跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇小朋友讀緊既家長可給點意見???????

thank you so much

大宅

引用:有冇小朋友讀緊既家長可給點意見???????tha

原帖由 minniechoy 於 11-12-10 發表

趙中好啲,我係讀佢

大宅

引用:Quote:原帖由 minniechoy 於 11-12-10 發表

原帖由 odiedie 於 11-12-10 發表
趙中好啲,我係讀佢
基元宜家band幾?

禁止訪問

回覆:基元OR趙聿修中學好???????

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我讀書年代兩間根本無得比, 唔同尼.
我都想知依家基元係咩band ?

大宅

基元,可以開全英文班,都算得上bank1

大宅

基元係上緊位既band1,
趙中,由於是官校既關係,好難有新既好老師加入,所以我覺得佢是吃緊老本。

701003  agree  發表於 11-12-10 23:53

大宅

回覆 回覆:flowerw88的帖子

我十年前趙中畢業,當時係元朗數一數二的band one官中,EMI school,英語教學
基元係基督教學校,以前band 2,宜家我就唔清楚啦

大宅

引用:我讀書年代兩間根本無得比, 唔同尼. 我都想

原帖由 yuyu.c 於 11-12-10 發表
我讀書年代兩間根本無得比, 唔同尼.
我都想知依家基元係咩band ?
無錯,真係無得比

701003  依家同banding啦...  發表於 11-12-10 23:54

大宅

引用:基元係上緊位既band1,趙中,由於是官校既

原帖由 flowerw88 於 11-12-10 發表
基元係上緊位既band1,
趙中,由於是官校既關係,好難有新既好老師加入,所以我覺得佢是吃緊老本。 ...
其實官中的老師都成日轉校架,都唔會食老本嘅,同埋老師都會退休,自然有新血。不過趙中宜家個校長係以前鄉中副校長,個心好似喺隔離學校度。

男爵府

我以前同事佢地元朗大, 話趙好, 但呢幾年差左DD
基元我唔係好識, 但公司有個HKU畢業生就係讀基元.

水晶宮

畀面勳章

今時唔同往日啦!傳統英中仲沉醉係光輝歴史中......其中"元中"已降為band 2啦趙中"局住"收咗不少聯繫官小學生,公開試成績/入U率每下愈況
基元早兩年已經係EMI啦,兩間都係band 1英中
趙中每年4次考試,基元2次exam
校風差唔多!如果小朋友自動波、家長支援足夠,咁趙中好啱
活潑好動、唔想做書生ge小朋友就入基元好少少
兩間學校收生要求都好高!基元會in晒所有申請者,趙中會揀人in。band 1尾小朋友好彩入到(大抽獎),都要加倍努力才跟到進度

大宅

回覆 odiedie 的帖子

真係十年人仕幾翻新,到我地小朋友選中學時,又唔知會變咩世界?

大宅

官校前個幾年都唔肯比長約位老師,D新老師要做3+3合約,所以官校留唔到人才。
加上直資學校既老師越來越好pay,比官校更多$,教學環境也更理想,

所以我驚官校做唔住~

複式洋房

好媽媽勳章

趙中以前不是甚麼名校,因為好耐以前係無甚麼banding分,亦無英中或中中分,點解做咗元朗區名校?因為後來有英中之分,當時元朗區"全部"政付中學(包括元中--->元朗"公立"中學,元朗第1間政付學校係叫"公立")都係英中,所以帶起佢升呢.趙中當時係以音樂出名,後來唔知點解"運動--->游泳",老實答,公開考試成績整體唔太勁,我係第1屆畢業生,屋企人亦有元中畢業,元中係最老,當時有1班中文班,點解甘分?因為當時考大學分2條路,A-level,H-level,亦即中大和港大(只得2間大學),再講就係歷史!點解要講甘多,想指出趙中以前唔係你地所講甘勁,雖然我都係呢到畢業.

王國長老

畀面勳章 王國長老

minniechoy 發表於 11-12-10 17:37

我會把趙中作首選.

想多瞭解一所學校, 可平日放學在校門觀察一下, 亦可在開放日到校參觀.
當然多問一些在校就讀的同學仔/老師, 會比較切合一點.

子爵府

好媽媽勳章

趙中.

大宅

引用:回覆 odiedie 的帖子 趙中以前不是甚麼名

原帖由 tswpig 於 11-12-12 發表

趙中以前不是甚麼名校,因為好耐以前係無甚麼banding分,亦無英中或中中分,點解做咗元 ...
都係架!間間學校都有興家衰,你講的已經係三十年前的事,我講的都已經係十年前的事,學校都變左好多,留俾宜家啲學生家長講下

大宅

引用:回覆 odiedie 的帖子 官校前個幾年都唔肯

原帖由 flowerw88 於 11-12-11 發表

官校前個幾年都唔肯比長約位老師,D新老師要做3+3合約,所以官校留唔到人才。
以前官校好,宜家都未必係啦,有錢的都讀直資或者國際學校,多得政府的教育政策…

大宅

回覆 回覆:odiedie的帖子

我女現正中二,趙中功課不多,經常小測,校風幾好,她亦讀得很開心、每間學校都有好同唔好的老師,要睇彩數,最緊要選啱適合小朋友性格,這間學校真的要靠小朋友自動波

首頁

尾頁

跳至