在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囝囝16個月, 有好多唔同既問題, 我做全職媽媽好辛苦, 成日見到人地啲BB咁乖, 就好唔開心, 我心裡面明白唔應該比較, 但係有時都係忍唔住唔開心

1. 唔鍾意食野, 好多時餵一啖吐一啖, 餵到我好氣餒
2. 訓覺訓得唔好, 無一覺訓天光, 晚晚都醒幾次
3. 返PG時坐唔定, 夾硬逼佢坐定, 佢就放軟個身+大叫, 全班得佢一個係咁, 其他家長都望住我地
4. 出街時四圍走, 唔肯拖, 夾硬拖佢手就大力FING開

我明白, 其實個囝健健康康巳經好好, 但有時總係因為以上問題會好唔開心, 所以想借個位呻下

大宅

我個女都一樣。21個月大。

第一點:我個女通屋走,避開我餵粥,我寵壞左她,我會追住佢,氹下佢,勉強食到1碗仔。

第二點:我個女仲衰,要抱住訓,每日不定時,我背部痛到死。

第三點:一樣。所以我現在無上PG,等明年8月讀n class。

第四點:我會捉實佢手腕,不會太大力,不會整痛佢,會帶佢睇得意野,例如精品店。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:阿囝好難搞, 全職媽媽好難做~

我個囡同你個仔一樣大!佢又係唔鐘意食飯!不過我唔會迫佢,我夠鐘就收野!等佢知道唔食就無得食!近排好d,因為佢會自己"不"飯食,好似好開心咁食多左!

我個囡由出世到宜家都未試過一覺瞓天光!天光後一定係咁醒(大概一個鐘一次)

我呢度無pg,不過佢去childcare就好乖會自己玩!

可能外國地方大,我通常比佢周圍走!(除左見到馬路嘅地方)同埋我地有揸車,去嘅地方都係point to point,所以我都由得佢!

小朋友通常都係咁,因為我囡兩個表姐都係咁

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

fishcowcow 發表於 11-12-5 15:07
囝囝16個月, 有好多唔同既問題, 我做全職媽媽好辛苦, 成日見到人地啲BB咁乖, 就好唔開心, 我心裡面明白唔應 ...

1. 有冇試過俾佢自己拎匙羮咁食? 有時我個仔要自己拎住匙羮食至肯食, 或者佢會用手抓野食, 咁我都會由得佢. 如果佢真係唔食, 咁夠鐘就算.

我地係負責俾最好既野食, 食幾多係仲小朋友話事, 佢係唔想食既話, 你點迫都冇用. 餓佢唔c 就算, 好似好衰咁, 但實際上真係要咁. 呢餐唔食, 下一餐餓番就會食. 所以你唔駛覺得氣餒. 我有親戚個女自己絕食幾日, 醫生都係叫佢等佢自己有日再食野, 之後個小朋友又肯食返野. 餵飯係要大家開心同放鬆, 你都唔好太緊張呀.

2. 半夜有聲嘈醒佢? 你仔係咪同你地一間房? 我個細仔仲同我地一間房, 我半夜返房訓, 我行得幾靜都好, 佢會知囉, 一喊就要奶.

另外小朋友日頭食唔夠? 唔止係臨訓前果餐, 係要全日食得夠飽, 夜晚至好訓.

仲要活動量夠至得, 不過太精神或太攰都會影響睡眠質素.

3. 我反而覺得 16個月大既小朋友坐唔定係正常... 你唔駛為人地既眼光而覺得自己或自己個仔係有唔妥.

4. 佢開始入 trouble two, 同埋佢想獨立, 唔會仲係一舊棉花咁任我地"搓圓禁扁"架啦. 你要開心就真! 而家要enjoy 佢有時仲要你既日子, 第日佢一早走左去, 你叫佢唔住仲要跑住追佢架啦.

加油!

珍珠宮

引用:囝囝16個月,+有好多唔同既問題,+我做全職媽

原帖由 fishcowcow 於 11-12-05 發表
囝囝16個月, 有好多唔同既問題, 我做全職媽媽好辛苦, 成日見到人地啲BB咁乖, 就好唔開心, 我心裡面明白唔應 ...
1•係咪唔岩口味喇,試下煮硬d,食物大件d,俾佢咀嚼下。樣樣方法都試下,俾碗同spoon佢玩下,但千期唔好開電視。
2•訓覺前,可能唔夠飽,可能日頭作息唔定時,又可能太凍太熱,佢叫幾聲由得佢,

珍珠宮

回覆:咖央 的帖子

(未打完)佢叫幾聲由得佢,等佢自己訓返,喊太雬手,比d水佢啜下。3。playgroup坐唔定唔奇呀,唔好理人點睇,太靜先至驚,我都無同細女返playgroup,等返n1。

男爵府

1. 唔鍾意食野, 好多時餵一啖吐一啖, 餵到我好氣餒<~ 買D佢愛的卡通公仔碗匙俾佢自己學習自我餵食喇~!!小朋友開始覺得大個喇~餵佢唔食. 自己不下不下會食好多架~^^
2. 訓覺訓得唔好, 無一覺訓天光, 晚晚都醒幾次 <~日間4點後唔好俾佢午睡.. 依家天氣凍.著多件厚背心當睡袋. 墊番張隔尿墊係床仔..因為床玉原來好凍架~! 另外晚餐食飽D, 有時可未戒睡前奶的. 飲到一肚水訓. 成晚會急急..

