親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地一家五口計劃12月初去長隆,但唔知坐咩交通工具最方便呢!同行有兩位三至四歳嘅小朋友加長者

禁止訪問

睛靈勳章

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小朋友咁細個, 最好包車直接去長隆

禁止訪問

回覆:去長隆撘咩交通工具最方便

禁止訪問

大宅

http://blog.yahoo.com/_3DCCB52RL ... +%E5%A4%A7%E9%99%B8
我上年11月去就搭巴士去上水轉火車到深圳搭和階號去廣州

http://blog.yahoo.com/_3DCCB52RL ... ticles/162740/index
今年11月去就由青衣家出葵芳搭直通巴士到廣州,回程一定搭火車啦,因為唔知幾時走,火車夜D都會有車,但直通車要趕5時前

禁止訪問

別墅

帶過屋企2個化骨龍去了長隆十多次(因在星河灣有一班朋友)
我是坐火車到廣州東站,轉的士直去長隆. 的士約55~65人仔
要看路況. 另外廣州的士佬肯定會問你走邊條路.不要走華快,因要+15蚊路費,而且仲要兜d路. 要走新光
唔塞車的話60蚊可以去到

幾年前的廣州坐TAXI係要看該TAXI的顏色/公司先上車.但近年廣州已執得好嚴.現在已經無呢個需要,在火車東站的TAXI都可以放心上車(當然唔可以上那些私家車)
另外樓主說的一家5口.其中應該已包括2位小朋友.咁應該就無問題.如果全是大人.就真係要找部7人車. 因為廣州的TAXI只可坐4個,不包括司機
最後要提一提.坐火車記得是到廣州東站.不是廣州站

再提供一下其他方法.最方便的其實是坐直通巴到廣州,呢個樓上有朋友已說了.不過要提一下.如果直接坐到祈福,或番禺的什麼酒店落車.之後再坐的士.就要留意.到了番禺的TAXI多數是講價的,如果在祈福.去長隆約30蚊合理價. 如果在市僑.應該差不多要50. 不要被TAXI佬呃錢
我自己不喜歡坐大巴.細路都唔慣坐長途車.所以我多數是坐火車.不過會貴D,時間是差唔多

最後.其實怕塞車的話.去到廣州東站.可以直接坐地鐵.可能會仲快

水晶宮

中港七人車,兩千蚊單程,兩地過關唔使落車
少奶奶的身份,丫頭的命...

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

中港七人車都唔係想像中咁爽, 因為吉車同有載客車係分開兩條車道過關, 雖然唔駛落車過關, 但係早上車多時真係有排等, 試過一次之後, 有得揀都係搭火車. 仲有就係, 大陸的公路好多大巴/貨車, 其實坐七人車都幾危險, 所以去長隆我都係揀火車+廣州地鐵.

大宅

在廣州東落火車後, 是否有酒店車去長隆, 可不用再轉搭地鐵?

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

cmember 發表於 11-12-20 01:54
中港七人車遇到過關高峰時段真係唔爽, 但係如果有老有嫰, 要佢地上落車就重唔方便.
至於大陸的公路多大巴/ ...

所以就係按情況囉, 有得揀我就一定揀香港的直通火車點都安全啦, 去長隆至少唔駛塞車. 老人家都有建步如飛亦有行動不便, 如果行動不便先考慮包車, 雖然包香港車同火車唔貴太多(深圳車仲平過直通火車).

炒大巴果D 絕大部份都係內地長途臥鋪車.
香港直巴首選粵港, 行車紀錄良好, 次選港中旅, 永東就一定唔揀.

禁止訪問

睛靈勳章

大宅

cmember 發表於 11-12-20 09:40
同意, 坐火車係不錯的選擇, 最好係直通車, 係香港上車後就坐到廣州先落車, 鬼咁舒服, 如果去深圳先坐火車, ...
我都係咁話, 深圳火車就一定唔好, 人多又亂, 排完隊買飛又再迫入去上車, 仲要年年加價...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我自己會坐火車由羅湖過關再由深州坐火車到廣州東好方便,
會住廣州東付近的酒店.去長隆會坐地鐡.
請問如果睇完大馬戲,有冇Taxi返廣州東要幾多$安唔安全呢?

禁止訪問

睛靈勳章

男爵府

cmember 發表於 11-12-20 13:40
同意到非常, 如果唔係識途老馬, 強烈建議真係唔好為左慳錢而上深圳坐火車, 毫無秩序, 買飛係咁, 入閘係咁, ...
Sorry, 唔係好明.. 坐火車點分由香港開始定深圳開始??
想坐火車去.. 由香港出發..條路線應該係點?? 謝~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至