跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

有無人知道web cam...有咩分別:

web cam<===搵到個網址
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

薳然媽媽:

真係炒個工人?聽你講佢做得都ok,佢o鍚薳然,薳然又跟佢.總好過佢唔o鍚薳然,薳然唔肯又跟佢ah.
你唔鐘意佢同你爭女,我工人之前都係咁,我同老公番到屋企佢都唔會俾和仔我哋抱,情願揹住bb一齊做嘢.咁我同佢講”先生(通常工人怕先生多d)番到屋企梗係想同bb玩o架啦,你要俾先生抱bb,唔係先生會唔開心的”咁情況就改善咗.

大宅

細露 寫道:

我都唔知而家個印印完約仲續唔續好, 又驚黎個更衰既,
又驚如果同佢再續多兩年, 到走時柏熙會仲難識應 :-|

我都係諗緊li樣嘢

大宅

細露&pekklebaby,

in general, 個工人一路d態度同照顧薳然都okay, 都肯教薳然野, 但係最近唔知係咪薳然突然癡我癡得好緊要(我睇書話個個bb都會係由第九,十個月開始會癡媽媽的), 一見到我就擒擒青咋嬌要我抱抱, 之後個工人就開始有d變變地. 最近發生幾件事, 雖然唔係大件事, 但係令我要重新再評估佢囉.

事件一: 上兩, 三個星期有幾天突然轉涼, 晚上我沖奶奶給工人餵薳然, 點知個工人趁我沖奶奶之際, 抱住薳然走去開大個露台門望街景, 我好聲好氣話: 唔好開門喎, 出面好凍喎, 點知佢背著我話: 唔凍, 跟手我話: 出面有風, 叫佢關門, 點知佢繼續背著我話: 唔凍, 我後尾總共叫左佢5次關門, 兼要我自己行埋去個門度, 差d要自己關埋, 佢先至 '郁'手關門. 我老公係書房話聽到我幾次叫佢關門, 問我做咩事. 我o個晚好嬲, 我同我老公講話佢d咁既態度, 咪駛指意我幫佢續約.

事件二: 薳然好麻煩, 食粥要食杰tac tac, 上個再上個星期日, 我讚工人煲d粥夠杰, 我地日頭同薳然出街餵薳然食粥仔, 薳然食得好開心, 好快. 點知佢上個星期六特登煲到好稀比我出街餵薳然, 返到屋企問佢點解今次咁稀既, 用幾多匙湯底燉d粥, 佢話用13匙, 我即刻覺得佢畸畸地, 煲左成個月粥都係用12匙水或湯燉, 為何今日用13匙, 佢目的都唔知係唔係想薳然有印象, 媽媽餵佢食既粥仔無咁好味.

事件三: 早兩日放低薳然自己行去廚房, 呢樣野, 我絕對接受唔到, 我之前覺得佢好係因為佢跟薳然跟得好貼, 完全唔會放低佢唔知去邊, 就算放薳然係網床玩玩, 都會陪伴在則, 所以我先咁安心, 但係佢呢次唔知搞物.

其實我對工人好好的, 我自己唔食, 都會諗佢食咩先, 我老公成日話我對佢好得濟, 做咩買洗頭水, 沖涼液同衣服比佢, 我老公話呢d野要佢自己出, 但係我總覺得我日頭要返工, 我交薳然比佢揍, 我都想佢揍得開開心心, 舒舒服服, 所以我從來無計, 但係我今次好唔滿意佢就咁放低薳然行開左.

細露 寫道:
薳然媽媽,

用人勿疑, 疑人勿用......哩句我老公都係咁同我講

點解要抄左個工人既? 你唔係話佢都唔錯既咩?
是否驚薳然太痴佢呢?

我都唔知而家個印印完約仲續唔續好, 又驚黎個更衰既,
又驚如果同佢再續多兩年, 到走時柏熙會仲難識應 :-|

男爵府

好媽媽勳章

薳然媽:

你個工人都變變地態....

如果叫佢閂窗唔好凍到bb, 佢仲背住你"駁"咀, 又唔即閂窗...我會即刻炳呀炳 我唔容許佢咁做 一錯, 我會即鬧......見佢都有悔意, 我就都氣頂架勒....但, 過左啖氣, 我會平心靜氣再解釋多次比佢知點解...touchwood暫時佢都肯改, 兼有心做...

