烹飪搵食

跳至

首頁
34567...45

尾頁

大宅

回覆 cwlbbs 的帖子

先抹乾內部,包括耗盤,架,一同放入焗爐內,再以240度空機15-20分鐘,
用上下火冇咩動靜,
較左風就有陣機器味正常.
凍左之後再抹乾,就可以用啦.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

大宅

今晚my new of1802 到啦! 未拆箱, 等天日d小魔怪番學就取出來清洗一下! thx

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

引用:+今晚my+new+of1802+到啦!+未拆箱,+等天日d

原帖由 cwlbbs 於 12-01-05 發表
今晚my new of1802 到啦! 未拆箱, 等天日d小魔怪番學就取出來清洗一下! thx
記得post d製成品上來

民房

回覆 tiffybb 的帖子

我都係買左tefal of1802

男爵府

今晚試下用240度吉爐試爐溫15分鐘...佢個溫度唔曉停..上到260度就停左機..熄埋燈 你地個部會唔會咁..

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:回覆+twins312+的帖子 $1590

原帖由 lauyunkam 於 12-01-02 發表
回覆 twins312 的帖子

$1590

大宅

你們買幾錢? $15xx ? 我在古豬島要$1888 九五折再九五折, $1703.9!!

其實我吾識煮野更加吾識做餅或其他, 只是好想擁有這部焗爐, 再上來跟你們學, 你們做過什麼, 可否給我分享和指教?

謝謝

tiffybb  1700@豐澤  發表於 12-1-8 00:31

大宅

回覆 lauyunkam 的帖子

hi lauyunkam,
what food u made? pls teach!!

男爵府

cwlbbs 發表於 12-1-7 19:51
回覆 lauyunkam 的帖子

hi lauyunkam,

你係呢版睇下其他人d topic...好多recipe選擇...

民房

回覆 cwlbbs 的帖子

其實我以前都唔係好識整野食架! 我都係睇yahoo bolg友整, 有時交流下心得, 慢慢我先學多左野, 整下整下就越整越多架啦! 麵包蛋糕曲奇餅就一定有, 總之有焗爐就有好多野玩啦! 歡迎你比意見我呀!

禁止訪問

大宅

請問你們在那兒買oven的用具? 我咩都冇? 磅, 用邊種好? 新手, 焗咩至易?

伯爵府

親子王國15週年勳章

cwlbbs 發表於 12-1-13 18:32
請問你們在那兒買oven的用具? 我咩都冇? 磅, 用邊種好? 新手, 焗咩至易?

不如咁啦, 新手o既話先諗吓想由邊類食品著手先, 有d 人鍾意專攻曲奇, 蛋糕, 有d 就鍾意整焗飯焗肉類
烘焙用具只會越買越多, 諗好方向再慢慢開拓啦

一般都係買定d 焗盆, 蛋糕就用蛋糕模, 鬆餅之類多用小型入爐紙杯, 其餘多數買錫紙兜
你新手宜買用完即棄錫紙用具, 如果買完固定模具先唔鍾意玩盞搵位放

磅冇乜分邊種o架喎, 捨得買咪用電子磅, 唔肯定有冇心整落去咪平價普通磅 (我指食物磅, 唔係量體重嗰d)

但係錫紙就一定唔少得, 入得爐九成九要用到佢; 其次就係牛油紙, 量杯, 量匙

其實所有嘢超巿/雜貨店都有, 不過唔想兜嚟兜去搵貨仔就去烘焙用品專門店買, 為免賣廣告自己search 啦, 嚟嚟去去都係嗰幾間熱門店

仲好困惑的話去望望圖書館d 整麵包, 蛋糕, 曲奇, 甜品等書籍會有幾頁專門講常見用具同材料, 可以寫低至去買

大宅

回覆 kakachopper 的帖子

我想先學做cookies 和 紙杯蛋糕, 要預備什麼呢? 我想做提子cookies, 可否教我?

另, 什麽是自發粉?

大宅

回覆:買左tefal新model焗爐30L...of1802

自發粉即係泡打粉(用來整蛋糕或紙柸蛋糕)

伯爵府

親子王國15週年勳章

cwlbbs 發表於 12-1-13 20:41
回覆 kakachopper 的帖子

我想先學做cookies 和 紙杯蛋糕, 要預備什麼呢? 我想做提子cookies, 可否教我?

一般曲奇蛋糕用具 : 食物磅, 錫紙or牛油紙, 量匙, 打蛋器, 刮刀, 模具(新手用入爐紙杯OR錫紙好d), 唧花的話買埋唧袋
其他o既視乎你睇中個食譜有冇特別要求

書店同網上已經有好多食譜, 建議你試咗最general o既牛油曲奇先, 之後再慢慢調整自己鍾意o既鬆脆度同味道
至於基本蛋糕雖然都易做, 但比曲奇有d 技巧, 遲d 先再搞較好

伯爵府

親子王國15週年勳章

我又推返個post 上嚟喇

想請問大家應該都用咗一段時間, 佢d 掣設計喺爐下方, 咁會唔會好熱甚至會熔?

而家$1550, 因為呢個問題仲未決定要唔要入貨

男爵府

食得好勳章

回覆:買左tefal新model焗爐30L...of1802

請問可放最大幾吋既蛋糕模呀?

伯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆:kakachopper 的帖子

Where $1550 ?我都see中呢部,but嫌佢30L都係細,我home 果部萬o換好似19L但度入面焗野位置吾係話大好多

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

Baby_Cute 發表於 12-1-28 08:01
Where $1550 ?我都see中呢部,but嫌佢30L都係細,我home 果部萬o換好似19L但度入面焗野位置吾係話大好多

...
30L 都唔細架啦~~~如果唔夠你只可以選擇 Built-in 焗爐~~~

首頁
34567...45

尾頁

跳至