興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

瑩瑩老豆 發表於 11-12-16 09:56
s95 係 f4.9 @ 105mm, 所以我覺得有過之而無不及.

Nikon 1 的 110mm = 35mm 的 270mm.

f4.9 同 f5.6 連一級都唔夠, s95 點可能過之而無不及呢?

禁止訪問

禁止訪問

王國會長

王國會長

chan803 發表於 11-12-16 10:01
Nikon 1 的 110mm = 35mm 的 270mm.

f4.9 同 f5.6 連一級都唔夠, s95 點可能過之而無不及呢?
我以為你講 35mm 的110mm , 但一般不會有人用270mm 影人像吧

用返apple to apple 比較
Nikon 1 30mm(35mm = 73mm) f/3.8 Vs S95 70mm f/4, 可以話Nikon 好一點點

danieltung  NIKON1 既 70mm = 70/2.7 = 26mm (NIKON1 係 x2.7 唔係 x2)  發表於 11-12-16 13:54

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

瑩瑩老豆 發表於 11-12-16 11:20
我以為你講 35mm 的110mm , 但一般不會有人用270mm 影人像吧

點解唔會? 要淺景深, 當然會善用手上的器材啦.

30-110mm 係 nikon 1 的 kit 鏡, 而可以換呢支 kit 鏡 亦係佢好過 s95 的其中一個地方, 咁用 110mm 去同 s95 比較何者較易有淺景深又唔啱

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 chan803 的帖子

S95 既28-105MM 係指同35MM 相機鏡頭相對, 實際焦距係 6-22.5MM(見鏡頭上數字), 而Nikon 1 支鏡既30-110MM 係指實際焦距.

景深係受實際焦距同光圈影響, 相對焦距景深特性只係同實際焦距一樣. 簡單D講S95 影出來既景深係接近6-22.5MM 鏡頭影出來.

王國會長

王國會長

danieltung 發表於 11-12-16 10:51
nikon1 好過 dc仔, 這不是常識嗎 ?

這我當然同意, 只是樓主為做出淺景深買nikon1 而放棄s95 則未必太值.

大宅

瑩瑩老豆 發表於 11-12-16 11:20

a to a 計流左樣野Nikon 1 x2.7, S95 大約 x4.6

S95 22.5mm @ f4.9 既 DOF 效果約= FF 105mm @ f22.8 約= Nikon 1 39mm @ f8.4

禁止訪問

大宅

回覆 danieltung 的帖子

有架, 只係跟焦距同光圈照乘or除, 好簡單

FF 90mm @ f3.6 (x1)

= APS-C 60mm f2.4 (x1.5)

= 4/3 45mm f1.8 (x2)

= nikon 1 33.33mm f1.33 (x2.7)

= S95 19.27mm f0.77 (x4.67)

= pentax q 16.36mm f0.65 (x5.5)

大宅

唔好意思,咁即係......?我唔係好明.可否解釋一下.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bbJP 發表於 11-12-19 10:28
唔好意思,咁即係......?我唔係好明.可否解釋一下.
即係大光圈鏡頭唔一定有淺景深, 唔好比D廣告誤導!!!

禁止訪問

禁止訪問

大宅

純以 S95 (或其他DC仔級別) 比較

nikon 1 景深一定可以比佢更淺, 做出散境效果比S95更佳
我未接觸過 nikon 1, 唔知操控如何, 不過估計會比S95好
反應、對焦一定比 S95 快, ISO800可用

畫汁方面好唔好利唔利最主要唔係睇 body , 而係睇支鏡
S95本身就已經梗左冇得換
而且小小的幾塊鏡片仔成像夠唔夠利大家都心中有數
現階段 nikon 1 鏡頭質數一定會比S95好好多

日後鏡頭生產發展會係如何真係未知數, 會唔會只係好過DC仔真係好難講
以呢個 sensor size 黎講
光學設計邊位可以做到直入光線會比 aps-c 光線斜入ccd得到更好成像效果
令 mtf 整體數據值可以更平衡呢點係可以肯定

不過以現在鏡頭群當中, 最大光圈個支只係 f2.8
日頭影相完全唔係問題, 但夜晚影小朋友就會開始吃力, 呢方面要注意
但有機會學下用閃燈都係一個磨練既機會
遠攝有x2.7既優勢, 110mm 對換等效 297mm 影小朋友畢業禮都夠用

整體呢講, 我會讚成人買呢部多過 nex系列

禁止訪問

別墅

If shallow DOF is a requirement, NEX + kit-zoom shall do the trick nicely.

If compact size is also important, then I will go for the latest m4/3's X series pancake kit zoom w/ the latest striped down body.

If its still not compact enough, I will go for the Fuji X10 semi-pro DC.

大宅

HaRo2 發表於 11-12-19 22:33
純以 S95 (或其他DC仔級別) 比較

不過以現在鏡頭群當中, 最大光圈個支只係 f2.8
日頭影相完全唔係問題, 但夜晚影小朋友就會開始吃力, 呢方面要注意
但有機會學下用閃燈都係一個磨練既機會
遠攝有x2.7既優勢, 110mm 對換等效 297mm 影小朋友畢業禮都夠用

請問如果nikon 1影夜景用閃燈有何竅門????
thx

禁止訪問

大宅

danieltung 發表於 11-12-22 15:24
影景唔會用閃, 影夜景當然都唔會用閃 la

影人影物先會用閃

sorry sorry! 我指在夜晚影人,如果一用閃燈,個人变得太光太白,而後面D景就黑晒.我想知點可以用閃光燈又唔会搞成咁?
另外,如果真係用NIKON 1咁講,唔用閃光燈夜晚影人,係咪一定唔夠光? 我見部s95夜晚影人唔閃,真係好靚,成間餐廳既柔和氣氛出晒黎,NIKON 1係咪做唔到E個效果?有冇边隻得?

THX

首頁

尾頁

跳至