3. 返PG時坐唔定, 夾硬逼佢坐定, 佢就放軟個身+大叫, 全班得佢一個係咁, 其他家長都望住我地 <~ 當小朋友坐唔定要周圍走,大叫時. 試下唔好理佢.可能佢係引人注意.如果你地即時理佢.就中哂計,向他說BYEBYE. 躲起來. 等佢知道咁樣係無人理佢. .. 當佢有一刻坐定定既. 就多加讚許!!! 讚佢叻叻. 好乖喎!... 叻叻後果係會有獎勵!

4. 出街時四圍走, 唔肯拖, 夾硬拖佢手就大力FING開 如果係安全地方情況下.. 大人亦都要嘗試學習"放手"!!!
到危險地方. 過馬路. 就要給他提示.要肯定語氣向他說"唔可以" "一定要拖住手手" 如果反抗就抱起他離開 / 放他在BB車上..等佢知道點都唔可以~!

男爵府

多謝各位媽媽鼓勵, 我都想俾佢自己食飯, 但係佢根本餐餐都唔想食, 我試過俾隻SPOON佢佢就向度玩飯, "不"完掉落地, 唉~基本上佢巳經跟我地食大人飯, 但係都係咁~

至於返PG, 我都明白太靜又驚, 太活躍又驚, 但係一班12個小朋友, 大家差唔多大, 得我個囝一個係咁要周圍走周圍搞其他野, 所以我地好似好"獨特"咁, 所以先有啲唔開心囉

大宅

我個BB同你都係一樣架~~男仔16個月大7月出世~我地住葵青區~
以前佢同你仔仔情況一樣...但有耐心我相信慢慢就可以改善~
1. 唔鍾意食野, 好多時餵一啖吐一啖, 餵到我好氣餒
我仔仔以前都係甘...比我發現有2個方法...
第一~可以得閒就慢慢餵佢一啖~佢唔食就唔好一次迫佢...隔一陣又黎比佢食..
煮好多唔同野....佢食一次就好誇張甘讚佢...
第2,,,我仔仔E+好鐘意自己食...如果怕佢食得污穢..就張食物切開一小片一小片~再比佢自己吉黎食..飯可以做成飯團甘~
同埋我發覺BB好易喉嚨發炎...就會好鐘意吐出食物~
2. 訓覺訓得唔好, 無一覺訓天光, 晚晚都醒幾次
日天唔好同佢玩甘多..要比佢休息定時..我係佢身邊細聲叫佢...1佢就會自己訓返了
3. 返PG時坐唔定, 夾硬逼佢坐定, 佢就放軟個身+大叫, 全班得佢一個係咁, 其他家長都望住我地
我仔岩岩上左3堂~
第一堂時佢都係甘...仲要喊~~一無一樣~
第2堂我係開堂時帶佢去公園玩1個鐘先~放電~之後情況好左好多..."
同埋去既前一日到上堂..我不斷同佢講~~要乖///要聽媽咪話~唔做得唔乖..唔係下次唔黎~
我仔2個月前都係甘...我有規津甘帶佢去街...有定時既...唔好因為佢喊就比佢去街...同埋佢唔比拖
佢唔好比佢落地..抱實佢///同埋可以用咩帶咩住佢..由佢喊...喊喊下就唔喊...喊得耐就講野手指街上既野分開佢注意力,如果佢乖先比佢落地..同佢講要拖拖既...可以比佢行樓梯先//

經過3個月來努力~佢E+好乖了..比拖..坐定定~^^
照顧小朋友一定是辛苦的啦~~要佢好..你要加油呀~^^
PS...想問問你BB平時係唔係精力旺盛的那種~?~??

fishcowcow  多謝你既經驗, 係呀, 佢平時係精力旺盛個隻, 除左訓覺外無時停~  發表於 11-12-7 14:59

大宅

我個囡都係16個月, 本來佢13個月時請了姐姐,點知而家要抄姐姐,以為有好日子過, 唉.....
2. 訓覺訓得唔好, 無一覺訓天光, 晚晚都醒幾次:
我個囡要陪佢訓著先可以離開,以前佢細個可以自己訓,點知14個月時開始一定要有人陪先肯訓, 上個月開始重要晚晚訓左半個鐘/1個鐘就會喊, 朝朝4點後就會叫/喊

我個囡都係一樣!!

這個就相返, 佢吾願行, 行幾步就din 地, 發脾氣

我又要做番全職媽媽有點擔心, 尤其阿囡身體吾好, 哮喘,濕疹,食品敏感都有, 真係吾知點算好

fishcowcow  唔會再請姐姐了?  發表於 11-12-7 15:00

男爵府

引用:囝囝16個月, 有好多唔同既問題, 我做全職媽

原帖由 fishcowcow 於 11-12-05 發表
我個仔就快3歲都係咁,真係好煩

首頁

尾頁

跳至