嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

公司唔收到診紙!醫院肯唔肯開病假紙?有冇人試過?

男爵府

醫生唔肯開假紙,半日都唔肯。

男爵府

產前檢查, 勞工處寫明一定要當病假放架wo, 如果唔放你係犯法架!

睇睇呢份野:http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/files/reports/an_chi.pdf

如果寫病假, 應該只會同到診紙一樣寫半日. 所以如果公司離醫院遠, 姑娘同你約下次就講明要早D啦.

別墅

回覆:公司唔收到診紙!醫院肯唔肯開病假紙?有冇人試過?

公司話到診紙只當2hr假!等都唔至2hr啦

男爵府

kw8888js 發表於 11-11-29 22:03
公司話到診紙只當2hr假!等都唔至2hr啦
甘你講公司唔收, 叫醫生寫半日病假囉, 講明公司唔收到診紙應該得既.
我之前一早起身托住個肚, 從元朗出去廣華再翻大陠公司, 命都剩低半條...真係無咩意思, 搭車都幾個鐘啦...後來頂唔順, 自己去睇私家寫全日, 順便放全日...反正私家普通門診都係公司保險俾

子爵府

回覆 kw8888js 的帖子

你公司咁賤架, 我做人事部成廿年都未見過D算得咁盡嘅公司, 如果你住新界, 響屋企左近嘅政府醫院產檢, 港島區返工, 響健康院等都等左個半鐘啦, 你話請哂一日就未必得姐, 半日都咁睇唔開, 你不仁我不義, 我一定會同醫生講好唔舒服, 叫佢寫一日FULL DAY俾我, 公司吹得我脹咩!

別墅

BK Milk勳章

我O個時O係QE覆診,佢次次都問我要到診紙定病假紙嫁!
陳家大B仔同小B女已於2011年5月27日出世喇!

大宅

咁好‥我公司到診唔計‥
廣華亦唔會開醫生紙‥所以睇政府一定要請假囉!
[

首頁

尾頁

跳至