論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

5月時個賓偷野炒左,6月揀左個海外新既,等到8月中以為阿女開學有人幫下手,個agent話工人吾黎family problem喎!跟住無耐地揀左件係HK做過既海外賓,等左3個幾月終於黎左.點知...上星期三到我家,第2日就話死老豆,專登係我面前做戲喊晒咁樣.第3日放佢假散心,第6日出外回來就俾封resign letter我地,原因吾係homesick, 係i'm afraid i can't follow all your rules,這幾天諗住佢心情吾好,handbook, rules and timetable都未俾佢,何來辛苦呀!這樣,body check+Phillipines Insurance,依家仲要對住佢一個月,做左6日就有張return ticket,朝朝hea住吾願做,點解香港政府同勞工處無方案保障我地呀!

男爵府

運吉!

複式洋房

唸住請個工人返黎幫下手,點知搞左半年先請到個工人返黎時,就請著個玩野既,真係唔見錢又激心,真替樓主你不值。
家下D工人唔係偷就hea,唔係hea就玩野,真係頭都痛呀。

男爵府

回覆:個賓賓黎左6日就俾resign letter我喇!

真係衰到無人又
浪費金錢同時間
無能政府

大宅

呢個真系典型黎hea的公主

大宅

回覆 siupak01 的帖子

請問樓主用邊間agent呢?等大家警tick o下.

禁止訪問

伯爵府

樓主換過間AGENT啦,都唔知係咪夾埋玩你~

我搵工人一定要married,首選仲係離左婚有小朋友要供書教學果D,唔會郁D就嗌走。

sasatt  正正就是我家姐姐一樣,真係唔會一唔LIKE就走  發表於 11-11-28 12:25
jackster  agree too  發表於 11-11-25 13:02
wcpcelia  同意...  發表於 11-11-25 08:53

男爵府

我家姐姐做了2個月, 就給我辭職信, agent fee and insurance and the air ticket, so expensive. 真想用粗口,我們真得很慘

子爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

agent好大責任, 唔該PM比我話我知邊間, 等我小心D!!

翡翠宮

多得政府比佢哋嚟運吉

侯爵府

佢嚟搞事,6日就resign,嚟玩咁響呢一個月盡量叫佢做多D嘢提早大掃除,早晩拖地,日日抺車,咪等佢數日子回國

miumiu0101  佢係唔做野都無佢符架  發表於 11-11-25 12:08

大宅

以前我未用過工人時,唔明白你哋ge感受。
而家身受其害,對d黎偷竊/hea/渡假/玩野的公主,都感到好憤怒

大宅

佢邊䋕係回國呀,係香港搵第二份就真

大宅

Try to report the case to the Labour Department. Don't expect them to do anything for you, but they need to know the reality---they should always take the initiative to understand what is happening between foreign domestic helpers and employers. Write to them if you want a written reply.

男爵府

畀面勳章

侯爵府

BK Milk勳章

好可怕呀 ! 她到底來香港做咩野呀 ?

公爵府

好媽媽勳章

仲有, 寫信去領事館, 請佢地留意呢隻害群之馬.
唔好隊得咁盡, 仲要修飾內容....

話對佢地國家的人民質素好有信心
奈何連job description + requirement都未比佢
佢已經話can't follow
深信呢位小姐對DH呢個工種有所誤解
希望領事館再考慮佢嘅申請時
先了解佢對DH工種的理解
造福港人, 也免令香港僱主對貴國傭工冇信心之下
轉而聘請其他國籍外傭
實是對貴國經濟和聲譽的一種關心

Orv  講得好,忍吾住要入黎  發表於 11-11-28 17:42
pandashannon    發表於 11-11-26 11:47
sillything    發表於 11-11-26 00:23
denisefung    發表於 11-11-25 15:03
jackster    發表於 11-11-25 13:06

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係好讚成玩野賓, 雇主唔需要比return ticket.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

mylulu007 發表於 11-11-25 01:57
樓主換過間AGENT啦,都唔知係咪夾埋玩你~

我搵工人一定要married,首選仲係離左婚有小朋友要供書教學果D ...
我都會揀結左婚, 但唔會揀離左婚

我上一個衰姐姐咪就係離左婚, 離婚果D, 個人忍耐力比冇離果D 低
忍唔住個老公就話離婚
就正如覺得你屋企唔好做就郁D 話走...

首頁

尾頁

跳至