跳至

首頁

尾頁

大宅

小女現時15個月大,我們最近想為她報n1,知道已經遲了,因有些幼兒園已經截止報名或已滿,但有些卻指定要夠18個月大才可報名,那不就只是接受大仔的申請嗎?有點懷疑到明年2月時還有位子嗎?真有些擔心!有位子的幼兒園郤連取得表格的機會也沒有呢!

別墅

畀面勳章

回覆:dj127 的帖子

唔好灰心啦,到開學時,除非你揀名校,可能有部份獲取錄的學生家長會放棄學位,到時再努力找,或者這段期間讀住playgroup先。千祈唔好因為bb係細仔就唔開心,八月出世都足歲,其實都有學校下學期肯收足歲的細仔。

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

而家真係樣樣都要爭呀,我本來不想報N,現在都要報啦,今年5月開始已經在search 資料,發現我當時已經係遲: 一出世就要報啦。

複式洋房

回覆:報n1有感

一齊加油呀,真係乜都爭一餐

大宅

其實又唔駛甘唔開心的.我都報左4間學校, 其中有間比較有把握及第二心儀的村校, 是我收到的第一間唔收我的學校, 當時我都好唔開心, 連這間都唔收, 其餘的學校機會仲微乎其微, 之後再收埋第二及三張reject 信, 原來係爭的好緊要, 當我等緊第4間回音時, 在信箱收到信, 以為是第4間收佢, 點知原來第一間後補收佢, 真係喜出望外, 所以你可以放心, 只要唔係名校,下一年應有好多學位放返出來, 加油啦, 各位mama.

複式洋房

引用:其實又唔駛甘唔開心的.我都報左4間學校,+其

原帖由 sunflower423 於 11-12-01 發表
其實又唔駛甘唔開心的.我都報左4間學校, 其中有間比較有把握及第二心儀的村校, 是我收到的第一間唔收我的學 ...
英藝N1

大宅

lingan 發表於 11-11-30 14:13
而家真係樣樣都要爭呀,我本來不想報N,現在都要報啦,今年5月開始已經在search 資料,發現我當時已經係遲: ...
我大肚時開始,盡量想巳自己吾好變左隻"羊",但一到報學校發現巳入左羊群堆啦 !

大宅

其實好多好學校無N班得K1.所以未算遲.多D留意唔好怕麻煩打電話去問

kkjim2009  大家報左,可以報或巳收左的是2歲班(n或pn班),k1係足3歲先讀..吾好攪錯 !  發表於 11-12-13 16:01

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果而家仲想報N班,要立即行動,先揀左地區、邊一間,然後逐間打去問,有d 仲會有位的,事不宜遲啦。

別墅

報n班真係令我好煩,報名其次,interview先大獲,一入去不停問bb問題,叫佢做呢樣做個樣,都未識做,唔喊都偷笑,一收到話後補,個人好down,得個歲幾真係要識禁多野?識曬唔使番學啦!

大宅

我都覺得係啊!其實小朋友咁細,面試時基本上無樣野做到,所以唔知準則是什麼!

複式洋房

引用:報n班真係令我好煩,報名其次,interview先

原帖由 DollyC 於 11-12-17 發表
報n班真係令我好煩,報名其次,interview先大獲,一入去不停問bb問題,叫佢做呢樣做個樣,都未識做,唔喊都 ...

複式洋房

回覆 dj127 的帖子

我都十分同意!我最失落果次係同仔仔去考玫瑰X,入到班房七至八個人,初初都係睇下片,到中段取一籃玩具,有水果、波、Lego、圈等等,我個仔樣樣都來睇下,但老師就叫取呢樣、取果樣,仲叫佢砌Lego,想點呀?得果十五個月,最後仲要講野,唉....我果一刻見到旁邊果D,我估係大仔、大女,佢地又識呢樣,又識果樣,我真係好down,番到屋企同自己媽咪講,因為我返工,就係我媽咪來我屋企睇住工人湊B,大家一起喊!好似個仔乜都唔識甘!真係好SAd!不過,後來自己想通了,他就是這樣大,未學到未發展到,就沒法子迫!其實,我自己都係教師,現在都幾討厭幼稚園的老師,你想佢地甘細個,想識乜呀?

複式洋房

回覆 Rchanchan 的帖子

系呀, Rchanchan 我好同意,对幼稚的老师没好感,如果我的小朋友样样懂,不用返学啦! 跟本他们就懒得教!

子爵府

唔好咁唔開心,間間都係話收大仔。我地呢度個個B都係8月,我個B咪同大家一樣囉。唔駛咁唔開心,盡力就算啦。總會有伯樂,放心。

男爵府

我都係而家先開始搵N1乍
因為之前人人都報緊既時候(9月)
個仔先岩岩1歲
行都未穩
所以一直都打算要等仔仔行得穩+識基本指令先去報
(今個月報,凈返PM/全日有位)
岩岩英藝N1收左
雖然係下午班
但我都覺得好好
因為無論係N1定係幼稚園
我都係想佢過下團體生活
開開心心咁玩

大宅

8月已經好好彩,我有朋友9月B,
連報都無得報,到第一輪IN晒有位剩先到佢地.

我自己無打算爭名校,
所以無咁FRUSTRATED ,
我覺得小朋友咁細,學好自理,
開開心心咁就得

首頁

尾頁

跳至