你個工人真係可能太在意...不如你比佢放假啦, 佢屈向屋企真太悶勒...將心比己, 你係佢...日對夜對bb, 佢實將所有注意力放向bb度, 以為自己可以替待你(忽忽地) ?-( ...不過, 試試比佢放假, 等佢唔好太變態啦d行為.(但, 又驚佢學壞...祝好運啦)

加油啦, 各位在職媽

大宅

我個工人有時都唔係好聽人講,例如我話俾佢知呢幾日會轉涼,叫佢

複式洋房

"用人勿疑, 疑人勿用" 我都想, 不過得個想字!

我工人而家當我無到, 昨天一早bb瞼仔抓損左, 兩隻手套都有血, 之前個工人睇佢唔住, 有次手手腳腳都抓到好多水泡, 之後兩個星期都。 我唔放心, 請假睇住bb, 叫個工人執定個媽媽袋, 出左門口, 佢開門問我有無帶熱水, 原來佢熱水凍水都未有, 個熱水壺d水係 cold, 話佢仲話"你叫我同bb換衣服, 你自己無執好咪?"

之前有日佢同bb落左街三次, 無打電話給我, 我都無佢扶,老公同佢講先聽!

我阿媽同我講請個另一個可能仲差,佢都錫bb, 我老公警告我唔好對作咁差,因為佢湊住bb, 要請個個任我, 不過佢覺得另一個湊唔掂

我呢個星期瘦左好多 :-( :-( :-(

大宅

施晴媽咪,

係呀, 就係呢次 "棘"興我呀 !
我嬲左個工人兩日, 我老公仲笑我, hehe比個工人棘興左呀.

其實我對個工人好似朋友咁, 我會接受佢既意見,
畢竟佢揍bb經驗多過我, 同埋我知我唔係次次都啱,
兼我都係想為薳然好, 有時個工人d提議都會係為薳然好的
我會credit個工人教識薳然d咩咩咩, 等佢都覺得有滿足感.

hehe, 我從來唔會炳佢架, 因為我同事同我講,
印印唔比得人閙架, 比僱主閙得多, 會發顛架,
我只係會解釋比佢聽, 咁咁咁唔好, 咁咁咁係咪會好d呀,
等佢條氣順d, 佢見我咁尊重佢, 下次真係會聽我話的.

所以您唔好閙唔多工人添呀.

我老公咪話要放吓假比工人囉, 等佢見吓個細妹,
分散吓d注意力, 但係........
又話咩咩禽流感, 我又唔想佢自己出街囉.

都係睇吓點先.

不過呢兩日我對佢無咁好似朋友咁款,
佢有d唔開心.....查實.....我唔想佢做得唔開心
雖然話打算第日唔幫佢續約.

我份人呢, 嬲完又好快就會抹左去,
唔會太過記係心 (不過唔代表唔記得),
我仲教我老公要一單還一單, 上次佢做錯野,
就係上一次既事, 唔好撈埋一齊黎講.

施晴媽咪 寫道:
薳然媽:

你個工人都變變地態....

如果叫佢閂窗唔好凍到bb, 佢仲背住你"駁"咀, 又唔即閂窗...我會即刻炳呀炳 我唔容許佢咁做 一錯, 我會即鬧......見佢都有悔意, 我就都氣頂架勒....但, 過左啖氣, 我會平心靜氣再解釋多次比佢知點解...touchwood暫時佢都肯改, 兼有心做...

你個工人真係可能太在意...不如你比佢放假啦, 佢屈向屋企真太悶勒...將心比己, 你係佢...日對夜對bb, 佢實將所有注意力放向bb度, 以為自己可以替待你(忽忽地) ?-( ...不過, 試試比佢放假, 等佢唔好太變態啦d行為.(但, 又驚佢學壞...祝好運啦)

加油啦, 各位在職媽

大宅

薳然媽媽:

我同你諗d嘢都幾似,好似當佢係朋友咁, 接受佢既意見(如果係對bb好), 因為佢揍bb經驗多過我,我都會credit個工人(送吓小禮物).

我又唔會炳佢,只係會解釋比佢聽, 等佢�希望佢心服口服,
等佢條氣順d, 唔會係我面前就做我個套,我唔係樹就唔跟.

