跳至

首頁

尾頁

公爵府

本人之前被家計會確認懷孕, 但由於下體有流血情況便到馮X明婦產科醫生處求診, 當時本人丈夫亦有陪同, 馮醫生幫我作超聲波檢查並一邊指示我們看屏幕及告訴我們見到在子宮正中間那一點便是胎囊, 但屬早期未著床, 而流血情況屬作小產, 是很普遍之現象, 於是開了一星期安胎藥給我及指示我回家臥床休息, 一星期後覆診再查看是否仍能留住.

一星期後, 下體仍有流血情況, 回去覆診並作超聲波檢查時, 告知我們子宮內已什麼也沒有, 已自然流產我查問是否需要進行挖宮手術時, 馮醫生回答不需要, 已流得非常乾淨, 已沒什麼可做只叫我回家休息便可. 而我們亦只有相信醫生之診斷.

再一星期後, 下體仍在流血及腹部劇痛致無法忍受, 丈夫陪同我到醫院急症室求醫, 經醫生檢查後懷疑我宮外孕, 需馬上入院. 我當時很愕然, 我說沒可能我看的醫生一直說我不是宮外孕並且已自然流產上到5樓再經醫生詳細檢查後確認宮外孕於右邊輸卵管, 而且我血壓在下降, 情況已非常危急並需馬上進行手術切除, 否則有生命危險, 我和我丈夫當時極度震驚, 而我亦驚慌得只懂哭, 全身冰冷及不停震, 只好在毫無心理準備下簽紙做手術. 手術後第二天, 醫生告知我的宮外孕已於右邊輸卵管爆裂, 完全無法保留, 已整條被切掉, 我感到晴天霹靂, 實在傷心到無法接受

大宅

回覆:qqj 的帖子

你現在身體如何,要多加休息

公爵府

引用:你現在身體如何,要多加休息 +

原帖由 fongcnine 於 11-11-30 發表
你現在身體如何,要多加休息
睇中醫調理緊,thx

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多加休息

公爵府

引用:多加休息

原帖由 wingwing2008 於 11-11-30 發表
多加休息
thx

大宅

想睇馮X明醫生的請小心!!!

休息多d

大宅

醫生好過份,但當務之急要養好身子先,唔好想太多。等自己好返晒,再算~

公爵府

引用:醫生好過份,但當務之急要養好身子先,唔好

原帖由 flowerw88 於 11-11-30 發表
醫生好過份,但當務之急要養好身子先,唔好想太多。等自己好返晒,再算~
Thx

公爵府

引用:休息多d +

原帖由 yhf 於 11-11-30 發表
休息多d
Thx

男爵府

陪月勳章

我都係睇開佢, 我又覺得佢好細心, 我仲介紹幾個朋友比佢, 你有同佢追討返嗎? 你唔好咁傷心, 小心身體.

公爵府

引用:我都係睇開佢,+我又覺得佢好細心,+我仲介紹

原帖由 ladypanpan 於 11-11-30 發表
我都係睇開佢, 我又覺得佢好細心, 我仲介紹幾個朋友比佢, 你有同佢追討返嗎? 你唔好咁傷心, 小心身體. ...
唔知應點做...

大宅

回覆:qqj 的帖子

我兩胎都係睇佢,佢都係好細心。現在你要好好調理身體呀

男爵府

我陀個女都係睇佢架喎,佢好細心架,仲有產後檢好彩有馮醫生我傷口先冇發炎,佢話政苦幫我縫太多針令我長了舊肉出黎佢即幫我拆線加切左舊肉粒,真的多謝他,樓主請小心身體,好好休養

公爵府

引用:我兩胎都係睇佢,佢都係好細心。現在你要好

原帖由 shirleychi 於 11-11-30 發表
我兩胎都係睇佢,佢都係好細心。現在你要好好調理身體呀
Thx

公爵府

引用:我陀個女都係睇佢架喎,佢好細心架,仲有產後

原帖由 angellam68 於 11-11-30 發表
我陀個女都係睇佢架喎,佢好細心架,仲有產後檢好彩有馮醫生我傷口先冇發炎,佢話政苦幫我縫太多針令我長了舊 ...
Thx

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我既例子剛剛相反(大約8年前), 但同樣睇馮X明醫生, 當時我懷孕初期, 驗孕時發現有左, 諗住近近地係呢頭搵個醫生做產檢, 經介紹下睇馮醫生, 馮醫生同我再驗孕, 証實有左, 但B超照唔到有野(沒有任何見紅情況), 佢就同我講懷疑我宮外孕, 要安排做手術...嚇到我半死, 我第二日拎住佢張醫生紙去醫院睇急症, 住左一晚, 做齊檢查, 係一切正常...
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~  ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~  ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 http://i117.photobucket.com/albums/o61/ANDYCH151/829.gif

公爵府

引用:我既例子剛剛相反(大約8年前),+但同樣睇馮X

原帖由 veroshea 於 11-12-01 發表
我既例子剛剛相反(大約8年前), 但同樣睇馮X明醫生, 當時我懷孕初期, 驗孕時發現有左, 諗住近近地係呢頭搵個 ...
我覺得佢真係好求其好彩你好彩過我

複式洋房

我都覺得去佢度睇好似去幫阿B影相咁.....得啖笑, 不過張相就貴囉....我有妊娠毒血, 佢CHECK到40周都CHECK唔倒, 我同個囝執番條命仔都算好彩了....QQJ 妳要保重身體呀!

quinyou  原來佢咁多問題...我仲以為佢好好...  發表於 11-12-4 01:13

公爵府

racheljoe 發表於 11-12-2 01:15
我都覺得去佢度睇好似去幫阿B影相咁.....得啖笑, 不過張相就貴囉....我有妊娠毒血, 佢CHECK到40周都CHECK唔 ...

多謝關心...

如果唔係被佢拖延左大半個月, 仲要食安胎藥谷大...及早發現係唔駛割, 打針就可以...真係被佢害得好慘, 仲要有4個手術疤...

複式洋房

回覆 qqj 的帖子

其實妳有無得投訴佢專業失當架? E.G 醫務委員會之類? 佢真係累得妳好慘...不過發生左再想回頭也是於事無補....唉, 往前看小心身體, 下次有類似事件問多幾個醫生拎SECOND OPINION會好D

首頁

尾頁

跳至