跳至

首頁
12345...75

尾頁

別墅

唉...一直以為自己對於阿仔interview係平常心, 但下星期會知道St Cat 同KV result, 直覺阿仔唔得, 眼見身邊朋友同事嘅小朋友都有心儀offer, 自己覺得心情好忐忑...

阿仔成日俾日話好叻, 但佢interview時成日都唔肯in, 係咁鈕...又係咁喊...

叻又點喎, 佢已經識哂A-Z大細楷, 顏色同形狀識中英文, 識300-400個英文字, 百幾個中文字, jolly phonics 46音識哂, 普通話都識幾十個, 自己識數1-3x, 睇住識數1-100, 已經識big and small, long and short等等等等, 仲識用字母串字, 有日仲發現佢識串同寫CAT...咁咁咁咁又點, 佢唔識interview呢!!!

我開始諗, 啲人實會話'你阿仔咁叻都唔收呀?'...諗到呢度已經灰爆...

別墅

唉...一直以為自己對於阿仔interview係平常心, 但下星期會知道St Cat 同KV result, 直覺阿仔唔得, 眼見身邊朋友同事嘅小朋友都有心儀offer, 自己覺得心情好忐忑...

阿仔成日俾日話好叻, 但佢interview時成日都唔肯in, 係咁鈕...又係咁喊...

叻又點喎, 佢已經識哂A-Z大細楷, 顏色同形狀識中英文, 識300-400個英文字, 百幾個中文字, jolly phonics 46音識哂, 普通話都識幾十個, 自己識數1-3x, 睇住識數1-100, 已經識big and small, long and short等等等等, 仲識用字母串字, 有日仲發現佢識串同寫CAT...咁咁咁咁又點, 佢唔識interview呢!!!

我開始諗, 啲人實會話'你阿仔咁叻都唔收呀?'...諗到呢度已經灰爆...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:maomaochoi 的帖子

Same here

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位靚媽早晨~

又要做野了....POST都未追

BigPig阿花  morning  發表於 11-11-28 11:32
De_baby1  morning 豬媽^^  發表於 11-11-28 11:27

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆 野豬媽 的帖子

報到先 !!

morning all !!

Hi Maomaochoi and Jelly

你地唔好咁啦.我細仔都係無間收. 但唔好灰心丫.一定有學收會收架....我大仔果陣間間都唔收....我都係到 2009年7月, 我逐間k 打....先俾我搵到d 漏網之魚....有人放返d Waiting 出嚟咁囉....

你地要對自己小朋友有信心先得呀 !!

子爵府

MORNING ALL

BigPig阿花  morning  發表於 11-11-28 11:31
snoopy0520  Morning  發表於 11-11-28 11:18

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

各位早呀, 開新版, 入黎say 個 hi 先

BigPig阿花  hi  發表於 11-11-28 11:31
snoopy0520  Morning  發表於 11-11-28 11:18
De_baby1  LK, LONG TIME NO SEE^^ How's Elise and your little princess?  發表於 11-11-28 11:02

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

早晨呀

De_baby1  morning~  發表於 11-11-28 11:02
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

子爵府

琴晚捱夜做完份功課,個人比平時精神

男爵府

maomaochoi 發表於 11-11-26 19:40
唉...一直以為自己對於阿仔interview係平常心, 但下星期會知道St Cat 同KV result, 直覺阿仔唔得, 眼見身邊 ...

maomaochoi,
唔好咁諗啦!! 或者你個仔自己揀緊間K呢 !! 我個女都識好多野架 (同好多人比都差d, 但我覺得佢唔錯喇, 人比人, 比死人呀!! 我唔洗佢做最叻果d, 佢做開心+品格好果批就ok喇!!! ), 但佢去interview 連一手都唔露下, 都無用, 不過我覺得佢係自己揀緊。
早幾日佢間學校見家長, 見老師學校用既方法同理念都好match我既想法, 出年又有學劵, 佢又喜歡返學, 我好滿意。佢唔like其他學校, 就留返響度讀我都無問題。

老師話佢係有d慢熱, 唔會主動舉手出去老師度做示範, 但老師叫到的話佢又做到, 肯坐定肯跟老師指示, 同d同學仔有溝通, 學咗既字同歌又識, 返屋企會講返好多野我知, 茶點食晒又會添食, 我真係無得挑剔!!!! 仲想點?! 又開心又學到野, 我已經好happy。

別墅

Sugarbabegirl 發表於 11-11-28 13:13
maomaochoi,
唔好咁諗啦!! 或者你個仔自己揀緊間K呢 !! 我個女都識好多野架 (同好多人比都差d, 但我覺得佢 ...

