論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因太太公司裁員所以考慮解僱印傭(佢做得不錯),想問我工人做了4年幾我是否要付長期服務金?其實,我哋要付咩費用俾工人?

洋房

長期服務金就唔要,其它最好問勞工署

男爵府

回覆 patrickyee 的帖子

我之前個工人剛剛做左4年多d...我冇再續約...
唔駛比長期服務金...
都係比番o個d...
1. 1個月書面通知 , 我係比1個月書面通知, 同通知入境處
2. 去到last day o既人工
3. 機票 , 我比左800蚊機票錢
4. 到機場o既交通費, 我比左$100
5. 年假錢(第一二年就每年7日, 第三年就8日, 第四年就9日), 我比左17日o既錢 (剛好4年)

其他就冇喇...係咁多...
我pm 左你, 你睇睇丫...

大宅

patrickyee 發表於 11-11-22 22:46
因太太公司裁員所以考慮解僱印傭(佢做得不錯),想問我工人做了4年幾我是否要付長期服務金?其實,我哋要付 ...
完約的話, 只需支付返回原居地的旅費 .而未完約的要多付代通知金( 1 個月時間或 1個月工資 ) .
勞工法例遣散費及長期服務金
http://www.stl.org.hk/right/labor_law/employ_rules_10.php

大宅

最好問清楚勞處,你個情況好50/50。因為差不多五年,如果工人去勞處告你,你有機會要比長服,個官有理由相信你為咗避免長服而炒佢。

如果你已太太被裁為理由炒佢,即係你唔會再用工人,咁又要比遣散費。計法同長服務一樣。

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

patrickyee 發表於 11-11-22 22:46
因太太公司裁員所以考慮解僱印傭(佢做得不錯),想問我工人做了4年幾我是否要付長期服務金?其實,我哋要付 ...

長期服務金 - 唔使.

想信你解僱咗呢個印傭, 都唔會再請外傭啦, 咁你地就要俾遣散費佢. [除非你地搵其他原因解僱佢, 而又話會另外請外傭啦]

長期服務金 & 遣散費 計法一樣.

如果你俾咗 遣散費 佢, 佢應該係無得再追你要 長期服務金.

複式洋房

回覆 回覆:chan803的帖子

唔會再請

複式洋房

回覆 回覆:porkchop的帖子

我老婆有公司裁員信(或解僱信),暫時會老婆照顧番阿女,不再請了。想好來好去跟返法例免得有爭議,佢對阿女同我們都好好,唔想欺騙她所以想清清楚楚。

複式洋房

回覆 回覆:曉月媽媽的帖子

謝謝.

複式洋房

回覆 回覆:pekkle1120的帖子

謝謝

首頁

尾頁

跳至