樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

擔心估價減值,趁價未大幅下調值,大抄家未開始散貨前先替自已獲利,其實係願意減少少但現市況...無人睇.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Pat8 發表於 11-12-18 16:05
擔心估價減值,趁價未大幅下調值,大抄家未開始散貨前先替自已獲利,其實係願意減少少但現市況...無人睇. ...

現在想賣出, 減少少係無人 so !
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

引用:+本帖最後由+大力大力+於+11-12-18+14:40+

原帖由 大力大力 於 11-12-18 發表
都係既,審慎啲係土好事,所以真係唔好預太緊!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

複式洋房

唔講外在金融因數,我睇到嘅現市況係有需要用嘅唔感買,有公營房屋照顧嗰班又買唔起,祖國同胞少咗水落嚟俾新盤吸晒.有d業主脫離現實攪到無成交,咁樣靜落去點會好.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Pat8 發表於 11-12-18 16:38
唔講外在金融因數,我睇到嘅現市況係有需要用嘅唔感買,有公營房屋照顧嗰班又買起,祖國同胞少咗水落嚟俾新盤 ...

最大問題係資金流向, 歐美銀行把亞州資金轉回國, 而國內又收緊銀根, 企業民間借唔到 $$, 一般無抵押借 $ 給大庄, 係講緊都 20 - 30厘年利率, 再拆出係 50 - 120%, 使鬼黎香港投資樓宇 !!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆 大力大力 的帖子

我而家係租緊樓,日日行過地產D樓都好似無乜點跌,租金反而貴了,其實係我來講,最緊要份工保得住,自己工作的公司少了好多生意!仲見红  租樓搬來搬去都好辛苦,好後悔自己海X時錯過機會,沙士時就無得講,自己都失緊業。。。

唔好意思,我唔係業主 
有捨必有得 有得必有失

複式洋房

國內危機就是投機熱錢太多,大部份源自金融海嘯時08年後,中央政府救市的4萬億,製造咗好多泡沫,其中一惡果就係令中央出手打壓(09至10年樓市暴升)而萬一資產價格發生暴跌變成資不抵債銀行壞帳急升或無錢可借,便導致經濟步入衰退,好似日本80年代製造泡沫9幾年出事至今多年未完全返回頂峰(日本人民族性優點條件支持令復完快,祖國同胞民族性習就不適用).

伯爵府

大力大力 發表於 11-12-17 23:29
C 9 仔。。。唉!

我真係唔明你 d 係什麼經濟理論, 之前息高....樓價 300 萬,現在息低升為 600 ...
大力兄,

你真是高人, 講學識有學識, 講經驗有經驗, 講實力有賓力, 一切盡在你掌握之中!

我諗我同你剛好相反, 你講左咁多經濟理論, 我吸收到既唔夠一成,
可以講話, 睇極睇唔明, 聽極聽唔明,
本人慧根有限耶!

就連好簡單既理論, 都已一頭霧水,
個頭你話E家樓價同97比, 好多都未返家鄉,
轉頭又話, E家樓平係錯覺, 因為只因利息低,
實際上樓價已貴都飛起

死啦,一字咁錢都攪唔通啦,
既然現在樓價未超越97, 另一邊廂利息又咁底,
2個大前提都比97優越,
咁E家買樓又點會係"貴"呢?

我無咩眼光嫁咋, 淨係知道,
我自己唔叻, 所以買樓就採取穩健作風,
我真心把自己的經驗跟大家分享,

我預左比人笑,
但同時間亦感動, 都有BK友回應明白我的立場

人人都有自己看法,
交流下唧,
自己要向高人學習的事情多的是

伯爵府

ume 發表於 11-12-18 01:20
做咩啫?!人地都話“經濟周期點運作唔太懂”。鬼唔知平買好咩,但自己對經濟周期既嘢唔叻,選擇以 ...
ume,

多謝你! C9仔見識少, 聽下別人意見當係有人袋錢入我袋啦...

我做人其實好簡單, 買樓NI 樣野就更簡單,
手頭有錢有能力就去買,
買得起自然供得起

騰出黎既時間我會去煲劇
開開心心就是我的人生

男爵府

大家上bk都係想集思廣益, 依個世界緊有人睇升有人睇趺, 大家都係估估吓, 有邊個夠膽話一定, 就算經濟學家都唔可能百分百預測, 我地祇可以用之前既數據去估計將來黎投資, 如果唔係就冇經濟活動喇

我都係c9仔讀d書已經還返比阿sir, 我祇係覺得宜家咩都加通貨膨脹, 你去買餸就知, 咁唔通經濟差個小販就會平比你?

如果你一定要買黎用既話, 你最多係將貨就價買次一等或買少d.

我未經歷過以前經濟差物價高既年代, 不過我父母講以前種種, 佢地會話冇錢做多兩份工, 賣唔起樓租屋住, 租唔起屋就租房住, 我諗好多人都聽過.