但心入面真係覺得好唔抵...

果日收到KV封信, 都預左唔收, 阿仔行埋黎, 我坐係梳化到講笑話"媽咪嬲呀!" 點知佢坐係梳化另一邊, 同我講"晞晞嬲呀!"...

so I think he dont want to change school...

男爵府

maomaochoi 發表於 11-11-28 14:16
但心入面真係覺得好唔抵...

果日收到KV封信, 都預左唔收, 阿仔行埋黎, 我坐係梳化到講笑話"媽咪嬲呀!" 點 ...
如果因為唔收佢就嬲佢, 真係唔好呀, 佢既行為, 一定有d原因, 只係佢未必識點講你知。你睇, 你講"嬲", 佢又跟你講"嬲", 佢唔識分笑話架!
我果日收kv既信, 係同亞女一齊去開信箱, 叫佢自己睇, 但我無話佢知係學校reject佢既信, 只係話係佢既第一封信。

再者, 唔收一個小朋友, 有好多你唔知既原因, 學校有自己既agenda,唔好太上心。前面條路好長, 仲有好多關要過, 放鬆心情, 對小朋友會好d架。

子爵府

Sugarbabegirl 發表於 11-11-28 15:34
如果因為唔收佢就嬲佢, 真係唔好呀, 佢既行為, 一定有d原因, 只係佢未必識點講你知。你睇, 你講"嬲", 佢又 ...

AGREE! 無謂因為一間學校收唔收而影響到親子關係!

次次拆信,我都當<我自己會讀>入面果本<爺爺的信>咁同嵐嵐講,嵐嵐你有信呀! 咁佢就會好開心架啦

KV我都應該無OFFER,聽婆婆講封信好薄的(有OFFER係厚的),不過我又唔係好失望,始望佢同我既理念有少少唔同(我始終唔LIKE佢無旅行、少親子活動,因為我覺得呢D係我同小朋友既美好回憶,大左就無架啦麻),佢收我都要要煩,唔收又煩少間

BTW, 我收到風"蛋糕"己經OUT OF STOCK,你又可以慳返

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

*** 0908媽媽Club大本營 (Part 18) ***

早晨

hoitsunma  morning  發表於 11-11-29 10:06
De_baby1  早~  發表於 11-11-29 10:04
BigPig阿花  早呀  發表於 11-11-29 09:52
snoopy0520  早... 好眼瞓 zzzzz....  發表於 11-11-29 09:27

子爵府

回覆:雨晴B 的帖子

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

回覆:piglet0529 的帖子

尋晚睇仔冇覺好瞓

hoitsunma  發燒 ??  發表於 11-11-29 10:08
De_baby1  早呀~ 有無同銘銘睇醫生呀?  發表於 11-11-29 10:05
snoopy0520  咩事睇仔?  發表於 11-11-29 09:27
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

早晨

snoopy0520  早  發表於 11-11-29 11:41
hoitsunma  早!  發表於 11-11-29 10:10
De_baby1  早呀!  發表於 11-11-29 10:05
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

子爵府

MORNING ALL

snoopy0520  Morning  發表於 11-11-29 11:41
BigPig阿花  morning  發表於 11-11-29 11:13
hoitsunma  morning  發表於 11-11-29 10:12

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

x'mas 有冇bb節目呀 ?

De_baby1  無...有無推介?  發表於 11-11-29 10:24

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

Morning all~~
9w1d  2.41cm / 10w2d  3.46cm (吳弓彈) / 13w 6.69cm (揮手2次) / 16w1d BPD 3.09cm(4oz) / 18w4d BPD 4.21cm 9oz

首頁
12345...75

尾頁

跳至