論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

最近發現印傭偷錢(天天偷),已有攝錄罪証。打算即炒,現在頊惱應否報警或要她承認罪行之後自動離職。

大家有什麼意見?

Teresa

複式洋房

我覺得應該報警

大宅

有沒有問佢原因?

idy926  嘜原因都吾可以偷$!  發表於 11-11-29 17:44

複式洋房

應該報警 and file record, 因女傭偷錢,僱主可即時解僱而無須預先通知或給予代通知金。

大宅

佢偷左幾$$呀?

洋房

有紀錄的偷了大約$500,沒紀錄的估計under $3000.

還沒有問她偷錢原因,因她還不知道事情已敗露。

打算明早action...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

If you have evidence, call police. Let this case bring to court, the judge proof guilty, then you can fire her without pay her 1 month $$. But still need pay air ticket.

If you just fire her, you still have to pay 1 month $$.

So you better call police. Let this thief have a criminal record.

男爵府

回覆 TeresaHu 的帖子

有証據當然報警,唔好放過佢

大宅

我有朋友個印傭又係偷錢, 報咗警, 警察黎到佢都認咗, 之後判咗三個月, 唔洗再俾代通知金, 機票, 嗰個月未出ge糧都唔洗俾~

你就算唔為你自己, 都為下下一個僱主呀, 同埋你今次放咗佢, 佢將來有機會告你無俾代通知金佢, 咁仲煩

tcmkhksar  100% agree  發表於 11-11-30 10:23

洋房

回覆:TeresaHu 的帖子

應該報警,如果唔係下一位顧主就慘

大宅

應該報警等佢唔可以再係HK搵工, 害下一個僱主. 因佢有案底入境處會有record. 佢申請visa時會通知僱主.

Perkangel  AGREE  發表於 11-11-30 18:22

別墅

唔論什麼理由,偷錢就係犯法,不能姑息養奸!

伯爵府

Zell 發表於 11-11-30 00:12
應該報警,如果唔係下一位顧主就慘

Agree, 要報警,殺一警百,
萬一比佢地以當我地傻,仲會教其他朋友...到時大把人受害.

我有個朋友請個未去過城市打工又後生的印印(~20 year), 朋友比$200佢去銀行排隊入數,佢偷起咗$100,返到屋企話唔小心趺咗張receipt,以為我地查唔到數....朋友即check數知道少咗錢,佢仲死唔認話銀行check錯,(佢唔知我地銀行用電腦,可以即時查數).

洋房

今次老公用了三台webcam,終找到確實證據。今天已報警,現已被警察羈留。已付今個月人工、機票、補假錢,在差人面前簽收作實 。由於她只攜帶貴重物品離開,現正等待差人押解回家再執拾行李。她上次回印尼時剛好喪父,今次偷錢據她說是給患病的母親。

這個工人已經跟了我們三年多,工作表現不錯,原想跟她續約,就算要給長期服務金也沒有問題。 怎知…

據差人說,一般都會判監(八個月以下),因她工作ok及大家都有3年感情,想寫求情信給她,你們會否覺得我婦人之仁?

據我一位印尼華僑朋友說,十個印傭十個都會偷錢 ,不要給她們有機會下手,自己要把財物收好。她若要再來香港工作,她可在印尼改名再申請來港。大家還是要小心。

Perkangel  入境處朋友話工人改名都無用, 因為做身分證要核對指模架!  發表於 11-11-30 18:25

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你做得好. 唔使寫什麽求情信. 因佢地一定話屋企死人冧樓. 廹不得已.

禁止訪問

別墅

環保接龍勳章

印傭偷錢

明白,做得好

男爵府

回覆:印傭偷錢

做得好

洋房

回覆:TeresaHu 的帖子

佢真係有佢父親死亡紙,有阿媽住院証明、收據等等,我會真心同情,唔會起訴佢。但報警,留案底就一定要。另外點解仲要俾人工,同機票佢?係唔係應該扣返你地大約損失既錢?

大宅

BK Milk勳章

引用:我有朋友個印傭又係偷錢,+報咗警,+警察黎到

原帖由 olivia_kyk 於 11-11-29 發表
我有朋友個印傭又係偷錢, 報咗警, 警察黎到佢都認咗, 之後判咗三個月, 唔洗再俾代通知金, 機票, 嗰個月未出 ...
判3個月咁多?
我奶奶個賓賓一次過偷左$3xxx.. 仲偷左十幾件鑽飾,有證句,報左警,仲要響押鋪搵返大部份妝物,但最後都係坐一個月監!奶奶要自己比$贖返d手飾之餘,冇賠償仲要買埋機票送佢走!!真係超慘呢!!

首頁

尾頁

跳至