跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 王國長老

有感而發:

最近發覺很多發帖, 在問及幼稚園時, 都會提到:
"會有大陸人嗎?", "多內地小朋友嗎?", "又係大陸?"......

或許, 有些人的品德素養, 跟我們從少到大所培養的價值觀有所偏差...
但是, 一竹篙真的可以打一船人嗎?

難道, 內地人就沒有可以值得我們欣賞/學習的地方?
難道, 我們要教導我們的小朋友拒絕跟內地小朋友做好友?
難道, 就只有香港人最好? 內地人全不好?

別墅

回覆:為何要歧視別人?

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

對!

在自由廣場果邊又好, 呢度又好,
充滿住呢d咁歧視的留言
我其實幾反感
我地教小朋友要對別人愛護, 包容
對於人, 唔係以其出身來評來品格
而係要睇番呢個人係一個乜野人
點解下下要標簽大陸人就係等於無禮貌, 無品格

而且, 往往更會"禍延"小朋友
被標簽為蝗蟲乜乜物物
其實, 有無諗過, 講出呢d話的人, 自己真的是站在有理的一方嗎?

noella    發表於 11-12-20 13:59

男爵府

引用:冇辦法,太多大6人黎欏香港人野...又周街(迪

原帖由 babykei 於 11-11-28 發表
冇辦法,太多大6人黎欏香港人野...又周街(迪迪尼個單)痾尿,又吾排隊,有次去公園sir梯梯見到個仔6-8歲喪鬧亞 ...
上次去海洋公園睇表演,已經無位坐,抱住阿仔睇,企左都無五分鐘,四個小朋友由他們的父母引導下迫埋黎,仲有踩上我架BB car 不是歧視他們,正常的父母都想給最好子女,對有禮貌的國內人絕對尊重!

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 回覆:walterbb的帖子

it's not discrimination, just can't ingore our prejustice to all of them included adults and children from mainland, different culture n education, esp their selfishness.

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

男爵府

為何要歧視別人?

你又會知道佢地諗乜嗎?有人反感—定有原因啦,就等於香港人返大陸買嘢,點解一見係港人就要賣貴D(水魚)?!又點解硬要嫁香港?做小三都制?哩D都係思想問題吖!其次我地香港人已經被分薄好多福利(產科最明顯,公屋輪候,綜援...)
我覺得真心唔係靠貪既,做足做公民嘅責任,唔會怕人地點睇!

gigi19810326  十分正確~~~最憎,係最憎搶閘大肚婆~~妖!!  發表於 11-12-1 23:34

男爵府

大陸自文革之後D人就俾老毛革哂D道德走,所以佢地好多時都由自己為中心去諗野,即係我地稱之為“自私”,但係如果俾你係身處係大陸,呢個可能係自保既方法之一。呢D習慣一定會影響下一代,唯有希望香港D教育機構加把力,除了教化學生,還要教化家長,真的辛苦了老師們了。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 愛貓 的帖子

其實點解大6人特別多呢d行為,因為佢地原本的生活環境導致佢地咁樣.
從細到大周圍都係咁的人,如果你唔爭,就永遠上唔到車,買唔到野,你
爭唔爭?周圍都冇廁所,你唔揾街解決,就冇得解決,你解唔解決?
你覺得好難接受,但佢地係習以為常.
我覺得我會理解佢地,但我會儘量避免我小朋友同行為有問題的人接觸.

emi1y  Totally agree with your point.  發表於 11-12-6 13:43

大宅

回覆:為何要歧視別人?

我只係覺得大家文化背景唔同,唔應該將唔同類別嘅人放賣一齊姐,唔算歧視掛?!

男爵府

mary0109mama 發表於 11-11-28 20:50
我只係覺得大家文化背景唔同,唔應該將唔同類別嘅人放賣一齊姐,唔算歧視掛?!

...

唔同類~~
這個詞語真係可圈可點
乜野先算係同類?
大陸vs香港?
市區vs新界?
band 1 VS band 3?
東亞vs南亞?

我們人生之為人, 當然係各有特點
分類, 以科學角度來講, 只係有一個客觀原則, 來把事物按此準則來分成唔同類別
呢d準則, 有的係跟先天有關, 有的跟後天有關

我們覺得大陸人同我地唔同類
其實準則是甚麼?
就係因為覺得佢地有呢d行為等徵?
但呢d行為特徵, 又係咪大陸人先有呢?
假如係, 咁就可以話大家唔同類
但, 假如只係主觀的看法, 這種分類, 根本只係主觀意志而已.

