爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

[問路]沙田去元朗/天水圍

應該去到大埔行林錦公路, 定係直去行粉嶺公路再新田公路呢?
我個仔好得意架

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: [問路]沙田去元朗/天水圍

一路行吐露港公路,沿路牌指示就到架啦!
沙田-->大埔-->粉嶺-->上水-->元朗/天水圍

大宅

Thanks babyhowie,

我知行高速公路一路行就係, 但我睇番個地圖, 如果咁行係兜個大圈, 但如果行大埔林錦就好似係打橫穿過去, 但事實路程係咪真係短d呢?
我個仔好得意架

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我試過經荃灣都好快喎!(好似269D咁行)

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mingb,

唔洗客氣!不過我就情願行highway, 點都好行過舊路,
雖然睇地圖好似兜大圈, 但係行highway d路好行d,
車速又可以快d!

我試過沙田-->成隨-->屯門公路-->天水圍
仲慢過沙田-->吐露港-->天水圍

因為行吐露港係non-stop架嘛,
行荃灣再上屯門公路期間點都要行一段town,
所以除非我係荃灣/市區方向入天水圍,
否則我情願行吐露港。

希望幫到你啦!

複式洋房

我的經驗就覺得系行林錦公路系比較直接同短d,但系速度就無咁快,因為沿路有貨櫃場,二手車場,零件場,拆車場,頗多貨櫃車及貨車,又要成日停下同開下.但行吐露港公路轉新田公路,會系兜左個圈,但速度比較快.兩者在時間上差不多,但林錦就直接d,可以慳d油.
不過行林錦要注意兩樣野.
1)限速為50公里.相機有時會擺系均益士多或者嘉道理農場附近.
2)嘉道理農場前後為大斜路,要小心駕駛.
另外,如果行城隧都可以去到元朗/天水圍,而且不用入荃灣,因為開左條新路,青衣北岸公路,可以接番汀九橋,轉屯門公路或者大欖隧道.

Good Luck!

大宅

唔該各位~

係呀, 我就係想知邊條路比較慳油, 林錦係短d, 但就有上落斜, 落brake又比較多...

我個仔好得意架

複式洋房

如果吾系趕時間,行林錦真系好舒服,尤其是農曆年前果幾個禮拜,當你過左許願樹後,左右兩旁都插滿左桃花,年花,年桔等,感覺好舒服.

首頁

尾頁

跳至