就算你話經濟差咁都要睇d業主等唔等錢用有冇實力, 依個世界邊個唔想高沽低吸, 祇係冇人會知幾時係高幾時係低, 通常過咗先知.

如果你97時買咗樓多數都試過負資產, 但係如果你有份工每個月又供得起樓, 黎到宜家就算未返到家鄉都唔會差太多, 咁樣就算你唔係租比人住, 你都賺咗自住, 你最多話失去咗投資其他既機會, 但你有冇想過自己投資一樣會血本無歸

所以做咩投資或買樓最緊要睇自己, 你冇能力就算幾平都冇你份, 睇中又計過數鐘意未買囉, 我祇係覺得好似追女仔搵老公咁, 如果你成日想下一個可能又會好過依個, 咁你睇怕一世都要做宅男敗犬孤獨終老

Miranda_Ho  睇中又計過數鐘意未買囉  發表於 11-12-27 13:35

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

樓市泡沫的爆破 <---- By 股海神尼的財誌 (轉貼) 非常同意 ~~

日日聽人講, 美國印銀紙, 一定要買樓保值, 揸磚頭好過揸現金。

我的看法是: 美國大印銀紙, 全球通脹升溫, 當美國開始復甦, 又或中國開始強大, 多了的銀紙會引發前所未有的通脹, 以往80年代至2000年, 由於中國是世界工廠, 勞動力及成本都平, 才可使過去廿年的通脹維持在 5%以下, 但之後的十年, 中國由生產國變成消耗國, 再沒有平價貨可供應給全球了, 再加上美國的大印銀紙, 通脹會去到那個水平? 5-10%? 10-15%? 我仍未清楚。

好了, 當通脹去到 10%, 會有何事發生? 美國當經濟向好, 便要打擊通脹, 以美國慣常手段, 是把息口加到高通脹率 2%, 即如通脹為 10%, 息口將會是 12%, 那些向銀行借七成甚至九成, 用慣低息的人, 將會知道自己簽了一份終生為奴的協議書。

例子: 以現在買了一層400萬樓的人, 以九成按揭, 分25年還, 利率為 P-2.5%, 當 P 現為 5%, 每月供 16150, 用HIBO 的為 0.08%, 即月供 12000 左右, 以一對大學生畢業後幾年, 當每人月入二萬, 是卓卓有餘的, 還可以養一個小孩子, 從此過著幸福愉快的生活。

但真的嗎? 如世紀大通脹一來了, HIBO 封頂為 P-2.5 吧~~~ 美國每次議息都加 0.25 至 0.5 厘, HIBO 被拉高了, P 真的可於一兩年內升到 12%, 而他們則每月要供 32700....

你也許會說, 通脹來了, 人工也會加, 樓價也會升。但一年加一次人工, 你估追得到瘋狂的加息? 樓價升? 到時那有人有能力買樓?

你會說我誇張, 又會說這可能是很多年後的事....問題是, 你供樓, 是要供足25-30年的, 這三十年內經濟情況如何, 你可以預測嗎?

總而言之, 買樓前, 先想清楚, 這是關乎一生的決定, 我不想幾年後看到電視上那個說日日食杯麵都係為左間樓的人, 或因供唔起樓成為負資產跳樓的人是你。

買基金真係好傷

子爵府

"伯南克在十一月初警告經濟有「重大下滑風險」,有經濟師預期QE3或在明年首季出爐,而當局或在下月議息會上暗示延長低息承諾至一四年或以後的時間。"

長遠無人預計到,最緊要做足個人風險評估,同兇險既市場輕鬆跳舞

Miranda_Ho  最緊要做足個人風險評估,同兇險既市場輕鬆跳舞  發表於 11-12-27 14:03

大宅

我非常贊同買樓係睇自己能力!依加息低,好多人誤解左可以買貴d樓價既樓,但其實息升時就大鑊。所以我仍認為大家要抱住要供五厘以上既心態去計,低息時期供樓當係bonus...

子爵府

所以唔明咁多人買過千萬d樓!點供呀!

公爵府

回覆:reverof 的帖子

點解唔明?買1000萬,做7成按揭,即係借700萬,如果1厘息供30年,即每月約$22500,搵6萬一個月既人已經可以供到,香港家庭收入有多於6萬的,多的是!

박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

禁止訪問

象牙宮

跌少少but都換吾到樓

大宅

回覆 回覆:ume的帖子

咁如果息唔係一厘而係兩厘要供幾多? 當搵六萬又係佔入息幾多成?

珍珠宮

好媽媽勳章

個市chok上chok落少少,都跌唔到10%.話跌話跌,但銀紙又勁貶值,點估?大個人認為大跌係唔會,最重要係自己可負擔到,好似我果幾層收租樓,即使冇人租都唔會影響我生活,我仲供得起有突,咁咪得囉!依家有人租我年年收租幾十萬,即使樓價唔升我都賺左啦!

子爵府

回覆 大力大力 的帖子

我好感恩:

我於97年買入半山一個單位,10年後賣出;不但冇蝕,仲微賺咗添!

首頁

尾頁

跳至