嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經每日煮定飯仔同字母粉
唔食呢樣就食果樣
好既食小半碗
好多時令咩面一啖都唔食
每日一担心機煮
8成倒落垃圾桶
點樣可以令佢肯食野?
佢已經好UN啦
佢鍾意食[url=http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?bannerid=1353]BB

[/url]

bb

_keywords20110817.jpg" width="200" height="100" border="0">

試過加落D飯到
佢一係係都要用手淨係拎舊餅食
一係全部唔食
HELP~~~

LL1999  佢好鐘意食餅, 呢個係佢唔鐘意食粥原因! 少 d 比佢食餅餅啦!  發表於 11-12-19 17:18

禁止訪問

大宅

回覆:珊珊來遲 的帖子

我囡囡又係唔肯食粥,請問佢十一個半月大,跟你個方法可以嗎? 本來佢食三餐奶,早晩各6安,下午4-5安. 佢成日唔肯食粥,真係好頭痛,想cut佢中間餐奶又怕唔夠營養. 可否指教下呢?謝謝.

珊珊來遲  你試吓溝淡D奶俾佢食, 但夜晚果餐就唔好啦. 過咗1YR先睇吓點.  發表於 11-12-19 17:46

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡快 1 歲了, 每天食 2 碗杰粥 (大人碗), 佢好鐘意食! 每次都食得哂! 10 分鐘便食完!

我未曾比過手指餅, 星星餅等, 比阿囡食, 食得多雜食, 飽咗, 唔肯食野唔出奇!

我有時 tea time, 食得多餅干, 都唔想食 dinner

我認為要忍心 d, 減 bb 食奶餐數 / 份量 & 餅餅, 雜食, 咁應該可以解決問題!

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

我個B快2歲,冇話唔肯食飯,應該可以用興奮黎形容佢食飯,最快4分鐘完成餐飯,但我唔想佢食得太快,所以keep住15-20分鐘內完成,只係間中因出牙而含飯......
首先佢咁零,我冇俾過手指餅、星星餅、BB餅、餅乾等雜糧...所有野都係我地自己整...
佢依家嘅餐單係咁:
7:30 早餐 4安人奶+蛋榚/麵包
10:00左右 去完公園行完街,會飲4﹣6安水
12:30 午餐 1碗飯 (大人碗,約400mL)+200mL水
15:15 下午茶 1﹣1.5份水果
18:30 晚餐 1碗飯 (大人碗,約400mL)+200mL水
係佢19個半月時幫佢戒左宵夜餐奶......

我記得我細個時,我媽都唔會俾雜糧我地食,所以我覺得應該有佢嘅道理....同埋就算唔俾雜糧俾阿B食,佢都係keep住係50-70%嘅體重,個人覺得OK啦~

sumq  4分鐘咁手, 好勁喎, 係咪自己筆黎食?  發表於 11-12-20 12:33
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

大宅

引用:+本帖最後由+LL1999+於+11-12-19+17:16+編

原帖由 LL1999 於 11-12-19 發表

我囡快 1 歲了, 每天食 2 碗杰粥 (大人碗), 佢好鐘意食! 每 ...
請問可否分享你囡囡的作息時間表,想參考下!

大宅

珊珊來遲 發表於 11-12-19 15:19
同佢減奶, 我之前個囝都係咁, 咩都唔食, 日日煮唔同口味俾佢都係咁, 全部倒入垃圾桶, 佢唔食我就俾奶佢食. ...

你囝囝幾大呀?
"8:00PM -- 同我哋一齊食晚飯", 大人飯送arm食嗎?

珊珊來遲  我囝囝就嚟20個月, 大人飯都係俾D肉餅OR蒸旦+菜佢食. 大農味都唔俾.  發表於 11-12-20 12:36

大宅

FrankieFUNG 發表於 11-12-19 18:42
我個B快2歲,冇話唔肯食飯,應該可以用興奮黎形容佢食飯,最快4分鐘完成餐飯,但我唔想佢食得太快,所以kee ...

飯仔落咩材料煮好?
唉, 我個仔好un

c6話我唔係煮飯仔就係字母粉
我話佢夠餐餐食飯啦

不過好似黎黎去去都係果幾樣送
仲有咩送arm歲半, 無嘜牙既人仔食呢??

大宅

回覆 beebabybee 的帖子

佢鍾意食bb餅, 但我好少比佢食
一盒食幾個月

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

beebabybee 發表於 11-12-20 00:01
飯仔落咩材料煮好?
唉, 我個仔好un
冇刻意定,最重要係均衡飲食,我只會keep 住2-3種菜+1種肉,有時唔整肉就會蒸蛋......視乎雪櫃內有咩有機菜.......另外整得“林”D,就算冇牙都食得到~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

大宅

係咪食滯左??開D 開奶茶俾佢飲...去多d 便便..
可能胃口都好D!~

版主

sumq 4分鐘咁手, 好勁喎, 係咪自己筆黎食?

果時唔係......我記得我仲係一邊睇緊大婚直播,一邊餵佢,佢吞左就第二啜.....依家就係佢自己食,但都係20分鐘內攪掂~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!

水晶宮

BK Milk勳章

吾好俾多玲食佢食 會好好多

首頁

尾頁

跳至