我又係”嬲完又好快就會抹左去,
唔會太過記係心 (不過唔代表唔記得)”的人.

我都建議你放吓佢假,等佢搵吓d朋友,講吓(對佢哋好緊要的)食吓,唔駛咁專註係薳然到,可能會好d呢.
怕佢學壞咪唔好放佢星期日law.我有時會自己放假湊bb俾佢放假,我都幾enjoy,可以同亞仔過二人世界

大宅

薳然媽媽 寫道:
原來我份人好小氣架 :evil: , 我之前話個印印幾okay, 但係今日比佢激c我 , 好彩真係裝返幾隻眼仔咋.

今日我臨lunch前, 好彩望吓隻眼仔, 點知見到個印印由得薳然自己係地上玩, 跟手自己就慢條施理行去廚房, 洗吓手, 跟住我見薳然一支箭爬去梳化企左係樹要搵隻印印, 依家薳然仲未企得穩, 無人扶佢會一定會跌, 而且我屋企有一邊係露台玻璃, 另一邊係地櫃 (有幾個鐵handle), 萬一薳然盅去o個邊就好麻煩, 於是我打返屋企話個印印唔可以唔理薳然走開, 點知我見佢笑笑口同我講sorry, 佢只係去掉尿片 , 我真係頂佢唔順呀 , 佢又唔放薳然係網床度, 都唔知佢諗咩 .

我諗唔知係咪佢有時覺得自己成日都陪住薳然玩, 但薳然有我就唔要佢, 所以佢會有d咩咩感覺, 所以表現怪怪咁. d印印係咪個個都有d心理不平衡架?

我老公話今個月開始真係要放佢星期六半天, 等去唔好將d感情寄託哂係薳然度 :cry:

薳然媽媽:

比我宜家就'炒'了你的印印了, 佢甘衰, 薳然跌親就唔好啦, 等唔倒薳然一歲半先炒. 佢可能覺得你會 contract end 先唔要佢, 所以會繼續做 d 衰野出來. 佢無得救的了.

Joycelyn

大宅

薳然媽媽 寫道:
細露&pekklebaby,

in general, 個工人一路d態度同照顧薳然都okay, 都肯教薳然野, 但係最近唔知係咪薳然突然癡我癡得好緊要(我睇書話個個bb都會係由第九,十個月開始會癡媽媽的), 一見到我就擒擒青咋嬌要我抱抱, 之後個工人就開始有d變變地. 最近發生幾件事, 雖然唔係大件事, 但係令我要重新再評估佢囉.

事件一: 上兩, 三個星期有幾天突然轉涼, 晚上我沖奶奶給工人餵薳然, 點知個工人趁我沖奶奶之際, 抱住薳然走去開大個露台門望街景, 我好聲好氣話: 唔好開門喎, 出面好凍喎, 點知佢背著我話: 唔凍, 跟手我話: 出面有風, 叫佢關門, 點知佢繼續背著我話: 唔凍, 我後尾總共叫左佢5次關門, 兼要我自己行埋去個門度, 差d要自己關埋, 佢先至 '郁'手關門. 我老公係書房話聽到我幾次叫佢關門, 問我做咩事. 我o個晚好嬲, 我同我老公講話佢d咁既態度, 咪駛指意我幫佢續約.

事件二: 薳然好麻煩, 食粥要食杰tac tac, 上個再上個星期日, 我讚工人煲d粥夠杰, 我地日頭同薳然出街餵薳然食粥仔, 薳然食得好開心, 好快. 點知佢上個星期六特登煲到好稀比我出街餵薳然, 返到屋企問佢點解今次咁稀既, 用幾多匙湯底燉d粥, 佢話用13匙, 我即刻覺得佢畸畸地, 煲左成個月粥都係用12匙水或湯燉, 為何今日用13匙, 佢目的都唔知係唔係想薳然有印象, 媽媽餵佢食既粥仔無咁好味.

事件三: 早兩日放低薳然自己行去廚房, 呢樣野, 我絕對接受唔到, 我之前覺得佢好係因為佢跟薳然跟得好貼, 完全唔會放低佢唔知去邊, 就算放薳然係網床玩玩, 都會陪伴在則, 所以我先咁安心, 但係佢呢次唔知搞物.

