自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好意思,想請教下各位,我自己用開右手的,但阿囝偏用左手,我發覺自己真係唔係好識教佢,例如用揸筷子,揸scissors,揸筆等.我有點擔心遲d返kg老師會唔會唔鍾意呢

瑪瑙宮

大廚勳章

呢個年代用左手好普遍 , 老師唔會唔鍾意架 ,

我細個既年代就真係被老師要求用番右手 , 當時幾辛苦...
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

小朋友偏用左手

我哋兩個都係右手。男女家只有姑姐一個用左手,話事話我哋真係無楂過佢隻手寫字喎。幼稚園老師仲叫我哋唔好強迫佢用邊隻手由得佢自由發揮。咪阻礙佢發展。有次佢跌傷咗左手打石膏成三個月。轉用右手寫字又ok.隻左手無事佢自己又自自然然又用返左手,最好笑佢細細個我哋叫佢學東華咁表演吓雙手寫字。好搞笑但又真係成功。並不是鬼劃符

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

無所謂架,我小朋友都用左手嘅 ~

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

男爵府

回覆:小朋友偏用左手

冇所謂啦,我細仔都係左手寫字,我地冇理佢,而家左右都寫到。

topkidsmom    發表於 11-12-25 10:53

大宅

我兩邊人都無個用左手,但我個女由細都慣用左手,到幼稚園時都係用左手寫字,無問題喎,佢寫字仲要比老師讚佢寫得靚架,咁當然大人都要教下佢啦! 比佢自由發揮啦!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

咁請問你地小朋友用左手多數都自學(eg.揸筷子...)的嗎??寫字既筆話是否會唔同呢??

大宅

我細個既時候都係用左手寫字,後來俾屋企人迫我用右手,結果到而家都係用右手寫字,但係揸筆手勢唔好。
我其他野全部都係用返左手。我左手揸筆手勢好正確架,不過已經寫唔返字。
我覺得俾佢自己揀用咩手會好D,而家好多人都用左手。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好夾硬迫佢用右手,我細個我媽迫我用右手寫字,俾人打手個啲情景,今時今日仲記得,我除咗揸筆,其他野都係用左手婝,冇問題

SONIYA*B  而家除左筷子,其他都正常  發表於 11-12-25 17:35
SONIYA*B  我同你差唔多,俾阿媽打到隻手斷咁滯,我都係要用左手.  發表於 11-12-25 17:34

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

由佢自由發揮, 唔駛擔心, 同學校溝通吓就冇問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果個老師敢同我講,話唔好,我一定鬧鬼侷

大宅

引用:唔好意思,想請教下各位,我自己用開右手的,

原帖由 poloking 於 11-12-25 發表
唔好意思,想請教下各位,我自己用開右手的,但阿囝偏用左手,我發覺自己真係唔係好識教佢,例如用揸筷子,揸scis ...
我覺得無所謂, 最緊要係小朋友認為慣用。

其實我個人覺得用左手寫字的人係比一般右手寫字的人聰明, 最近有個新同事係用左手寫字,佢非常聰明,記憶力又好,只要教過佢一次o既工作,佢就會記得點做,就算再問都是間中問多一次, 唔會再問第三次。

以上純是個人看法。

禁止訪問

hashtag影視迷勳章

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小朋友偏用左手

我囡囡都係,唔好強迫佢,由佢用自己慣常既手

追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

大宅

引用:咁請問你地小朋友用左手多數都自學(eg.揸筷

原帖由 poloking 於 11-12-25 發表
咁請問你地小朋友用左手多數都自學(eg.揸筷子...)的嗎??寫字既筆話是否會唔同呢?? ...
搾筷子無問題,搾筆手勢同人地用右手無分別,寫字筆劃亦教佢跟番,不會亂!
以下係而家K3的中文功課(完全無問題,放心!)

minmin  寫得好靚喎。  發表於 11-12-25 14:24

子爵府

順其自然啦. 我女女細個時拿叉, 筆同玩具球拍都係用左手; 到咗返nursery, 又轉咗用右手拎筆寫字, 不過到依家玩乒乓波時都係用左手.

珍珠宮

唔駛擔心啦好普遍無需諗向負面,

其實天生用左手嘅人有藝術天份,畫畫好靚,

嘗試鼓勵佢,睇佢有冇興趣畫

我家姐天生左手後天練埋右手,畫畫好叻

水晶宮

引用:我哋兩個都係右手。男女家只有姑姐一個用左

原帖由 ERICBB 於 11-12-25 發表
我哋兩個都係右手。男女家只有姑姐一個用左手,話事話我哋真係無楂過佢隻手寫字喎。幼稚園老師仲叫我哋唔好 ...
叻叻

從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

男爵府

回覆:poloking 的帖子

不用擔心,有專為左手而設的筆、剪刀...工具。吃飯時教她選擇靠左的corner 位,便不會撞到人!

珍珠宮

我仔都係左手寫字,無問題,幼稚園老師都好配合,讓他自由發展。現在很多工具都有為用左手的人而設,不用擔心。亞仔自己用左手學習筷子,我們沒特別教他,他會模仿。不過他是用右手拿剪刀的。

首頁

尾頁

跳至