網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我一向發EMS送住宅,有時返工屋企無人就請看更代簽收,試過都無問題。但上次我留埋字條比看更,話如果有貨件送到就幫我簽收,最後ems連續2次送貨黎,但送貨個員工唔肯比看更簽收。2次佢都話要收件人簽收,攪到我要親自去郵局取件,成10KG野,仲要CALL VAN仔返HOME,用左120元,比左快遞費但無得收件,仲要用自己時間去取10幾kg既件同晒多次錢CALL VAN。拎到我隻積咁,差d仲要睇埋鐵打!

我同集運個邊投訴,佢地話EMS要核對收人身份先比簽收,係咪真的?即係以後我用ems就要個人係度等佢黎?家人都唔可以收?攪到我唔敢再用ems,但用其他快遞又要比住宅費,好頭痕啊!

你不能讓所有人滿意,因為不是所有的人都是人。

男爵府

好媽媽勳章

我上次用何生發EMS,係郵差叔叔送上門,
屋企人代收,好順利,無問題喎~

大宅

代收都得的,不過好似要比身分證佢睇~
我試過屋企人代收~屋企人要拎身分證比佢睇先可以~

禁止發言

回覆 回覆:seenine的帖子

大宅

畀面勳章

我搵何生幫我用EMS.. 每次都係郵差上門派件.. 每次都係我屋企人代收.. 不過就真係要SHOW ID 先可以

大宅

BK Milk勳章

可以, 不過佢會要求收件人的ID...

大宅

EMS係郵差叔叔送上屋企,所以唔會俾看更代收(我問過郵差叔叔),一定係屋企人或自己收。

大宅

EMS係郵差叔叔送上屋企,所以唔會俾看更代收(我問過郵差叔叔),一定係屋企人或自己收。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

屋企有人收件就唔理係咪收件人本人都ok的,
但有機會會睇id card~
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

可以代收!

禁止訪問

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

岩岩上星期試過收EMS~叫佢放管理處~佢一定唔會架喇
之後要搵屋企人拿我ID COPY去郵局拿
或者同郵局約過~叫佢搵人再派
同埋次次派都係要比ID佢

子爵府

seenine 發表於 11-12-6 22:11
我一向發EMS送住宅,有時返工屋企無人就請看更代簽收,試過都無問題。但上次我留埋字條比看更,話如果有貨 ...

EMS,如果屋企沒有人,可以打電話重新預約指定送貨的時間

子爵府

我估應該係有工作指引要收件人出示身份證明才好交件嘅,但係做得耐的老pat pat都話之你啦,求其擺底有人簽收的,就急急腳趕住派第二單order啦,唔係連飯都冇時間食呀,星期X檔案以前都曾專題探討過啦!

係果D新入行的,尤其是那些一望就知都應該有少少殘障或智障的,做嘢擔乜都唔識轉膊,乜都要揸正嚟做,驚冇咗份工嘛!我次次D派件員都係擺低件包裹,叫我簽番個名比佢就滾水淥腳走的了,乜都唔使睇!係試過唯一一次由個「低低哋」嘅派件,又要問聯絡電話,又要問ID以核實身份的,真係做嘢擔乜都唔識得轉膊,唔怪得佢要做呢D唔使用腦的勞力工種啦!

onionpig  乜有智障既派件員?我次次都係郵差...智障人士係比平常人乖多~係佢地優點  發表於 11-12-7 20:53

公爵府

代收得,不過要身份證核對~我知大約果2日到,我就會放低張身份證o係屋企~

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

屋企代收有埋你 ID copy就緊得,但你話叫樓下看更收就多安全!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

侯爵府

試過屋企人收,要講我個電話no…冇話睇id。
人地都係緊慎姐,如果真係唔見左件貨,佢又點同收件人交代..
唔好歧視人地外表…

複式洋房

唔清楚呢.大陆唔使.不过如果收法院信就要写身份证号码.
顺丰有D住宅系唔使派送费噶.你可以问下客服使唔使.

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果用EMS買淘寶貨品.....係咪下單時, 即接用香港住址就可以?

因我只想買一作褸, EMS收費20元.....

我唔係好識, 所以問吓大家....

子爵府

onionpig 乜有智障既派件員?我次次都係郵差...智障人士係比平常人乖多~係佢地優點

以前用快遞就有,宜家EMS由郵差叔叔派就冇嘞!

首頁

尾頁

跳至