香港人愈來愈有趣
最近有人批評某幼稚園家長表現不好, 跟住會話: 啊, 原來係天水圍, 唔怪得
這種言論, 就係果類: 你同我唔同類, 唔怪得知啦~~
或者, 大家好氣直氣狀地說: 咁係吖嘛, 佢地無文化
但, 其實自己又如何呢?
香港人, 一樣有香港人的弊病,
只係, 我們自以為呢d唔係弊病而已
人地外國人, 根本唔會分你係香港人定大陸人分得咁清楚

新加坡早前航班delay, 有份大聲諠譁的人中, 也有香港人啊
外國名店, 一樣有香港人嘈宣巴閉, 人所共知
香港人, 有時會否自視過高了一點?

Rabby  x2  發表於 12-7-16 15:21
noella    發表於 11-12-20 13:59

禁止訪問

為何要歧視別人?

男爵府

與其花埋d無謂時間去話大陸人怎樣怎樣
不如花多d時間去幫下身邊的人吧
早前有線訪問有個人, 用自己得到的六千元,
組織同志, 一齊去買野幫d露宿者
呢d, 才是互相關愛的社會吧
何苦經常要把負能量的訊息散播開來?

如果新移民係不亢不卑的
我寧願阿仔同佢地做朋友
好過同d大鼻子港人做朋友

noella    發表於 11-12-20 14:00

大宅

我都有認識幾個內地街坊,佢地對小朋友的教育都幾嚴謹,而且好有禮貌,令我對內地人有點改觀。我覺得新移民來港事實上要有很多適應,不容易的,因為一切行為習慣在內地是習以為常,但來港後可能會令港人感到不順眼,這是兩地很大的教育及文化差異。但既然大家生活在同一個社區,我都希望他們可以慢慢適應,開心生活。

男爵府

我對面屋的太太係新移民, 樓下又有位太太係, 我完全唔覺得佢地有乜比香港人輸蝕. 係, 佢地搵錢唔多, 唔識同英文同仔女溝通, 但,我唔覺得佢地無禮貌, 無教化.

講到話無禮, 好多香港人一樣好無禮, 出到去中環, 你估那些串串哄的OL少嗎? 咪又係咁多. 只係, 因為佢地生在香港, 所以大家又會對佢地包容多D?

我表弟在大陸, 佢同佢太太係一孩家庭長大, 都知書識禮, 我唔覺得佢地有乜唔好. 公司有同事係大陸來, 但表現最好, 能力最紮實的人, 亦係佢.

太多太多呢D例子, 俾我見到, 根本唔係所有新移民都係某D香港人講到咁不堪. 點解唔可以公平一點? 我只係想為呢班默默耕耘的新移民講句公道話.

男爵府

回覆 愛貓 的帖子

其實係好(友善).係衰(惡.冷血.冇禮貌).我會慢慢睇定先遠離(怕左佢..).我相信好多媽媽都係咁諗吧.平常人都會咁吧(同惡人相處)..錯不在大5大6人.絕多數媽媽都明白的.唔洗勞氣呀.

大宅

實而家香港週圍都係有國內小朋友, 難道九龍塘沒有國內人嗎?.
但我自己返而會睇家長的質數為重. 大家有共同的目標就可以!!

珍珠宮

畀面勳章

諗起十幾年前歐遊,去到d名店(L字頭),d 售貨員對住香港客寧捨黑面d既,又要同行既三位女團友出示證件,點知俾佢地睇完,話佢地一年前幫襯過,所以今次唔做佢地生意...
我係隔離都覺得瘀,但呢d都係投機取巧既香港人自己攞來既,做到自己個"朵"咁衰,只係想講: 歧視別人時,自己亦會俾人歧視,唔係個個新移民都無教養,亦唔係個個香港人都有質素,既然咁,做乜要執著於其他人係邊度人、住邊度.....呢。

大宅

不是歧視新移民,大家是看不慣無理的行為.

一堆big6媽媽在阿女學校做義工,目的是爲了擦學校鞋想羅著數,

又在家長間搞小圈子,真是非常討厭

子爵府

有人嘅地方就有是非!所以大家做好自己本份!又何需歧視人呢!!

首頁

尾頁

跳至