跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 用咗2個月Oxford path,依家每日聽下歌仔,講下故仔比佢聽。 歌仔BB都鍾意,尤其是發脾氣時聽到我唱歌就會冷靜落泥,但睇書就麻麻,唔知你哋D BB係咪咁呢?

複式洋房

回覆:Catng1001 的帖子

冇家長回應,有點失望。唯有做點分享,選擇買套裝教材,因為懶。選Oxford 因為,它做過research ,可能以前做律師樓相信research 。最近聽過主辦機構的講座,覺得有用。講座是說猶太人教仔,(黎智英都佩服猶太人),一 是責無旁貸,二 是延遲享樂 三 是機會成本。
責無旁貸,是我的婦科醫生教我的。他鼓勵我成為全職媽媽,還教我當孩子懂走路時,便要每天帶他到圖書館,這份工作隨了父母,還有誰。
延遲享楽,鏗鏘集都有提,經濟日報財叔都常提及,不多說。
機會成本,即不能得一想二。
By the way, Oxford path 給引我是它的目標是讓孩子識2000字,那2000字正是Oxford 字典後的2000字。其次是它的理念是讓孩子養成讀書習慣,與我的婦科醫生不謀而合。
我常常叫阿仔懜敝敝,今天他表現得醒目。因為我每天都放同一隻英文兒歌給他聽,今天開始聽第二隻,他便全神灌注地聽了約10鐘,他才8個月,懂得小許尊注也很欣慰。

大宅

回覆 Catng1001 的帖子

thx for your sharing. Could u mind tell me where can buy the cd and how much please?

複式洋房

回覆:holemama 的帖子

Oxford Path 是一套套裝教材,即是有CD,DVD,書,生字咭,發聲筆等等,有興趣可以睇下http://www.oxfordpath.com/home.aspx
價錢約4萬,可用到6歲。有老師朋友說太貴,自己行下書展搵一些同類型的教材湊合一起,較便宜。可惜我不是老師,只是一個懶蟲蝦碌媽咪。價錢是套裝教材中的中等價錢。唔想好似推銷咁,因為我只是個用家,想大家交流下,我希望阿仔3歳有興趣看書,6歳去到圖書館中英書都會選來睇。有興趣可以pm我。

大宅

回覆:有冇媽咪買咗套裝教材(例如Disney, English Time)?BB學習進度如何

我係5月媽媽,都買左oxford

複式洋房

回覆:kuma_mama 的帖子

你個BB用成點呀?關於睇書方面,阿仔好似好怕悶咁,最初我只是比第一本書佢睇,後來佢好似用又係尼本的眼神望著我,我便頭4本輪流睇比佢睇。每次揭到有pop up 的地方佢都記得,即刻用手仔去摸。但講到興趣就重味有,又成個唔知我做咩嘢咁樣

大宅

回覆:有冇媽咪買咗套裝教材(例如Disney, English Time)?BB學習進度如何

我都係4本輪流睇,比佢聽下歌仔,佢睇書時都算留心,另外有比咭佢睇。你每天太約花多少時間同佢溫習?

複式洋房

回覆:kuma_mama 的帖子

你個B好乖呀!
我好懶嫁,除了聽歌仔,大約20-30分鐘。每次都是上午9點或11點,一星期有1至2天休息,因為要出街,好趕嘛。
因為我係無工人的全職媽媽(即是自己係工人),做家務時,要靠singing cheeky 陪著阿仔。我已盡量忍手,唔播DVD佢睇,(約2星期1次),但真係好方便,阿仔睇到眼定定,自己可以做好多嘢
至於生字咭,阿仔係攞住食,我就同佢搶來搶去。

珍珠宮

開心吸收勳章

係YouTube 搵啲歌仔俾呀b聽,佢都好鍾意,暫時唔需要咩教材。

別墅

回覆:Catng1001 的帖子

不太like. D 公仔所以沒有買
但好like 支點讀筆

複式洋房

回覆:cloudwingwing 的帖子

不如買D兒歌比BB吖,又唔貴又耐用。我初初都係down D歌仔比阿仔聽,不過我99係學粵曲的,佢老師話耳軌好緊要,聽壞耳第日好難講得好。

複式洋房

回覆:charmykittyy 的帖子

同類型的筆,好多牌子都有。English Time, Longman(改左名,不過唔記得咗)都有,重有很多其他品牌,行書展時見到重有大減價添。$由約1000至5000不等,係筆連書的。D圖畫都好靚。本來睇咗一套3千幾,有筆,書,cd,同生字咭,覺得可以比阿仔試下,就算阿仔唔鍾意都唔肉亦。

