏季校服 : 白色冷衫, 短袖衫及褲,短袖運動套裝 各一件

給EMAIL我, 我可SEND相片給你

另送書包和生日袋各一個

全套 HK$700 將軍澳MTR 交收

我仔讀翠茵英文進步得快

首頁

尾頁

跳至