其實我對工人好好的, 我自己唔食, 都會諗佢食咩先, 我老公成日話我對佢好得濟, 做咩買洗頭水, 沖涼液同衣服比佢, 我老公話呢d野要佢自己出, 但係我總覺得我日頭要返工, 我交薳然比佢揍, 我都想佢揍得開開心心, 舒舒服服, 所以我從來無計, 但係我今次好唔滿意佢就咁放低薳然行開左.

薳然媽媽:

我都覺得你工人係唔抵得薳然呢牌癡你, 好唔高興, 所以得登做埋 d 甘既野出來. 我又覺得係佢教薳然叫佢媽媽的. bb 好o力的, 甘 close 的人係唔會叫錯的.

Joycelyn

大宅

我個女目訓覺不嬲都好差,尋日又係咁!我工人搞佢唔掂,一口咬定我老公尋晚帶我個女出去玩得癲所以咁,但...我知道我個女只係坐定定自己食餅餅,唔會玩得好癲! 所以我話一定唔會,之後佢竟然對我黑口黑面(晨早流流就對人黑口黑面)! 佢已經開始唔同我地講good morning,我覺得佢態度越來越差!!!佢開始成為我o既"疑人",就係"疑人勿用"!

大宅

pekklebaby,

係呀, 我同您d諗法真係一樣呢. 大家都係打工仔, 將心比己, 都希望老闆尊重自己, 大家好黎好去, 自己有時工作都會做錯野, 都唔想成日比人"dout"口"dout面話, 真係好瘀呢... 我又會當幫薳然積福, 話哂個工人都係為薳然服務, 所以....點樣都好, 我都唔會閙人的.

pekklebaby 寫道:
薳然媽媽:

我同你諗d嘢都幾似,好似當佢係朋友咁, 接受佢既意見(如果係對bb好), 因為佢揍bb經驗多過我,我都會credit個工人(送吓小禮物).

我又唔會炳佢,只係會解釋比佢聽, 等佢�希望佢心服口服,
等佢條氣順d, 唔會係我面前就做我個套,我唔係樹就唔跟.

我又係”嬲完又好快就會抹左去,
唔會太過記係心 (不過唔代表唔記得)”的人.

我都建議你放吓佢假,等佢搵吓d朋友,講吓(對佢哋好緊要的)食吓,唔駛咁專註係薳然到,可能會好d呢.
怕佢學壞咪唔好放佢星期日law.我有時會自己放假湊bb俾佢放假,我都幾enjoy,可以同亞仔過二人世界

大宅

Joycelyn,

雖然呢件事令我好嬲, 但我會比機會的, 呢幾日我觀察佢, 睇黎佢知錯, 以後都唔敢. 另外, 我唔想一次就定佢死罪, 同埋我都要平衡各方面的, 總括而言, 佢依家揍薳然係okay的.

但係我同老公都唔會幫佢續約, 因為每個印印都係, 頭五,六個月都表現好好, 但係越做會越唔好, 我換新工人, 起碼頭五, 六個月可享有佢超好的表現, 好過我一路一路見個舊工人衰落去.

Joycelyn 寫道:
[quote]
薳然媽媽 寫道:
原來我份人好小氣架 :evil: , 我之前話個印印幾okay, 但係今日比佢激c我 , 好彩真係裝返幾隻眼仔咋.

今日我臨lunch前, 好彩望吓隻眼仔, 點知見到個印印由得薳然自己係地上玩, 跟手自己就慢條施理行去廚房, 洗吓手, 跟住我見薳然一支箭爬去梳化企左係樹要搵隻印印, 依家薳然仲未企得穩, 無人扶佢會一定會跌, 而且我屋企有一邊係露台玻璃, 另一邊係地櫃 (有幾個鐵handle), 萬一薳然盅去o個邊就好麻煩, 於是我打返屋企話個印印唔可以唔理薳然走開, 點知我見佢笑笑口同我講sorry, 佢只係去掉尿片 , 我真係頂佢唔順呀 , 佢又唔放薳然係網床度, 都唔知佢諗咩 .

我諗唔知係咪佢有時覺得自己成日都陪住薳然玩, 但薳然有我就唔要佢, 所以佢會有d咩咩感覺, 所以表現怪怪咁. d印印係咪個個都有d心理不平衡架?