大宅

有冇媽咪買咗套裝教材(例如Disney, English Time)?BB學習進度如何

我都買左oxford,令外仲買左english time,我仔鍾意隻唱歌公仔呀!仲好鍾意支發聲筆,同佢睇poster,佢會跟住讀同笑咪咪,睇dvd就一般,只係鍾意個opening,我每日最多俾45分鐘dvd佢睇,卡就用來舞黎舞去嘅多,書就唔多鍾意睇,成日幫手turb over only,不過可以免費上佢地playgroup都抵嘅。

複式洋房

Hi, this is my first time showing up in the forum. Nice to meet u all.

I've bought Disney set for my bb. Reasons for choosing this are that I didn't have much time to source the other teaching tools and the Disney characters are well-known which may keep my bb's interest when she sees those characters somewhere in future. I let bb listen the songs and watch one DVD everyday. Sometimes, I read book together with her. She is happy when watching DVD and turns calm when I sing the songs, though she is not quite interested in reading so far.

複式洋房

回覆:hkwisdom 的帖子

好開心原來有很多家長都會買套裝教材,其實都擔心自己

複式洋房

我本身是幼師,我以前曾開過Playgroup(只教英文/montessori),有最crazy 的方法6個月可以學懂1500英文vocab,但我沒有刻意買任何教材給孩子( 她現在已9個月)。
1. 我不會刻意set target 要囡兒學懂幾多千字。反而我希望她能運用所學到的知識(當然沒有vocab做基本,何來運用?)
2. 我不會花幾萬塊錢買圖書/讀卡機/CD (其中一個原因沒有$$)

因為,我只希望培養她積極愛學習的心,往後的她自己會發掘。另外,圖書館、youtube有很多免費資源。我自己較喜歡 oxford reading tree 的 magic key。
我十分欣賞全職媽媽放棄事業全心全意培養孩子,做父母"是責無旁貸",只可惜因經濟埋由,我不得不放棄全職媽媽的念頭,工作。

做了幼教已經10年有多,如果你話學英文的approach只分幾類,phonics/ story base/ flash card, 外面的教材大概有 letterland/ jolly phonics/ oxford reading tree/ flash card(可以自製)
還有Disney/ your baby can read/ hook on phonics 太多太多,我認為最成功的是成人的參與。

IKE4U    發表於 12-3-20 00:24

複式洋房

回覆:angelaaki 的帖子

多謝你的分享,其實我姑仔都係幼師,佢都唔贊成我買,因為$都對我是一個很大的負擔。我希望我可以與兒同行,一齊學一齊笑。

大宅

有冇媽咪買咗套裝教材(例如Disney, English Time)?BB學習進度如何

我們呢啲要返工嘅媽媽冇辦法冇時間教小朋友生字,先買教材俾小朋友,等工人係日頭同小朋友睇吓,其實睇書認字只係佔小部份時間,我仔大部份時間係玩,學爬學企學行同訓交,希望俾小朋友試多啲嘢,但又唔想冇系統咁揾一大堆教材,所以先買套裝,一來有人教有playgroup,唔係話一定套裝先係好,但對我呢啲新手同在職的媽媽真係有幫助囉!有時間都令原陪阿仔玩啦!可能我的機會成本比較貴,所以我會買套裝教材俾阿仔囉!

複式洋房

其實我都明白在職媽媽沒有時間準備及希望上班時,BB在家也有活動打發時間才買成套教材^^幾萬元如果花得起其實沒有所謂,最要緊都是抽時間跟小朋友一起有interaction。

複式洋房

我就淨係買咗坊間D英文兒歌DVD俾阿仔,不過阿仔十個月大,佢淨係對播簡單生字 (好似ABC、Hello) 個隻碟有興趣,睇到眼定定;內容深D既,望兩望就無興趣

唔知係阿仔既專注力差、定10月個大既B係咁既呢...有D擔心

首頁

尾頁

跳至