我老公話今個月開始真係要放佢星期六半天, 等去唔好將d感情寄託哂係薳然度 :cry:

薳然媽媽:

比我宜家就'炒'了你的印印了, 佢甘衰, 薳然跌親就唔好啦, 等唔倒薳然一歲半先炒. 佢可能覺得你會 contract end 先唔要佢, 所以會繼續做 d 衰野出來. 佢無得救的了.

Joycelyn [/quote]

男爵府

好媽媽勳章

薳然媽, mrs bunbun, pekkle...:

有時真係比d工人激到嘔血...仲要大膽到對主人黑面, 我實頂佢唔順!不過咁...如果大家有時間, 各方面都容許你地而家換人的話, 就好著手安排勒!...(比著我, 我都唔知點安排好...)...祝大家好運啦

:wink:

大宅

自問都已經盡量對佢好,俾足假佢放,又唔使佢跟我出街睇女,但佢o既態度都係越來越差!以前以為對工人好d,佢就會好d,雖然佢對我個女好好,但我真係頂唔順佢o既態度!(我老細都唔會咁對我!) 我諗我捱完約後,我諗唔會再請工人,只會請鐘點,日頭帶囡囡返nursery,過群體生活,況且間屋細,都想留俾個女多d活動空間,我更加唔想再受氣!

男爵府

好媽媽勳章

MRS BUNBUN:

咦...雖然我個工人剛請左無耐....但, 我都有你的打算.捱到完約, 捱到完約. 加油.

大宅

MrsBunBun,

我都係最唔鍾意佢黑口黑面.

不過我會直接問佢做mud唔開心,佢講就講,睇吓幫唔幫到佢,唔講就算.但佢知我知佢唔開心,佢又會好番d-->怪人

複式洋房

薳然媽媽:
你個工人好似情緒唔係好 stable, 放佢假等佢同d 姊妹傾下會好d, 你都留意下佢係一日係甘定係耐唔中係甘。

MrsBunBun,
你個工人既情況同我之前既經歷好似! (touch wood) 開始時唔叫你早晨, 之後你返屋企佢走入廁所唔睇你, 再遲d 個日多d野做或者你額外叫佢做多少少野佢就對你黑臉。千其唔好仲佢

All,
我而家同個工人角力緊 -
佢想用最少effort, 扮到好盡力好辛苦, 用盡其他人去幫佢 (我係第一個, 個鍾點呢清潔 ironing, 佢連衫都唔收唔接, 我媽呢佢就走去做其他野做, 等我媽自已湊bb) 。
我就係請到新人之前 (可能係換佢, 可能係兩個一齊用), 係適當時候或者佢好唔妥時, 話佢知 : 你如果盡力都做唔完, 我可以請人幫一點家務或照顧bb, 如果你無盡力或者照顧得bb唔好, 你唔係第一日出呢做野, 你自己會知道點!

大宅

MrsBunBun

唔好太勞氣啦 !
最緊要工人對bb好, 呢個係最大前題.

其實我工人起初黎, 我都有時覺得佢面黑, 自己諗吓係咪自己敏感(因為我份人真係好敏感的), 後來再發覺佢做野都無咩大問題, 之後再留意, 原來佢自己係樹諗野時, 係會面黑架. 跟住我同老公講, hehe, 我老公話個工人成日都面黑架啦, 不過佢又無做錯大件事, 又無對個囡特別唔好, 仲話d印印個個都係面黑黑架啦, 個個都係咁, 一早就留意到啦 ! 之後我都無理個工人面唔面黑la. 可能您工人都係咁呢, 唔好再諗住d唔開心既野, 會越諗越惡劣的. 但我當然唔係話好天真咁完全信任哂, 同就哂個工人.

MrsBunBun 寫道:
自問都已經盡量對佢好,俾足假佢放,又唔使佢跟我出街睇女,但佢o既態度都係越來越差!以前以為對工人好d,佢就會好d,雖然佢對我個女好好,但我真係頂唔順佢o既態度!(我老細都唔會咁對我!) 我諗我捱完約後,我諗唔會再請工人,只會請鐘點,日頭帶囡囡返nursery,過群體生活,況且間屋細,都想留俾個女多d活動空間,我更加唔想再受氣!

首頁
23456...8

尾頁

跳至